Amazin' Ramadan Special - Celebrate heriatge flavours with a modern & healthy twist!

Tuesday, 24 December 2013

strategi lautan biru kebangsaan 8

misi MDAB

Assalammualaikum semua. Maaflah sebab lambat post entry kali ni tapi aku tak salah kan? |huhuhu| Aku dah cakap kan.. Aku tak janji. So tak apalah kan? Biasalah orang bila dah balik rumah, tak kan nak on9 je memanjang. Semalam bas aku |bila masa pulak en abah belikan bas untuk aku?| Okey, semalam bas yang aku naik sepatutnya bertolak pukul9.30 pagi. So dalam pukul9 pagi tu aku dan kawan-kawan siap-siaplah tunggu teksi untuk ke station bus. Tiba-tiba dapat call daripada pemandu teksi yang teksi dia rosak. Aku dah tak tahu dah nak buat apa.. Sekarang dah pukul9.10 pagi, kalau lambat. tak pasal-pasal kena tinggal dek bas. Alhamdulillah. Nasiblah ada classmates aku time tu, tengah tunggu teksi jugak tapi dia nak ke Batu Gajah. So aku mintak tolong diorang je la. Mintak nak tumpang ke station bus. |huhuhu| Sampai je kat station bas, beberapa minit kemudian bas ke utara sampai. |"Aikk! cepat pulak bas ni sampai. Selalunya tunggu sampai sejam."| Masalah. Aku tak boleh naik bas tu lagi sebab tiket aku kat ema, roomate aku. Roomate aku ni pun sama nasib dengan aku lah tadi.. Kan teksi kitaorang rosak. |Confius, bila masa pulak abah kitaorang belikan teksi.| Oleh itu, aku jumpa pemandu bas dan mintak dia tunggu ema dan kawan-kawan lain sampai. Tak lama lepastu, ema dan kawan-kawan pun sampai. Diorang mintak tolong abang kereta sewa hantarkan. |Skema betol karangan aku ni.| -.-"!

Dah habis dah cerita tentang semalam, lagipun bukan niat aku pun nak cerita tentang kisah hidup aku semalam. " Mengubah Destini Anak Bangsa " Korang tahu "destini" tu apa? sebelum ni pun aku tak tahu destini tu apa? Tapi berkat aku join program ni, bukan sekadar perkataan destini je aku tahu maksudnya tapi perkataan-perkataan yang lain pun aku tahu. |hahaha| Tipu je. Destini tu adalah nasib atau takdir. Melalui program ni jugak, aku dapat bukak minda untuk tolong orang melayu. Siapa lagi nak bangunkan orang melayu melainkan orang melayu sendiri.|semangatnya aku!| Tak tahu dah nak cakap apa. Kang nak tulis lebih-lebih. Tak boleh dekat sini. |hahaha| Biar ku pendam sahaja. [^_____^]

Aku dan lapan orang sukarelawan lagi ditempatkan di mukim Sungai Raya. Dalam mukim Sungai Raya tu ada lapan buah kampung contohnya kampung Serdang permai, Kampung Kepayang, Kampung Sengat, Kampung Ular dan kampung apa tah lagi.. Aku dah lupa. Kami semua ada sembilan orang, so tujuh buah kampung akan dapat seorang sukarelawan dan satu kampung dapat dua sukarelawan. Aku ditempatkan di Kampung Kepayang. Kalau korang nak tahu dekat mana, search sendiri (^___-)

Lupa pulak nak bagitahu, pegawai pengiring kitaorang adalah Dr Hasrol Hafiz merangkap pensyarah kitorang kat uitm. Bekerjasama dengan Dr memang best, Seorang yang merendah diri walaupun phd dalam tangan beliau. |macam pelik je ayat aku. huhuhu| Yang penting, pengalaman yang ada dalam dalam diri beliau akan aku pegang sampai bila-bila. Beliau seorang yang suka bercerita, macam-macam cerita diceritakan kepada anak kampung. Aku harap, anak-anak kampung akan buka mata dan minda untuk berjaya. Program MDAB ni adalah program untuk anak-anak kampung yang kurang berjaya dalam spm. Ia adalah program pra diploma, dimana ada dua pra dip.. Pra dip perdagangan dan Pra di sains. Sukarelawan masuk kampung-kampung untuk memperkenalkan program ni lah |kami sedia membantu!| Kami bawak borang MDAB untuk diberikan kepada anak-anak kampung. Kalau korang nak jugak borang ni bukak la laman web uitm, print je borang tu. Kemasukan dia bulan enam dan bulan sebelas. |tak salah kan try?| (*____*)

