Sunday, 30 December 2012

They and me.

Assalammualaikum. Hujan je kan? Kat sini.. Perak Darul Ridzuan. Tetapi Kedah Darul Aman, tak hujan pun. Cuaca. Alhamdulillah. Bila sampai sini, then hujan. Baru aku teringat, payung aku tak beli lagi. |hahaha| Ahh.. forget it. Lantak lah! Basah dalam kehujanan lagi la aku lepas ni. Hadoii :-/

Aku sebenarnya penat. Apa kata korang tengok-tengok aje gambar-gambar ni. Lepas tu korang buat cerita sendiri :D |hohoho|

Let's go!

my roomates

Saidatul dan Ema :)


Ema dan Puteri




Inilah kami :D



Weeee :)


Last pic. Budak ni selalu perasan comel ! :p
Budak kat atas ni selalu kenakan aku. Dia dapat kesan aku ni seorang yang penakut. So memang sukala dia perkena aku time aku ke toilet. Ok fine! Tapi walau macam mana pun, dorang-dorang semua ni lah  kegembiraan aku di sini. Alhamdulillah :)

Okey, gambar-gambar ni di ambik time hari Jumaat bersamaan.. Ntah. Aku lupa. |huhuhu| kfc ni ema yang belanja. Best gler. Rezeki kot. Alhamdulillah (''.)

Sebenarnya, berblog ketika ini memang. Memang not in mood. Kesihatan pun macam tak mengizinkan. Dari dua tiga hari lepas kot. Kenapa pun tak tahu =.=

Sampai di sini sahaja cerita kali ini. Assalammualaikum. Jaga diri. Jaga solat. Jaga hubungan denganNya pasti ketenangan diperoleh olehmu. InsyaAllah.

Tuesday, 25 December 2012

Nukilan buatmu bangunan kelabu.



.Institut Penilaian Negara. Fullstop.
Apa yang aku pendam.
Apa yang aku simpan.
Aku nak lepaskan.
Aku amat merindui tempat itu.
Suasana itu. Keriuhan itu.
Kegamatan suara-suara penghuninya.
Gelak ketawa mereka.
Ya. Aku amat merindui mereka.

Apa yang tinggal kini.
Hanyalah secebis kenangan yang dilalui bersama.
Dengan kuantiti penghuni yang sedikit.
Membuatkan hubungan kami ibarat adik-beradik.
Susah payah. Susah senang dilalui bersama.
Ya Allah. Terima kasih di atas hubungan yang terjalin ini.

Syukurku hanya untukMu kerana telah menganugerahkan segalanya.
Kegembiraan bersama mereka.
Kedukaan bersama mereka.
Kawan-kawan sekalian,
Andai masa itu akan kembali menemui kita.
Aku berjanji tidak mempersiakan ini semua
Tapi.
Tapi.
Tapi.

Untuk kembali bersama seperti dahulu.
Amat. Amat. Amat tidak masuk akal.
Kita semakin jauh dan jauh.
Itu yang dapat aku rasakan ketika ini.
Keluhan semakin berat meniti di bibir.
Hati semakin sayu.
Sebak

Adat manusia. Sikap manusia.
Yang tidak pernah menghargainya.
Tak tipu. Tak bohong.
Sikap aku turut serupa itu.
"Alah, inspen tak ada itu."
"Alah, inspen tak ada ini."
"Inspen tak boleh buat itu."
"Inspen tak boleh buat ini."
"Tak best."
Rupanya, sesungguhnya
Tempat itu yang paling terbaik.
Aku sedar, aku yang tak pernah menghargainya.
Selama ini.

Inspen.
Semoga anda terus maju dan megah berdiri untuk membangunkan anak bangsa.
Dalam bidang hartanah yang semakin menjadi buah mulut orang.
Cekal. Tabah. Gigih buat tenaga pengajar yang tidak jemu mendidik.
Terima kasih kerana memperkenalkan bidang yang boleh menjadi kaya di dunia ini.

Group inspen di laman muka buku itu.
Pengubat rindu.
Laju tangan scroll ke bawah.
Semakin banyak kenangan dijumpai.
Hati kembali sebak.

Aku amat-amat bangga menjadi warga inspen.
Walaupun tak sampai dua tahun.
spht07100011.
aniskhalilahbtabdulrani.
institutpenilaiannegara.
Sekian.

Saturday, 22 December 2012

.Ia bukan lagi satu pengakhiran.

Assalammualaikum. Apa khabar? Ada sihat? Sorry la, aku dah makin busy sekarang ni. Lama dah aku tak update blog ni, sejak lepas konvo hari tu. Kan? Korang nak tahu kenapa? Sebabnya lepas konvo tue aku terus balik uitm. Laptop pun aku tak bawak. Dengan assignment kena hantar sebelum cuti seminggu ni. Masak! Memang masak la, nasib baik group assignment je, so aku pinjam je la notebook salah seorang ahli kumpulan. Notebook pun notebook la =.='

Dah. Dah. Dah. Tak nak la cerita pasal assignment. Tak best pun. |Hihihi| Sebenarnya banyak sangat nak cerita tapi sabar. Sabar. Kali ni aku nak cerita tentang hari konvokesyen aku hari tu. Berapa haribulan ek? Aku sendiri pun dah lupa. Okey abaikan sahaja tentang tarikh itu. Yang penting itu adalah tarikh yang paling-paling gembira bagi diriku. Alhamdulillah (^_____^)

Before Convo :)



 Sebelum melangkah kaki ke dewan jubli inspen yang serba merah itu, sempat lagi kami berempat amik gambar. Siap awal-awal then amik gambar. Yelah, lepas ni entah bila nak jumpa lagi kan? Alhamdulillah. Rupanya intan dan ainis jugak dapat uitm. Makin bertambah la kegembiraan aku kan. Just eha seorang tak ada rezeki lagi tapi insyaAllah eha, 'anis tunggu eha dekat uitm sri iskandar okey' (-.0)

Untuk majlis konvokesyen kali ini anugerah ketua pengarah penilaian spht, aloy yang dapat. Dia duduk sebelah aku je kot sepanjang majlis berlangsung. Jeles je tengok dia dapat anugerah banyak-banyak. |hahaha| Asyik-asyik dia naik pentas. Asyik-asyik dia naik pentas. Moral of the story 'belajarla pandai-pandai ye. Nanti mesti dapat banyak anugerah!' ^.^

me with en abah and pn ibu

Tahniah buat aloy dan alia yang mewakili spht dan spgt. Mereka adalah menerima anugerah ketua pengarah penilaian. Tidak lupa juga buat rakan-rakan yang lain tahniah okey sebab korang dapat menamatkan pengajian ini dengan jayanya. Ehem-ehem aku ada janji dengan korang kan tentang dua anugerah yang aku dapat. Okey. Alhamdulillah. Anugerah 1st, biasa la anugerah semua orang dapat. Sijil tamat belajar la kan. Anugerah 2nd yang aku dapat adalah :
        "Anugerah ini diberikan kepada graduan yang berjaya mengekalkan pencapaian purata jumlah mata    nilai himpunan (CPA) 3.5 dan lebih, bagi semua semester pengajian dan mempunyai sahsiah yang baik."|okey copy paste dari buku konvo :p|
Alhamdulillah. Anugerah Pengarah Inspen (^____^)

my family without masturah
Jelas terpancar kegembiraan di wajah en abah dan pn ibu. Aku puas sangat kerana telah membuatkan mereka bahagia, gembira dan bangga dengan diriku. Syukur. Entah. Apa tah aku rasa time berjalan masuk ke dalam dewan dengan diiringi bunyi gamelan. Bangga ke? Gementar ke? Aku sendiri pun confius |hehehe| Kat depan dewan ada dua skrin besar yang sentiasa mengawal langkah graduan. Tiba-tiba rasa malu pulak kalau muka aku masuk dalam skrin tu. |hahaha| Okey. Okey semua graduan sila control ayu dan macho anda. Yang penting. S.E.N.Y.U.M. Alhamdulillah. Semua berjalan dengan lancar tanpa aku buat malu kat atas pentas tu. Step by step aku buat sehabis baik time terima anugerah (-.o)

