Amazin' Ramadan Special - Celebrate heriatge flavours with a modern & healthy twist!

Saturday, 12 March 2016

Journey #3

Inila jurnal. Jangan terkejut sangat. Tak terhabis aku baca ^^


Assalammualaikum semua dan haiii! Sekejap je masa, rupanya dah tiga minggu aku kat bumi perak. Alhamdulillah. Tak sabar nak tunggu april sebab boleh balik |hohoho| Aishhh rindu kedah! Rindu family, rindu semuanya la! Harini makan nasi dengan begedil. Alaaa.. Rindu johor! Rasanya macam rindu orang johor |hahahaha| Motif sangat!^^


Harini lepas zohor tu terus gerak ke dewan makan indera sakti, buat apa pergi dewan makan? Tak kan cuci basikal pulak kan? Of course la p isi perut. Alhamdulillah, lepastu terus gerak ke cc untuk fotostat nota property management. Okey, esok amik.Then terus gerak ke perpustakaan. Rajin kan makk? |hahaha| Actually tak ada buat apa kat bilik, Kang duduk senyap senyap, gerenti makk tertidur. So better pergi library je ^^


Kat sana gigih aku dan ain cari jurnal. First cari tak jumpa lepastu baru jumpa. Rupanya banyak betul jurnal kat library tu. Aku je tak sedar kewujudannya. Banyak jugak aku jumpa jurnal tadi contohnya macam management town. asian property, the valuer, real estate review, building dan estate gazette. Aku baru jumpa yang ni, tadi terlupa tengok jurnal yang ain amik. Kalau tak, boleh list dalam ni :)


Setakat ni, tak habis pun lagi aku baca jurnal tersebut, esok sambung balik kot membacanya. Tajuk untuk research pun tak jumpa lagi. Ntahlaaa nakk. Hari selasa Dr nak dah tajuk. Jap g aku bagi tajuk sendiri kang |hahaha| Jumaat haritu kelas resarch methodology, Dr tanya apa problem yang dihadapi time practical haritu. Aku pun fikir la punya fikir. Gigih tahu tak nak ingat apa problem aku hadapi time buat kes cukai pintu haritu (^______^)


Dan jeng jeng jeng.. Aku dapat dah. Problem aku adalah time lawat periksa property susah nak ukur rumah yang berkunci. Biasala alor setar, owner kebanyakanya bekerja. So rumah berkunci. Di sini dah ada problem, apa solution nya? Problem adalah susah nak masuk rumah terutama bagi owner yang berkerja. Bila susah nak masuk rumah, pakai anggar je la ukuran dari luar. Kalau cukai pintu tinggi, jangan marah |hihihi| Tapi dari segi anggaran pun, bukan hentam je okey, ada skill dia hokey! :/


Okey, dah ada problem kan? Solution kita kena kaji.. Macam mana? So kena kaji dan kaji dan terus kaji. Itu la dinamakan research. Haa yang kena buat untuk projek akhir ni. Okey, good luck untuk aku! Selamat maju jaya untuk kawan kawan yang lain. Untuk semester tiga ni, kita belajar yang ni dulu ; -


i. Problem statement - apa problem kajian kita? contoh macam gaji sikit walaupun dah bekerja.

ii. Objektif kajian - bila gaji sikit, apa kita akan buat? objektif kita apa? Nak sambung belajar ke peringkat lebih tinggi.

iii. Literature review - ni berkaitan dengan bahan. Cari bahan.. Jurnal ke, internet ke. newspaper tak digalakkan sangat.

iv. methodology - ni berkaitan dengan kaedah yang perlu diaplikasikan. Contoh, nak belajar.. Apa diperlukan? Note. Study group dan lain lain lagi.


Ini adalah contoh lain tentang langkah langkah untuk buat research. Nanti buat research kena ikut bidang la ye, Jangan pulak buat research problem tentang gaji sikit pulak. Tak pasal pasal kena pelangkung dengan lecturer |hihihi| Lepas methology, ada lagi langkah langkah lain tu. Kita akan belajar time semester 4, 5 dan 6. Tunguuu ^^


Okeyla. tunggu entry seterusnya okey. Jaga diri. Jaga solat. Jaga hubungan dengan Allah. Jaga hubungan dengan puan ibu dan encik abah. Dan jangan lupa jaga hubungan dengan orang sekeliling. Till the end. Assalammualaikum (^_________^)



perpustakaan uitm perak

6 comments:

  1. sy dulu study kat uitm seri iskandar, perak...
    rindunya kat uitm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeke? Hihi.Datangla melawat uitm seri iskandar. Uitmsi dihatiku ^^

      Delete
  2. ooo tengah nak menulis yer.. semoga berjaya yer..

    Jalan2 sini.. Jom baca


    Apabila Laptop Masuk Workshop...> site.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah blog antara aku dan kau. Jumpa lagi :)
 
 photo an15_zps6q1sivad.png