lupa dah nama tempat ni!
Hari jumaat malam sabtu tu mak ajak pergi amik angah, anak no dua mak. So ikut je la. Anak mak yang bongsu pun ikut sekali. Mak jugak bawak pergi.. Pergi.. Pergi. Tengok lah gambar kat atas ni. Esok paginya sampai tengah hari kena pergi kampung serdang permai sebab ada taklimat tentang program. Balik dari taklimat singgah masjid sebab ada kem motivasi untuk anak-anak kampung anjuran rukun tetangga. Best jugaklah join. Mana tak bestnya, lepas makan makan. Lepas tu makan lagi. Duduk rumah mak dan kampung tu asyik makan je. |lupa nak bagitahu, mak tu merujuk pada mak angkat aku.| Hari sabtu malam ahad tu, ada taklimat lagi tentang MDAB tapi dekat rumah mak je. Ada lah pelajar lepasan spm datang untuk dengar taklimat. Alhamdulillah berkat usaha aku dan ain round perumahan tersebut. Bukan senang kot nak cari pelajar-pelajar ni. Dahla tak kenal lagi kawasan situ. Balun aje lah. Habis taklimat dekat-dekat pukul12, Dr Hasrol pun balik. Memandang malam tersebut malam terakhir dekat rumah mak, aku dan ain amik kesempatanlah untuk tidur lewat. Ingatkan nak berborak, dah anak bongsu mak bagi kerja. Katanya nak buli akak-akak. |hahaha| Dia mintak aku tolong buat sijil untuk budak-budak kem motivasi tadi dan mintak ain buatkan borang soal selidik. So kitaorang ikutkan je la. Mungkin itulah kenangan kitaorang untuk kampung tersebut. Ada jugak kenangan. Kau ada? |hahaha| :D

kem motivasi

Settle sijil dan borang soal selidik hampir pukul3.30 pagi. Memang liat lah nak bangun pagi tu. Mak niat nak bawak kitaorang ke dusun.. Memang tak lah kan kitaorang nak terbangun. Mengantuk sangat-sangat. Maaf mak. |heee| Pagi tu angah tolong buatkan sarapan. Thanks angah.|adik kot.. Boleh pulak kitaorang buli.| Yang penting, family ni memang the best. Ramahnya la. Seronok. Nanti kitaorang datang lagi ye rumah mak. Dan lastly, maaflah menyusahkan mak sekeluarga :')

Alhamdulillah. Misi MDAB berjalan dengan selancarnya dan bagi aku ia berjaya! Yeahh! Okeylah, sampai sini je kot entry kali ini. Jaga Diri. Jaga solat. Jaga hubungan dengan Allah. Jaga hubungan dengan ibu abah dan jaga hubungan dengan orang sekeliling ye. Assalammualaikum.


kami bersama ayah nan dan family mak

" Rupanya benda yang kita tak suka tu lah yang membawa kita kebahagiaan. 
Terima kasih MDAB. Terima kasih uitm <3 "

Sunday, 22 December 2013

esok


Esok je la ye aku update tentang MDAB UiTM Perak selama 3hari 2malam tu. InsyaAllah. Tu pun kalu aku rajin. Tak janji tau. Assalammualaikum :)

Friday, 20 December 2013

360 darjah berubah.

gambar dalam cermin pun boleh jadi (:
Kenal tak? Kenal tak? Kenal tak? Kalau orang yang ikut perkembangan aku.. Cehh perkembangan. Tak boleh blah ayat. Dia kenal siapa orang yang dalam gambar ni. Tapi bagi yang tak kenal.. Cer tengok balik entry aku yang dulu. Dan korang akan tahu siapa dia dalam hidup aku (^____^)

Apa-apa pun didoakan yang terbaik untuk dia. InsyaAllah. Semoga menjadi hamba yang taat kepada Pencipta. Anak yang soleh. Abang yang bertanggungjawab. Amin.