Now, uitm saya akan buat terbaik untuk awak pulak. InsyaAllah. Walau macam mana pun, inspen tetap di hati. Wink. Wink. Terima kasih buat semua warga inspen. Jasa kalian semua tak akan dilupakan. Dekat uitm ni aku dapat ramai kawan, eh silap.. adik-adik okey. Kawan inspen pun ramai dekat sini. Bersyukur sangat. Kiranya jumpa jugak yang orang aku kenal. Bulan empat ni, habis sudah satu semester. Cepatla. Cepatla nak habis belajar. Pulak dah. |hahaha| perjalanan aku jauh lagi, insyaAllah. Master tunggu aku. (^.*)

Ada lagi dua cerita aku nak kabo kat korang tentang minggu destini siswa dan batu gajah tapi nanti dulu la. ye. Aku free-free nanti, aku update la k. |huhuhu| Sekarang dah penat dah mengadap laptop je. Nak mengadap tv pulak. Selamat berhujung minggu semua. Jaga solat. Jaga akhlak. Jaga diri. Jangan  sampai terputus hubungan dengan yang kat atas sana kerana Dia segala-galanya bagi kita semua. Assalammualaikum :)

Monday, 26 November 2012

tiga hari sahaja :)


Assalammualaikum. Sihat? Itu je la benda yang aku selalu tanya kan? Dah tak ada modal lain ke? |huhuhu| Apa-apa pun semoga kamu semua berada dalam keadaan yang okey-okey sahaja. InsyaAllah (^___^)

Okey, 24hb bersamaan hari sabtu aku sudah mendaftarkan diri di uitm. Alhamdulillah. Semua berjalan dengan lancarnya. Ya, Allah permudahkan urusan ku dan keluarga. Bila dah settle soal kolej kediaman dan soal barang-barang yang di bawa, abah terus mendapatkan borang penangguhan orientasi. Dah siap isi semua, alhamdulillah. Mereka melepaskan aku menghadiri majlis konvokesyen. Yang penting, surat aku tulis pengecualian bukan penangguhan orientasi. Tak nak aku orientasi banyak-banyak kali. Esok lepas settle majlis konvo, aku terpaksa berangkat pantas ke Perak. Tak sabar rasanya nak konvo esok ^____^

Bertambah gembira lagi bila dua orang sahabat ku di sini dapat juga melangkah kaki ke uitm. Mereka adalah Ainis dan Intan. Alhamdulillah. Syukur sangat. So tak la aku kesepian sangat di sana. |hahaha| Tapi sadisnya, Eha tak dapat join kami. Maybe rezeki dia bukan bersama kami. Maybe tudm itu rezekinya. Amin. InsyaAllah. Hubungan kami tidak akan terhenti dan terputus setelah selesainya Majlis Konvokesyen Ke tujuh ini. Kami berempat akan still bersama-sama walaupun jasad kami terlalu jauh tetapi hati dan perasaan kami akan tetap bersatu :')

agak-agak apa benda tu?


Ini adalah jubah konvo untuk esok. Saiz xs okey. Encik KA cakap, saiz kecik gler. Yang paling kecik kot. Sekali lagi aku ulang. |hahaha| So sweet |heee| Alhamdulillah. Esok aku akan terima dua anugerah. Anugerah apa? Tunggu. . . |hahaha| Aku akan update bila uitm bagi cuti nanti |hoho| almaklum la anti virus untuk laptop tak beli lagi. Kang asyik online jek, kena virus pulak laptop kesayangan tu. Dahla hari tu memory card kena virus. Tension tahu tak. Habis gambar encik KA hilang (O.-)

Cukupla sampai di sini. Tentang konvo, nanti aku update lagi. InsyaAllah. Jaga diri. Jaga solat. Jaga akhlak. Belajar rajin-rajin tau. To Syafiqah Sharmeen . . . aku tak pasti sama ada aku eja nama dia betul or tak, kalau tak betul sorry sangat-sangat. Good luck untuk test computer esok (27/11/12. Selasa). InsyaAllah. Kacang goreng je >.<

Assalammualaikum dan selamat malam buat semua. Selamat berkonvokesyen kawan-kawan. SPHT SPGT 2010/2011 :)

Tuesday, 20 November 2012

.darul aman.

Assalammualaikum semua (^.-)
Semoga kalian semua berada dalam rahmat Allah. InsyaAllah. Apa cerita? Okey? Harap okey-okey saja :)

Sekarang aku tengah menghitung hari untuk meninggalkan rumah. |hohoho| Alah, bukan nak tinggalkan rumah terus pun. Yang penting tempat yang aku nak pergi tu tak la jauh sangat pun. Langkah satu negeri pun tidak. Hee (^.^)

Persiapan untuk ke sana, insyaAllah dah selesai ehh hampir selesai la. Just barang-barang je tak excited nak berkemas. Yelah. Dekat je pun bukan nak pergi uws, sydney kan? |huhuhu| Apa-apa pun, alhamdulillah. Yang mana Allah dah tetapkan, itu adalah yang terbaik buat diriku (^___^)

Untuk persiapan konvo 27hb ni, alhamdulillah. Tak sabar menanti detik itu. Tadi Inspen dah call, dia tanya family datang tak? Aku jawab je la family datang (^.-) Tapi itula, surat konvo pun tak dapat lagi. Macam mana nak mintak pelepasan time orientasi nanti? Sejak pindah kedah ni, surat dari Inspen payah nak sampai. Ceruk sangat ke rumah aku ni? Aiiiyaaa. Okey, semoga berjalan dengan lancarla urusanku dan family nanti. Amin (0.-)

Tadi ikut pn ibu p rumah tok dan tokwan. Alah, biasala tu kan. Asyik nak ikut pn ibu je. Laika dan syauqi pun ikut sekali. So, tak ada kerja dan aku pun cari la kerja. Inila kerja aku. . .

okey. padi tak masak lagi.
depan tu ada orang tanam jangung.

:) alhamdulillah

CiptaanNya tiada tandingan.

bumi darul aman.

Just untuk ketenangan.

just smile and smile.

weee (^_____^)

pemandangan di atas sana. subhanallah.




Itula tak ada kerja jadi kerja pulak. Saja nak abadikan ciptaan Allah dalam blog ni :) Semoga kita semua tidak alpa untuk terus mensyukuri nikmatNya. Sesungguhnya bila kita mensyukuri nikmat Allah, Allah akan gandakan nikmatNya buat kita. Percayalah. Jangan banyak mengungkit dan mengeluh sangat. Jangan sedih. Kuatkan semangat.

Kepada bakal zauji, insyaAllah. Tahniah dapat temuduga spa lagi. Buat yang terbaik. Berdoa dan terus berdoa. Usaha kuat-kuat. |hehehe| Kalau gugup, minum air banyak-banyak (^.-) Kepada kawan-kawan Inspen yang dapat temuduga spa. Tahniah kawan-kawan. Buat yang terbaik. Jangan takut jangan gentar, encik dan puan penemuduga tak makan pun korang. Senyum jangan tinggal. InsyaAllah. (o.-)

Assalammualaikum. Jaga diri. Jaga solat. Jaga akhlak. Semoga anda semua berada dalam ketenangan. Senyum. Senyum. Senyum. Tabahkan hati. Kuatkan semangat (^_______^)

Tuesday, 13 November 2012

Dari utara ke selatan. Dari selatan ke utara.


Nama saya gemok :]
 Assalammualaikum kawan-kawan. Selamat petang semua. Alhamdulillah :)

Hari ini kerja aku adalah mencuci en abah punya kereta dan sesuka hati aku je bagi nama kat kereta tu. |hahaha| Okey aku ni bukan la rajin sangat pun. Dari bulan tujuh hingga bulan sebelas duduk rumah ni, dua kali je kot aku basuh kereta tu. Nampak tak kemalasan di situ? Penatla basuh kereta tu >.< lagipun time nak gosok bumbung kereta tu bukan aku sampai pun. Dah panjat kerusi dah tapi kerusi tu bergoyang-goyang. Kang tak pasal-pasal jadi nangka busuk plak :]


Gemok ni perlu dicuci bersih-bersih walaupun ia tak sekilat dicuci oleh en abah. Apa-apa pun aku dan Zulaikha dah buat yang sehabis baik. Basuh kereta tak macam mana pun, baju basah je yang lebih :p Okey gemok, lepas ni kau kena bawak aku dan family menjelajah Semenanjung Malaysia. Tak ada la semenanjung sangat. |hahaha| Dari utara ke selatan, lepas tu kau kena patah balik dari selatan ke utara pulak. Sebab tu la aku basuh kau. |hohoho| Enjin dan segalanya en abah dah servis. InsyaAllah tip top semuanya. Gembiranya. (^___^)


Tapi itulah, perjalanan aku hanya sampai di negeri Selangor je. |huhuhu| Family aku tetap meneruskan perjalanan mereka terus ke selatan tanah air. Kesian kat aku kan? :'(  Tak apalah, Allah dah rancang yang terbaik buat diriku :) Yang penting, Kluang . . Tunggu aku okey. Tak lama dah ^_^


24 november 2012 hingga 27 november 2012
Kedah ---> Perak (hantar aku di uitm) ---> Selangor (hantar aku di inspen) ---> Melaka ---> Johor dan patah balik
Johor ---> Melaka ---> Selangor (family hadiri konvo) ---> Perak (hantar aku balik ke uitm) ---> Kedah


Semoga perjalananku dan keluarga sentiasa dilindungi olehNya. InsyaAllah. Semoga Allah permudahkan urusanku dan urusan keluargaku. Amin. Sampai di sini sahaja coretan kali ini. Weee!! InsyaAllah. Kita akan bertemu lagi. Jaga diri. Jaga akhlak. Jaga solat. Asslammualaikum. (^.-)

Tuesday, 6 November 2012

Cerita Semalam (^___^)



Assalammualaikum. Hai. Hai semua (^_____^)
Hari ni punya entry memang bersangkut paut dengan yang semalam. Semalam dan semalam punya entry. |Carilah sendiri ye| |HUHU| Okey, first sekali aku nak memanjatkan kesyukuran kerana nadi aku masih berdenyut lagi untuk hari ini. Alhamdulillah. Aku masih boleh melihat kebesaran Allah lagi. Aku boleh melihat wajah ibu abah dan adik-adik serta family ku lagi. Dan dia yang jauh di sana. Aku tak dapat lihat wajah dia tapi aku dapat merasai cintanya walaupun  jauhnya kami beribu-beribu batu. Apa-apa pun. Syukur! Semangat! (^.-)
 
 
Semalam keputusan uitm keluar untuk kemasukan semester 2 2012/2013 dan kejap. Kejap. Kejap. |HEHEHE| Korang nak tahu? Benda inilah yang aku duk tunggu dari time bulan puasa dan sampai semalam. Ya Allah. Memang betul-betul menguji kesabaran. Okey, keputusan tu dijangka diberitahu pada pukul 2 petang 5 Nov. Aku dengan kawan-kawan try check dalam pukul 2 lebih, tak boleh tahu lagi kot keputusannya. Tunggu punya tunggu. Dalam pukul 4 lebih, dekat-dekat pukul 5 jugak baru dapat tahu keputusannya dan. Dan. Dan alhamdulillah. Aku berjaya. Syukur kepada Allah. Terima kasih abah. Terima kasih ibu. Terima kasih awak. Terima kasih kepada family awak kerana mendoakan kejayaan ini. Dan ibu abah inilah hadiah dariku untuk kalian. Terima kasih :)))
 
 
Ingat tak aku pergi temuduga hari tu? Untuk course perancang bandar dan wilayah. Okey korang silap besar. Aku tak dapat pun course tu -.- Kiranya kejutan la pada diri sendiri. Aku pun terkejut beruk bila tengok kos yang aku dapat. Yang penting, i love you lah pengurusan hartanah. |HAHAHA| Yup, aku dapat course pengurusan hartanah. Ya Allah memang bersyukur sangat. Memang tak dapat digambarkan. Agaknya encik penemuduga tu tolong aku tak untuk dapatkan course pilihan pertama aku tu? Kalau betul lah. Thank you very much encik penemuduga (^___^) Ibu cakap, mungkin rezeki aku. Time temuduga hari tu uitm dekat je dengan rumah, so tak ada alasan untukku tak nak pergi temuduga tersebut.  Lepas tu rezeki lagi bila dapat keputusan, aku dapat course pilihan pertama. Alhamdulillah :D
 
Lupa nak bagitahu, aku akan mendaftarkan diri di Uitm Sri Iskandar, Perak pada 24 Nov ni. 27 Nov ni konvo kot. Aku pun tengah pening. Agak-agak dapat tak aku pergi konvo? Sayangla kalau tak dapat pergi konvo. Inspen ohh Inspen, saya amat merindui anda =.= Tolongla faham saya ni. Saya nak berjumpa dengan anda. Saya harap, saya boleh balik ke pangkuan anda. Saya nak konvo kat dewan jubli yang serba merah tu. Please +.+
 
 
Tak apalah, semoga Allah mempermudahkan urusan ku ini. InsyaAllah. Rezeki dah ada di depan mata, so mensyukurinya lah. Allah bagi peluang so kena menghargainya lah. InsyaAllah. lepas ni aku akan jelajah utm, skudai plak. InsyaAllah dalam course penilaian :) ini bukan sekadar angan-angan mat jenin tetapi aku wajib buktikan. InsyaAllah. Menjadi seorang pegawai penilaian atau valuer itu semakin dekat di hati ini. Okey, masa hadapan. Tunggu aku ye.
 
 
Lastly, nanti aku update lagi ye? InsyaAllah. Jaga diri baik-baik. Jaga solat. Jaga akhlak. Semoga Allah kasih. Semoga Allah sayang. Senyum yang tinggal. Sekarang Allah uji kita, kita kena kuat. Lepas ni Allah mesti hadiahkan kat kita dengan sesuatu yang tak dijangka. Percayalah. Assalammualaikum.  (^_______^)

Thursday, 1 November 2012

selamat datang november :}






Assalammualaikum. Selamat malam semua (^.-)
Ingat malam ni nak update sikit je sebelum tidur ni. Tadi bukan main mengantuk, sekarang tak nak gatal pulak nak tidur :| Geram je.

November, be nice to me okey? (^_____^) 
Mudah-mudahan apa-apa yang berlaku pada bulan ni semuanya berjalan dengan lancarnya. Amin. Tiga debaran yang ditunggu-tunggu pada bulan ini. InsyaAllah. InsyaAllah. InsyaAllah. Harap-harap berjaya la hendakNya. Kalau tak berjaya, jangan sedih dan cuba lagi ^__^

Pertamanya, esok en KA akan pergi temuduga. Semoga berjaya ya. InsyaAllah, jika rezeki dah tertulis dapatla jawatan itu. Amin. Selepas beberapa minggu, keputusan temuduga akan keluar, harap-harap ada lah rezeki buat awak. InsyaAllah. Anyway good luck.

Kedua, 5 November ni |huhuhu| good luck la pada diri sendiri dan kawan-kawan yang lain. Usaha, usaha dah kan? Berdoa, berdoa dah kan? Tawakal, tawakal dah kan? So berserah je lah sama ada dapat or tak sambung belajar ni (^.-) Kalau diikutkan, keputusan tu keluar 30 Oktober tapi postpone pulak. Sebenarnya, aku sendiri pun tak tahu bila keputusannya. Intan yang bagitahu ni. Nampak tak, aku tak hambik peduli pun tentang ni semua? |hohoho|

Dua tiga hari ni aku banyak mesej dengan Aloy kat facebook tu, almaklumla orang nak pergi UWS. Nak tanya jugak kan apa persediaan dia? Dia bagitahu mungkin 5k sebulan dibelanjakan kat sana termasuk makan minum dan tempat tinggal. Pehh. Banyaknya! Mahalnya! Terduduk, tertonggeng terus aku. |Ahh aku tipu| Cer kali 12 bulan. Pastu cer kali dua tahun. |hahaha| Banyak Oooo (o.0) Niatku terkubur di situ.

Ketiga, 27 November ni. InsyaAllah Hari Konvokesyen (^_____^) weeee. Tak sabar nak tunggu hujung bulan ni. Bukan apa, nak jumpa kawan-kawan. Janji itu ini. Nak datang awal la. Nak keluar sama-sama la. Nak lepak sama-sama la. Nak story sama-sama la. Ntah ada masa ke tidak nanti. Kadang-kadang janji je lebih, buatnya tidak. Masing-masing dah penat.

Okeylah, terpanjang pulak. Sorry. Cukup la dulu. Lain kali aku update lagi. InsyaAllah. Jaga diri baik-baik. Jaga solat dan jaga akhlak. Assalammualaikum. Selamat malam semua (^.-)

Monday, 29 October 2012

Cerita Sana. Cerita Sini.

Assalammualaikum (^_______^)
Nampaknya, esok adik-adik kita dah kembali ke sekolah. Tapi tak ape, cuti akhir tahun sudah semakin hampir kan? Seronok la tu (^.-) Apa-apa pun tahniah la sebab menutup tirai peperiksaan akhir tahun dengan jayanya. InsyaAllah. Mudah-mudahan memperolehi keputusan yang cemerlang. Amin.


Yes!! Mood raya still terasa lagi ni. Alhamdulillah. Raya kat sini walaupun dah raya ketiga still orang buat makan-makan lagi. Hari ni mak ndak pulak buat makan-makan. Dengar-dengar mak ndak masak mee rebus. Yeayy! Boleh la pergi melantak :p Tadi sepupu tersayang call, dia jemput family pergi rumah diorang. Apa-apa pun, insyaAllah. Kami akan ke sana tapi itulah, en abah tu asyik dengan kebun beliau sahaja. Puan ibu cakap, dalam banyak-banyak orang, en abah lah orang yang paling rajin. Alhamdulillah. Lagi satu, raya kali ni bertambah meriah bila orang Muar balik. Maybe -.- Lagi-lagi meriah bila dapat duit raya :P


Semalam pergi beraya rumah cikgu KH Zulaika (adik no 3) katanya cikgu buat kenduri korban, so kitaorang pun pergilah. Aku pergi dengan Zulaikha, masturah dan Shamiza (Anak sepupu) Pergi dengan dua buah motor. Masturah bersama Shamiza dan aku bersama Zulaikha. Jauh jugak kot. Rumah cikgu tu di Guar. So aku pergi ikut signboard ke Guar Cempedak je la. Ikut punya ikut sampai terlajak, rupanya rumah kenduri dah terlepas. So terpaksalah patah balik. Ya Allah. Cuaca giler-giler panas. Balik je rumah, berdenyut-denyut je kepala otak. Tapi bestnya bila dapat berjalan-jalan.


Jalan ke Guar melalui satu tempat ni, namanya Yan. Okey, kat Yan ni banyak tempat rekreasi untuk seisi keluarga. Masturah ajak ronda-ronda kat kawasan Yan. Katanya tempat tu memang best. Sampai je kat 'Titi Hayun' (nama tempat tu) Pehh, ramainya orang. Tak kan ramainya beruang kan? So, aku hanya pandang sekeliling je la. Masturah bagitahu aku, yang tempat ni ada titi gantung macam kat Gunung Lambak tapi titi gantungnya lebih besar dan lebar. Okey fine, jom kita balik -.-


Balik tu singgah pulak kat 'Sri Perigi' aku tengok dan tengok. Teringat air terjun kat Sungai Pisang. Rindu plak kat Sungai Pisang. Weee (^_____^) Tapi air terjun kat Sri Perigi lagi tinggi kot. Kalu buat abseiling, tak tahu la pukul berapa nak sampai bawah :p Last-last penat macam tu je. Yelah, sakit kot bila muka kena bidas dengan air terjun yang turun dari atas. Apa-apa pun itulah pengalaman time kat Sungai Pisang.


" Sri Perigi "

Kat sini pun ramai giler orang. Yelah. Time-time macam ni la diorang nak bersama keluarga. Anak-anak yang tinggal di kota pulang beraya ke kampung. So ada masa terluang, diorang bawak la family pi mandi air terjun. Lepas buat inspection kat Sri Perigi, kitaorang pun balik la. Masturah ajak pergi Pantai Murni pulak. Pehhh, aku cakap.. Aku tak larat. Panas kot. Mata ni nampak bantal dan tilam je. Tau tak? -.-


Sampai je kat rumah dah pukul 4 petang. En abah cakap, petang ni semua kena pergi kebun sebab nak tebang pokok. Yahoooo T.T musnah harapan nak berehat-rehat macam tuan puteri. |hohoho| So lepas asar, pergilah kami satu family ke kebun a.k.a tapak rumah bakal di bina. Satu lagi kerja, memang penat. Tapi seronok. Seronok tengok budak-budak. Riuh rendah kot time tarik pokok tue.


" Ni la pokok bakal ditumbangkan oleh bala-bala tenteranya "
Nasib baik pokok ni mudah je ditumbangkan. Tujuh orang je kot yang tarik. Alhamdulillah. Semua selamat. Okey, time for angkut-angkut semua dahan pokok dan dilonggokkan kat satu tempat untuk dibakar. Sekali lagi kesabaran ku diuji. Penatlah! Dahlah berat =.= ku gagahkan diri jugak. Dah serupa dengan tukang kebun kat sekolah dah. Yang pulun duk angkut-angkut dahan tu siapa je? Aku dengan masturah je. Zulaikha? Dia angkat yang paling ringan je. Huhh!
  
Bila tiba malamnya. Sambut birthday Masturah kat Tanjung dawai. Perkena ikan siakap tiga rasa pulak. Pehh! Syukur alhamdulillah :D Sebenarnya birthday dia 31/10 tapi disambut awal sebab time 31/10 dia still kat kolej, tak boleh balik lagi. Lagipun dia yang sibuk nak sambut awal. So pn ibu en abah ikutkan je la.

"Okeylah adik tersayang, Selamat Hari Lahir Yang Ke 18. Semoga sentiasa dirahmati dan diredhaiNya. InsyaAllah."

Selamat Hari Lahir!

Nak tunggu makanan sampai punyalah lama. Maklumlah raya, mungkin pekerja kat kedai tu ramai cuti. So tunggu punya tunggu. Menanti penuh kesabaran. Nasibla bawak kek, maka dengan itu.. Bedal kek dululah :D Tak sangka en abah yang tak suka makan kek pun boleh makan kek malam tu. En abah cakap kek ni sedap. Kami sedia maklum, en abah tak suka kek yang terlalu banyak krim.

Salam AidilAdha
KA tanya kenapa gelas yang kedai tu guna macam gelas kat rumah je? |hahaha| Aku pun tak tahu nak jawab apa. Lagipun, ni baru 1st time makan kat kedai tu. Biasanya kat kedai lain. Disebabkan kedai yang selalu en abah bawak pergi makan tu tutup, terpaksalah makan kat kedai ni. Dah dekat Tanjung Dawai, takkan nak patah balik pergi Sungai Petani kot. Setelah perut kenyang diisi, kami pun pulang ke rumah ^__^

Okey, hari raya ketiga pulak..

Merbok ----> Tikam Batu ---> Sik---> Merbok

Berjalan sakan. Pergi beraya rumah sepupu kat Tikam Batu. Lepas tu terus ke Sik sebab nak hantar Masturah balik kolej. Balik tu, singgah pulak rumah tokwan kat Merbok. Malam baru balik rumah. Tu pun Zulaikha suruh balik cepat sebab dia tinggal kat rumah sorang-sorang. Konon-kononya nak jadi guard kat rumah. Tu la.. ajak ikut, dia tak nak ikut. So rasailah duduk rumah sorang-sorang :p

Okeylah, setakat di sini sahaja. Nanti aku update lagi. InsyaAllah. Jaga diri baik-baik. Jaga akhlak. Jaga solat. Pasti semuanya selamat dan tenang. Assalammualaikum (^______^)

p/s : Sorry entry kali ni panjang sikit. Dari semalam kot aku duk menaip. Lepas tu berhenti. Lepas tu hari ni sambung balik. So ia panjang berjela-jela. Sorry!

Wednesday, 24 October 2012

Semakin Menghampiri Satu Tahun.




Assalammualaikum :)
Alhamdulillah. Cuaca dekat sini cerah secerahnya. Tapi tak tahula kan malam nanti hujan ke. Yang penting siang memang cuaca cukup-cukup baik. Bukan apa, banyak kot pakaian duk jemur kat luar. Kalau hujan, maknanya berlapuk-lapuk la pakaian tak kering. Lusa dah nak raya. Yeayyy!! \Y/

Sorry lah, gambar dekat atas ni dah berlapuk dan berhabuk dah. Sekarang baru nak cerita. |huhuhu| Tapi aku bukan fully nak cerita tentang hari raya hari tu just terasa pantasnya waktu berputar bila belek-belek gambar lama. Itu je (^____^)

Okey, raya tahun ni, tahun 2012 tak ada warna tema bagi keluarga aku. So tahun ni baju kitaorang warna pelangi. Just baju melayu abah dan baju kurung ibu warna yang seakan-akan sama. Itu pun kain ditaja tau. Alhamdulillah. Tahun ni family aku pakai kain pasang kesemuanya yang dihadiahkan oleh jiran-jiran dan kawan-kawan abah ibu time nak pindah hari tu ehh silap, tahun lepas. Ini Kluang punya cerita lah! (-.^) Abah tak adanya nak pakai baju melayu complete. Beliau lebih selesa pakai kain pelekat :) Hilang dah keJohorannya.

Rupanya sekarang kenangan Kluang itu dah semakin hampir setahun aku dan family meninggalkannya. Yelah, aku balik Kedah time Nov2011 dan family balik time Dis2011. Lupa ke? Aku balik awal sebab aku nak L.I kat JPPH Sungai Petani. Hurmm masa ohh masa kau tak boleh undur balik! Kalau boleh masa itu diundur.. Ahh abaikannya.

Yang penting, sekarang ni aku dah makin mengenali dan mendekati negeri ini. Semoga aku jatuh cinta pada negeri ini sebagaimana aku cintakan negeri johor, mudah-mudahan Allah permudahkan urusanku di sini. InsyaAllah. Bila tinggal di sini, aku banyak jumpa dengan orang tua-tua. Yelah, rumah aku pun dekat dengan kawasan kampung. Sekarang family still tinggal dekat taman perumahan. InsyaAllah, tahun depan rumah dekat kampung lah. Serius, makcik pakcik di sini memang baik. Rajin bertegur makcik pakcik ni. Terharu plak aku.

So aku kena bersyukur. Apa yang Allah dah catatkan. Allah dah tulis. Aku kena terima. Bukan mengeluh, itu tak kena. Ini tak kena. Tapi aku still rasa bersalah kerana meninggalkan bumi johor itu terlalu awal. Apa-apa pun tu semua bukan kehendak aku :')

.Ya Allah fahami dan mengertilah. Semoga orang yang kau kasihi dan cintai turut fahami dan mengertinya.

Assalammualaikum negeri kedah, aku harap kita boleh jadi kawan baik untuk selamanya dan selamat tinggal negeri johor, aku harap kita tak akan jadi musuh tapi biar jadi sahabat sampai bila-bila ^.^
Heii selamat tinggal negeri johor tak bermaksud selamat tinggal bakal zauj lah.

Dah lah,cukup sampai di sini. InsyaAllah, pasni entry akan di update lagi. Okey, selamat petang semua. Assalammualaikum. Jaga diri baik-baik. Jaga akhlak. Jaga solat.


Salam AidilAdha (^______^)

Sunday, 21 October 2012

Doaku Untukmu Sayang.


Kau mau aku apa, pasti kan ku beri. Kau minta apa, akan ku turuti
Walau harus aku terlelap dan letih. Ini demi kamu sayang

Aku tak akan berhenti menemani dan menyayangimu
Hingga matahari tak terbit lagi bahkan bila aku mati

Ku kan berdoa pada Ilahi tuk satukan kami di syurga nanti

Tahukah kamu apa yang ku pinta di setiap doa sepanjang hariku
Tuhan tolong aku, tolong jaga dia Tuhan aku sayang dia

(Tuhan tolong aku, jaga jaga dia, Tuhan ku pun sayang dia)


Friday, 19 October 2012

18.10.2010


Assalammualaikum :) Apa khabar? Sihat? Semoga anda semua dirahmati dan diredhai Allah hendaknya. InsyaAllah.

18 Oct 2010
18 Oct 2010
18 Oct 2010

Menyimpan beribu kenangan di antara kami student inspen batch 10/11 :)
Tarikh ini merupakan tarikh bermulanya perkenalan di antara kami. Tarikh ini juga merupakan pertama kalinya kami bergelar pelajar inspen sama ada dalam course penilaian hartanah atau pengurusan hartanah. Aku pelajar inspen dalam course penilaian hartanah :) ok, course yang paling best. Senang nak score (^.-)

Walaupun dah habis belajar dan nak graduate dah 27/11 ni, serius ikatan di antara kami pelajar-pelajar inspen tak pernah terputus macam belajar sama-sama dulu. Tak sangka, tarikh ni kawan lelaki yang ingat. |huhuhu|  Aku sendiri pun lupa kot. 18 Oct  ni tarikh julang-julang kalinya kaki melangkah ke inspen. Dua tahun dah berlalu. Ohh rindunya la. Rindu sangat-sangat.

Lepas ni, masing-masing dah melangkah ke arah kehidupan masing-masing. Pilihan masing-masing. So, aku ucapkan good luck la ye. Jaga diri baik-baik (^.-)
Kepada kawan-kawan yang ke uws. |hehehe| Selamat maju jaya. InsyaAllah, bulan lima tahu depan kan?


Lapan belas oktober dua ribu sepuluh akan sentiasa dalam ingatan. Terima kasih Mieja kerana mengingatkan kami semua tentang memory date itu. (^_______^)

Monday, 15 October 2012

Free as a bubles



Assalammualaikum dan salam sejahtera. Sihat ke? Harap-harap sihat la ye (^____^) Alhamdulillah. Aku selsema lah hari ni, mesti kena hujan semalam. Tak pe, terima dengan hati yang terbuka.
Syukur. Sehari lagi Allah memberi kita semua peluang untuk beramal di atas dunia yang sementara ini. Oleh itu, manfaatkannya.

Beginilah kehidupanku sehari demi sehari. Ya. Memang gembira dan ceria tapi kadang-kadang rasa bosan jugak. Yelah, duduk rumah je. So, latihlah diri untuk melakukan sesuatu yang  memanfaat kepada diri sendiri dan orang lain. CEhhhh [hahahaha] Ehh! Betul lah! Adik aku ada bagitahu ada taska tengah cari pekerja. Dia suruh aku call taska tu tapi sampai ke hari ini aku buat selenger je. [huhuhu] Mula-mula dia bagitahu tu memang aku berminat jugak tapi bila difikir-fikirkan.. Macam jauh je taska tu. Macam-macam alasan lah kau Anis! (^.-)

Kehidupan seperti hari biasa, tolong-tolong ibu. Tolong-tolong abah. Dan ajar Auqi, my little brother ulangkaji maths,dia ada ujian. kita ajar dia. Dia ajar kita balik. Budak ni kan. Sabar je lah. (>.<)'' Bayangkan 35 x 7 dia boleh kira semua tu dari 1 x 7 sampai 35 x 7. Ya Allah. Buang masa je dia ni tau. Dia bagitahu aku yang kira guna bentuk lazim, dia dah lupa. Hampehh. Aku tak tahu nak balas apa bila dia cakap macam tu. Tersengih je la bila berhadapan dengan budak yang bijak berkata-kata. (^__________^)

Tadi abah call, "Iye en abah, boleh saya bantu?" Apa lagi, jadi kerani abah lagilah. Taip surat permohonan nak buat akaun bank. So tadi abah bagitahu apa yang patut ditulis dalam surat tu, bukan main.. Suruh aku catit lagi apa yang beliau cakap. [huhuhu] Dahla time tu aku tengah tidur, yang penting abah dapat detect aku tengah tidur. Yelah, suara pun lain. Dah abah suruh catit, aku pun catit la apa yang abah duk bagitahu. Tapi format surat rasmi yang abah suruh buat tu macam pelik je. "Anis, format surat rasmi tentera sama ea dengan awam?" Aku malas nk fikir dengan pertanyaan abah, aku jawab "yup. Sama." [hahaha]
"Okey en abah, format surat rasmi tentera dengan awam mana sama.'' Baru aku tahu, format surat rasmi dalam angkatan tentera lain. Otak abah masih dipengaruhi dengan kerjanya lagi rupanya :) Tentera, tentera lah abah, awam lain. Tak sama. Lepas ni abah kena belajar jadi orang awam ye. (^,-)


Tiga hari tiga malam buat minit mesyuarat milik en abah. Memenatkan. (O.o) Dua tiga kali jugak duk print sebab salah. Ada yang semua huruf besar, abah tak nak macam tu, so terpaksalah print dan betulkan balik. Semuanya untuk en abah. Biar abah puas hati, Lepas ni cik anak sulung en abah ni dah sambung belajar, en abah kena lah pulun buat surat sorang-sorang ye. [hehehe] Puan ibu pun mesti lagi penat sebab kena kemas rumah sorang-sorang. To cik Zulaikha, ringan-ringankanlah berat badan untuk menolong puan ibu dan en abah ye :p

Okeylah, kita berhenti di sini. Nanti kalau aku terlebih rajin lagi aku update la ye? [huhuhu] Sebenarnya, ada cerita yang boleh di update tapi sifat M dah menguasai segala-galanya. Nak buat macam mana kan? Jaga diri. Jaga akhlak. Jaga solat. Jaga hubungan with Allah. Jaga hubungan dengan ibubapa. Dan jaga hubungan dengan orang sekeliling. Jangan banyak sangat mengeluh Assalammualaikum (^.-)

Sunday, 7 October 2012

OCT2012 (:

Assalammualaikum kawan-kawan :)
Alhamdulillah. Syukur. Dapat lagi kita bersua lagi pada hari ini. Aku nak kongsi sikit ni. Sikit je. Tak mau kongsi lebih-lebih |hahaha|




Jika. Jika dan jika
Jodoh kami sudah tertulis awal untuk disatukan..
InsyaAllah. Kami akan terima dengan hati yang terbuka.

Memang. Memang dan memang itulah tujuan perhubungan ini dibina.
Alhamdulillah.
Syukur dengan nikmat yang telah dilimpahi olehMu Ya Allah.


Assalammualaikum. Jaga diri (-.^) Jaga akhlak (^.-) Jaga solat (-.^) dan jangan lupa jaga hubungan denganNya (^.-) InsyaAllah. Dapatlah setenang-tenangan kehidupan. Jika hati runsing, buka dan bacalah ayat yang tertulis cantik didalam AlQuran. Pasti anda menemui ketenangan yang hakiki. Barakallah. (^_____^)

Wednesday, 3 October 2012

Perkahwinan itu sunnah Rasulullah



Assalammualaikum :)
Kahwin. Kahwin. Kahwin. Nak kahwin ke? |huhuhu|
Bukan senang kot. Sekarang ni kalau tak ada duit jangan nak mimpilah nak kahwin.
So, bila tak ada duit. Jangan nak beranilah nak sentuh hati seorang wanita.


Apa-apa pun, kahwin muda itu paling terbaik <3
Kalau tanya pendapat aku?
Kalau dah jodoh, aku tak kesah tapi
Mungkin sekarang aku tak bersedia lagi.
Huii. Perjalanan hidupku jauh lagi.
Sangat-sangat jauh.


Berilah masa untukku menggenggam segulung ijazah dahulu.
Berilah masa untukku membalas jasa abah dan ibu dahulu.


Tapi kalau kahwin awl pun bukan bermaksud kita tak boleh belajar kan?
Terpulanglah kepada masing-masing.
Minta petunjuk Allah.
InsyaAllah. Ada jalannya.

To my future zauji (insyaAllah), Tahniah ye (:
dua november dua ribu dua belas.

Assalammualaikum.

Thursday, 27 September 2012

F.A.R.H.A.N.A.



Assalammualaikum :)
Semoga kalian sihat-sihat belaka. Amin. Walau macam mana pun cuaca di sini hujan sahaja. Thailand dah banjir. Semoga dijauhkan bencana alam di negeri ini. Amin. Mudah-mudahan.


Cantik tak model terbaru aku? |hahahaha| Baru di import dari Siam :p Okey la. Nak tahu tak dia siapa? Anyway, dialah peneman aku ketika zaman form6 dulu. Tapi form6 aku tak lama pun. Aku dapat panggilan dari Inspen. So dengan berat hati terpaksalah aku meninggalkan dunia form6 buat selama-lamanya :')


First aku perkenalkan dia dulu okey. Nama dia Nur Farhana. Sekarang menuntut di UTHM dalam Bachelor of Real Estate Management. Bakal Prop Man aka Property Manager. Amin. Tak sangka dia pilih kos yang lebih kurang macam aku tau. Aku macam terharu jugak. Aku ingat dia tak pernah ambik tahu aku belajar kos apa di Inspen. Terima Kasih kawan kerana still ambil berat tentang diri ini <3


Semalam dia call aku, aku pun macam teragak-agak nak angkat. Yelah nombor aku tak kenal. Berapa minit lepas tue aku angkat. Pehh, dia cakap lograt Kedah. Terkejut aku  =.=" Setahu aku, aku tak ada kawan kat sini melainkan Intan dan Ira tak pun mek Baling tue. . Sarah. Itu je la. Mustahil diorang nak call aku pepagi.
Dia tanya aku, aku kenal dia tak? Sumpah! aku tak kenal. |huhuhu| FARHANA la!!! Aku ketawa. Miss you so much!!


Time syok-syok berborak, masa ni la hanfon aku nak habis beteri. Huhhh!! So terpaksalah charge then call Fana balik. Lama jugak sambung berborak. Best. Best. Best. Dia cerita tentang kehidupan dia di UTHM. Bestnya. Pasni nak ada degree dah. Tahniah Fana :D Dia cerita tentang permohonan UPU hari tue, dia cakap dia banyak mohon pendidikan tetapi bukan rezeki dia bukan di bidang itu. Nak buat macam mana kan?


Tetapi, seronok je bila dengar suara dia. Perangai dari dulu hingga sekarang tak pernah berubah. Manja je lebih. Maybe adik bongsu kepada abang dan kakak-kakaknya. Cer cakap dia cantik. Dia cun. Dia comel. Hurmm,, kembang semangkuk. Sebab tue aku malas nak puji dia depan-depan tapi aku akui dia memang cantik. Hati pun baik. Dia ni jenis tak kedekut.Seriously. Zaman form6 dengan dia memang the best la. Kawan paling rapat dalam kelas, dia la. Exam ke. Ujian ke kita orang mesti berlawan siapa dapat markah paling tinggi. 


Apa-apa pun, semoga berjaya Farhana. Belajar rajin-rajin. Jangan memain je :p Aku akan sentiasa mengingati kau walaupun kita semakin jauh. Dia adalah salah satu kawan terbaik di dunia ni. Syukur. Terima kasih Allah kerana mengurniakan kasih sayang dan persahabatan ini. Semoga ia akan tersimpul mati. Amin.

To Nabilah Nordin.. Aku juga merinduimu :)

Assalammualaikum. Jaga diri okey? (^.-) Jaga akhlak okey? (^.-) Banyakan ingat Allah. InsyaAllah, kehidupan akan sentiasa dirahmati dan diredhaiNya (^_______^)

Sunday, 23 September 2012

When I with My Family.





Assalammualaikum.

 
Okey, kita sambung balik cerita yang tak jadi cerita semalam. |huhuhu| Bukan apa, apa yang aku nak ceritakan ni bukan selalu di lalui hanya sebulan sekali sahaja. Aktiviti ni la yang aku selalu tunggu-tunggu tau. Bukan aku sorang je tapi termasuklah adik-adik aku. Nak tahu tak apa aktiviti yang paling teruja tue? (^.-)


SHOPPING


|hahahhaa| Seronok giler. Suka-suka hati la nak ambil apa pun. Abah bawak pergi belanja barang-barang dapur malam jumaat hari tue. Macam biasa, Tesco je la tempat membeli belah itu.Selain barang-barang keperluan harian yang melambak dalam troli, makanan la 50% majoriti dalam troli tue. |hohoho|


Time kat kaunter pembayaran, barang-barang di scan.. Dan abah masih setia menunggu staff yang tengah scan barang-barang memaklumkan jumlah kesemua bayaran, of course la abah yang bayar semua tue. Abah kan tauke besar.|Heee| Time staff tue scan barang-barang, abah tengok je barang-barang yang kita orang pakai capai je." Amboi, nuget ayam ambik, bebola ketam ambik, kentang ambik, roti canai segera ambik." abah mula membebel. Eh, membebel ke? aku rasa tak. |huhuhu| Aku jawabla " tak apa abah, semua tue murah je." Abah balas, " Murah bukan duit?" |hehehe| Aku tersengih. Nanti abah dah pencen, tak ada la nak mewah macam ni. Okey, dah settle scan semua barang, staff tue bagitahu la berapa semua yang patut dibayar. Semuanya RM437.65. Mak aiii!! |huhuhu| Lebih kurang macam ni la berbelanja setiap bulan.




Lepas berbelanja, abah ajak pergi makan. Best. Abah bawak pergi makan dekat Tanjung Dawai. Pehhh. Dapat makan ikan siakap bakar, makan pulak dengan nasi putih. Ade air asam dan sayur cap cai. Sebagai minuman abah tempah air teh O suam bersama laici satu jag. Hurmmm.. Malam-malam buta melantak nasi. Memang kenyang la kan? Terima kasih abah. Dahla bawak pergi shopping, lepas tue bawak pergi makan ikan bakar pulak. Untungnya la badan (^_________^)
 Alhamdulillah. Syukur.


Okeyla. Jaga diri. Bersyukur sentiasa, Dan jangan lupa jaga akhlak :)
Assalammualaikum.
Sebelum mengakhiri entry ni, hari ni hari lahir sepupu yang paling aku sayang, Nur Aqilah. So, Happy Birthday sayanggg!! Aku sayang ang <3

Saturday, 22 September 2012

Short update.



Kosong. Kosong. Kosong.
Banyak aku fikirakan tentang sebuah persahabatan ini.Semoga ia tidak terlerai begitu sahaja.

Sebenarnya niat di hati nak ceritakan something tapi spoil dengan mood.
Senang cerita. Sekarang ni aku tak ada mood.
Semoga Allah kuatkan hati ini. Amin.

Assalammualaikum. Senyum. Senyum. Senyum.

Wednesday, 19 September 2012

The past. The present. And the future. I miss.

Assalammualaikum. Salam sejahtera pembuka bicara <3

Moga kalian semua sihat. Alhamdulillah. Udara pagi masih diberi peluang untuk menyelinap masuk ke dalam setiap rongga tubuh badan. Syukur. Hujan di sini sejak pagi tadi. Tapi rintik-rintik manja je (:
Negeri jelapang padi dibasahi dengan butir-butir rezeki. Ibu cakap, sekarang musim menanam or tabur benih untuk tanam padi. Aku tengok disetiap petak bendang or sawah padi kat rumah tok wan penuh dengan air.. Cantik sangat la tue nak tabur benih. |Teruja|




Malam tadi sibuk fikir-fikir dan cari-cari gambar yang sesuai untuk buat cover photo di facebook tiba-tiba terpandang plak gambar ni.
"Okey set, letak aje gambar ni." di hati berdetik.
Sesaja buat gelap gambar ni, biar nampak romantik sikit |hahaha| Gambar ni cantik :) aku dah cuci dan simpan dalam album dah. I miss that moment. Seriously. :')
Kalau berkumpul lagi macam ni, tak sama dah rasa dan keadaan macam time ni. Rindu serindunya tentang mereka. Keletah mereka yang macam budak-budak. Jadi budak-budak lagi enjoy termasuk la diri aku. |huhuhu|


Rindu,,,
  • Nak belajar sama-sama dalam dewan kuliah dan bilik kuliah macam dulu-dulu. Selalu tersasul DK atau BK. |huhuhu| |Kesian kak Aini|
  • Nak dengar kawan-kawan ketawa bila  class rap perkena kawan-kawan yang masuk kelas lewat. Selalu dia akan perkena kawan-kawan yang datang lewat time kelas batal. Biasalah orang datang lewat, mestilah dia kelam kabut masuk kelas. So langkah je kaki dia dalam kelas, class rap ajak kawan-kawan yang datang awal keluar. Nampak tak permainan dia? |hahaha| Bengang la kawan yang datang lewat tue, better kawan-kawan yang datang awal ni mesej or call je dan bagitahu kelas batal. So, tak ada la yang lewat ni kelam kabut sangat. Ntah mandi ke tidak :p
  • Nak makan sama-sama. Berbuka puasa sama-sama. Bestnya :)
  • Nak dengar Eha menjerit dari tingkat empat ke bawah untuk tanya junior yang baru lepas makan. "Junior-junior, makan apa ek?" dan bila makan ayam baru kita orang pergi makan. |hahaha|
  • Nak masak sama-sama lagi walaupun masaknya seciput tapi suaranya yang lebih.
  • Nak dengar lecturer cakap "Okey, kelas habis." walaupun baru satu jam belajar.
  • Nak dengar lecturer cakap "Okey, kelas batal." Ya Allah. Sukanya la. Yes! Kelas ganti berlambak-lambak. |hahaha|
  • Nak bersama tiga orang kawan yang paling rapat tue. Lagi gamat bila bersatu dengan geng Alia :D Yang normal jadi tak normal :p
  • Nak dengar Alia cakap "Anis, jom main bola tampar. Asyik duduk dalam bilik je." Okey, aku memang malas nak keluar. Lagi-lagi ana, dia leh cakap aku ada kat hostel macam tak ada je.
  • Lastly, aku rindu nak dengar Intan marah-marah dan membebel-bebel. Eha merajuk sampai update status kat facebook. Nak tengok Ainis marah-marah dan lari dari bilik.|hahahaha| |Sumpah! aku tak suka!| just joking. Tak hingin aku nak rindu :p







InsyaAllah. 27 Nov 2012 kita jumpa balik. Semoga Allah panjangkan umur diantara kita. Amin. Semoga hubungan yang dibina tidak terlerai dan terputus macam tue sahaja. Kawan-kawan, korang memang the best, tak kira la SPHT atau SPGT. Dua-dua course sama je. Tiada langsung benteng diantara kita.


" A friend is one that knows you as you are, understands where you have been, accepts what you have become, and still, gently allows you to grow."


Assalammualaikum. Jaga diri baik-baik okey. Jaga akhlak. Kuat. Kuat dan kuat. Terima apa-apa yang diturunkan olehNya dengan hati terbuka. Jangan mengeluh. T.A.B.A.H. (^________^)

Sunday, 16 September 2012

Yesterday.

Assalammualaikum. Sihat ke? Harap-harap sihat la ye? Alhamdulillah. Syukur :)

Macam biasa, kalau aku update blog ni, ada la tue cerita yang aku nak kongsi :) Yelah, aku ni kalau tak ada apa-apa jangan harap la nak menaip. |Malas tak bertempat| |huhuhu|




Ya, aku pergi temuduga semalam. Ramainya orang, Allah je la yang tahu. Bukan ramai dengan calon yang bakal ditemuduga tapi ramai dengan ibubapa calon. Dah la banyak program yang ditemuduga kat uitm yang sama. Contoh program seperti Teknologi Kreatif (Skrin), Teknologi Kreatif (Teater), Teknologi Kreatif (Penulisan Artistik) dan Teknologi Kreatif (Pengurusan Industri Kreatif). Program-program ini adalah di bawah Fakulti Filem, Teater dan Animasi. Yelah, nak jadi orang filem kena pergi temuduga kan. Mesti hebat kan diorang?


Okey, aku pergi temuduga semalam adalah untuk Program Perancangan Bandar dan Wilayah. Ia di bawah Fakulti Senibina Perancangan dan Ukur. |Course ni bukan nak jadi arkitek tau, tp tolong arkitek je| Course ni merupakan pilihan kedua dan semestinya Pengurusan Hartanah merupakan pilihan pertama aku :) So, bila dah dapat temuduga ni, aku pergi je dengan hati terbuka. 'Tuah ayam nampak di kaki tapi tuah manusia..' Sila sambung sendiri. (^___^)


Abah cakap, rugi kalau tak pergi sebab uitm dekat je dengan rumah. Bilangnya lagi, " Keluar rumah pun dah nampak bumbung uitm." |Okeyyy, abah tipu.| Lagipun, aku dah biasa dengan uitm tue, sepupu aku pun dah pernah kerja kat situ. So, bila pergi sana.. Tak la aku jakun semacam :p Dengan lafaz bismillahhirahmanirahhim,, aku pergi temuduga tersebut.


First sampai, aku pening cari bilik untuk program aku sendiri. Bertambah pening dengan kereta berlambak-lambak. Last-last aku turun kereta, aku jalan kaki je dengan ibu untuk cari bilik tersebut. Bila dah jalan kaki, boleh tanya-tanya orang kan? |huhuhu| Tak lama lepas tue, abah dan adik join kita orang. Ofcourse la ada ujian melukis untuk course ni, lukisan berdasarkan pandangan hadapan objek yang kita nampak. Jangan risau, bukan kena lukis istana ke, muzium ke yang serba indah tue tapi just lukis bongkah-bongkah je. Antara jenis bongkah yang di lukis cylinder, cube, cuboid, pyramid, bola. Sorry, aku tak amik pun gambar yang aku lukis tue, ingat dia bagi balik. Rupanya dia amik terus lukisan aku tue.


Untuk sesi temuduga, aku orang kedua ditemuduga. Huhhh, tak sempat nak nervous sebab aku tak tahu pun temuduga tue dah berlangsung. Tengah syok-syok berborak tiba-tiba ada budak panggil nama aku. Aku pun balun je la, masuk je. 1st soalan yang ditanya, " Anis sihat? " Alahai, sempoinya :)


" What is town planning, explain in english." pehhh, terkesima aku. |hahahaha| aku terdiam terus. "En Yusri, I need You please! Urgent! " Terasa nak menjerit tapi tak terkeluar. Pastu penemuduga tue suruh aku relax, dia cakap aku nervous. |huhuhu| Okey, tak lama lepas tue aku jawab dengan jawapan yang pernah aku belajar selama ni. Kelihatan lecturer uitm, maybe. Hanya mengangguk-angguk di hadapanku. Aku tersenyum. File di hadapannya dibelek. Dalam itu, banyak sijil-sijil aku yang aku perolehi time form5 dan kat Inspen. InsyaAllah. Ada rezeki, dapatla course tue. Amin.
Doa plus Tawakal. InsyaAllah. Berjaya. Allah sentiasa bersama kita. Ingat tue.





Time ujian lukisan, lebih kurang macam ni la,, lukisan ini just aku practice je sebelum temuduga.


Kepada kawan-kawan yang lain, good luck. Pilih-pilih sama ada UWS atau QUT. InsyaAllah, pasti ada rezeki masing-masing. InsyaAllah.
Assalammualaikum.

Sunday, 9 September 2012

~8,488 :)

Assalammualaikum. Selamat sejahtera.

Dah lama jugak aku tak update, nak buat macam mana. tak ade idea. |huhuhu| Lagipun tak ada cerita yang menarik untuk dikongsikan. Okey, jumaat minggu lepas, bergelar sudah gadis ini sebagai tunangan orang. Alhamdulillah. Orang cakap time bertunang ni la banyak dugaannya, almaklum la darah manis. Apa-apa pun semoga cepat-cepatla di ijab kalbulkan. Amin.








Okey, dua gambar. Cukupla kan? Serius, cantik bakal zaujah orang tue :) Semoga menjadi zaujah yang baik. Amin. Eh, terlebih lak. Belum lagi, belum jadi zaujah orang lagi tapi insyaAllah 1/12/2012 ni. InsyaAllah. InsyaAllah. InsyaAllah.


Sepupu aku ni memang simple orangnya, mekup pun tak nak pakai bila keluar. Boleh dikatakan dia ni malas la nak bertepek-tepek dengan bedak tue. So, bila berlangsungnya majlis ni, aku pulak terpegun dengan dia. |hahaha| Cantik. Hantaran dia lima dulang daripada pihak lelaki dan di balas sembilan dulang daripada pihak perempuan. |Fuyyo, banyaknya| Alah, pihak perempuan punya hantaran ada orang hadiahkan sebab tue lebih sampai tiga dulang. Patutnya balas dengan tujuh dulang sahaja. Tak sabarnya nak makan nasi minyak :p


Jaga peribadi. Jaga akhlak. Jaga diri. Assalammualaikum.

Wednesday, 29 August 2012

Sebuah Masa Depan.

Assalammualaikum kawan-kawan :)

Masih tidah terlambat lagikan untuk mengucapakan Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin <3
Harap di ampunkan jika ada tersalah kata, terguris perasaan, tersakit hati, terasa hati. Semua TER la. Sorry, aku juga merupakan manusia biasa.

Syukur sekali lg kepada Allah. Rezeki tahun ni terlalu mencurah. Syukur sangat. Sebab itula aku selalu ingatkan diri bahawa sesuatu kesusahan yang diberikan pasti ada hikmatnya. InsyaAllah. Now, permohonan sambung belajar ke UITM telah aku selesaikan. InsyaAllah kos Pengurusan Hartanah dapat diteruskan jika ia diizinkan olehNya tapi harap-harap kos tue la yang aku dapat. Amin. Kerjaya aku sudah dibidang itu. Amin :)







Okey, ni 'application form' University of Western Sydney (UWS) aku tak isi pun lagi. Nervous plak. |huhuhu| Selain kena apply, pihak universiti juga mintak :

  •  SPM results.
  • INSPENS results.
  • Letter of medium instructions from INSPEN to verify program was taught in English.
  • Your passport biodata and signature page.

So, persiapkan apa yang dimahukan. Ayuh kawan-kawan :)
Sama-sama la berdoa mudah-mudahan tercapai cita-cita kalian untuk melanjutkan pelajaran dalam Bachelor of Business and Commerce (Property) di UWS. Lagipun, senior kita ada yang pergi ke sana, so dieorang boleh, kita ni sebagai junior pun boleh apa. |hehehehe| Anyway para kawan-kawan semoga berjaya ya! Tidak lupa juga untuk tuan punya blog :D


Assalammualaikum.
Semoga kawan-kawan aku di luar sana juga berjaya dalam bidang masing-masing. Amin.

Wednesday, 15 August 2012

Sekali lagi. Alhamdulillah.




Assalammualaikum kawan-kawan.
Hari ni dah masuk 26 Ramadhan. Hurmmm. Semakin hampir Ramadhan akan meninggalkan kita. Semoga kita bertemu lagi ye Ramadhan tahun depan? :') Aku akan merinduimu. Semoga Ramadhan tahun depan juga merupakan Ramadhan yang bawa impak besar dalam hidup aku. Amin.


Hari ini 15 Ogos 2012, aku bersyukur sangat kerana Allah izinkan aku lagi untuk menggenggam Sijil Anugerah Dekan. Terima kasih Ya Allah. Aku bersyukur sangat. Hadiah ini aku hadiahkan buat ibu dan abah, ibu serta ayah dan tidak lupa juga buat awak, Khairil Azmi bin Hussin kerana kalian semua tidak putus-putus memberi semangat dan mendoakan kejayaan ini.


Allhamdulillah. semester akhir ini aku dapat buat yang terbaik dalam peperiksaan akhir. Syukur sangat. Walau tak dapat 4flat macam semester empat hari tue aku tetap bersyukur di atas rezeki ini. KA ckp rezeki bulan puasa :) Alhamdulillah. 3.71 mewakilil GPA, ini result untuk semester lima. Dan 3.64 mewakili CPA, ia merangkumi result seluruh semester. See. Syukur sangat kan? Berbaloi-baloi usaha yang dicurahkan.


Ehem-ehem, bukan nak riak or bangga :D nak bagitahu ni,, Account aku dapat A. Percaya tak? |hahhaaa| Subjek yang aku selalu mengeluh susah tue. 'Akhirnya account, aku dapat memiliki kau' Oleh itu, usaha kena lebih untuk subjek yang kureng cekap agar mudah ditakluki. Apa-apa pun, terima kasih lecturer-lecturer sekalian. Terima kasih kerana bagi kami student-student A :)


Terima kasih ibu-ibu. Ya, aku ada dua ibu. Doa mereka didengari Allah dan dimakbulkan. Alhamdulillah.
Ibu aku " kejayaan yang dapat tue berbaloila dengan usaha. Rajin usaha, result pun lagi ok. Yang penting, doa jangan tinggal. Ibu juga akan doakan."
Ibu KA " Anis rajin-rajinla buat solat hajat. Makcik yakin Anis boleh."

Alhamdulillah,, ibu. Makcik. Anis berjaya :)
|hahahaha| Sukanya, macam dapat 4flat. Poyo je lebih.

Okeyla, tahniah juga buat kawan-kawan seperjuangan. Kita jumpa Hari Konvokesyen nanti. Tak sabarnya.
InsyaAllah.
Assalammualaikum. Terima Kasih di atas doa kalian.


Terima kasih kerana sudi singgah blog antara aku dan kau. Jumpa lagi :)
 
 photo an15_zps6q1sivad.png