A : Sampai bila awak akan sayang saya?
B : Sampai matahari jadi warna pink :)

B : Sampai bila awak akan bersama dengan saya?
A : Sampai seven eleven tutup :D

Fi Hifzillah encik tunang <3


Sunday, 1 December 2013

deep heart


To my deep heart :

Katakanlah ;
Sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku dan matiku untuk Allah, Tuhan semesta alam 

Berubahlah sayang. Berubah.
Semoga kamu akan beroleh ketenangan. InsyaAllah.

Sayang,
Allah dah beri petunjuk
cuma
kamu mahu ikut atau tak.

Berubahlah.
Ada jodoh tak ke mana.
InsyaAllah.
Fikir positif.
Jangan takut.
Jangan runsing.

Kuatkan semangat.
Kuatkan kesabaran.
Terimalah.
InsyaAllah.
Kamu akan berjaya melawan nafsu.

Fikirkan kenapa dia boleh berubah sedangkan kamu tak boleh?
Kamu pasti boleh sayang.

From your's roh :
ia milik Allah.

Tuesday, 26 November 2013

ibu



ibu sihat?
alhamdulillah sihat. cuma muntahII sikit. tapi ni dah okey.

mungkin muntahII sebab angin kot.
ha. badan banyak masuk angin. doctor cakap kalau dah okey semua ibu boleh balik esok.

waa. cepatnya boleh balik. seronok.
ya. tu pun kalau tak ada apa-apa masalah. kencing okey dan tak muntah-muntah lagi.

alhamdulillah la. tak payah duduk hospital lama-lama.
ya. ibu terasa nak terkencing ni.

ohh. ibu p kencing dulu.. anis tunggu. ibu pas hanfon kat zulaikha.
okey.

*                               *                                       *                                         *                            

zulaikha, kita nak cakap dengan ibu balik boleh? ibu dah keluar toilet kan?
ibu cakap, ibu tak nak cakap.. ibu sakit perut.

okey, tak apalah. biar ibu berehat. ibu tak boleh cakap banyakII
betul tu.

* ibu, semoga ibu cepat sembuh ye dan insyaAllah tiada lagi dugaan buat ibu. Ibu kena kuat semangat kerana kuatnya semangat abah dan semua anak ibu ni terletak pada ibu. Ya, anis ulang lagi sekali semuanya terletak pada ibu :')

Sunday, 24 November 2013

new beginning

ini adalah milik aku dan akan dipakai pada hari bersejarah itu. insyaAllah
Assalammualaikum semua. Apa khabar? Ada baik? InsyaAllah. Mudah-mudahan semua sihat-sihat belaka. |Ye. Aku tahu penggunaan bahasa melayu aku salah. Hoho| Hari ni mendung je kat gurun sahara ni. |hahaha| Macam suram je. Mungkin negeri jiran sebelah hujan. Kedah. Ya! Aku dah mula rindukan negeri itu. Johor? |Negeri tu...Tak pe. Biar aku jawab dalam hati je (^____-)

Hari ni dah nak masuk dua puluh empat jam aku kat perak bersamaan sehari la kan. Heyy tak sabar nak balik pulak 23/12 ni. Hari ni 24/11 bermakna tinggal kurang sebulan je lg. |Hahaha. Siap kira you| Aku harap, biar terasa sekejap je semester tiga ni. Baru semester tiga. |Jerit kuat-kuat!| Empat lima enam belum lagi. Hanya mampu berdoa semoga Allah permudahkan ;')

p/s : Kak fatin cakap, biar kita lambat asalkan selamat. |Eh, ni aku yang cakap| Okey-okey. Kak fatin cakap, biar lambat asalkan kita buat yang terbaik. |Tabik spring lah kat akak! Hee|

Semester tiga, semoga ia membawa semangat yang baru untuk aku dan kawan-kawan agar lebih kuat untuk mencapai kejayaan. Kejayaan bukan datang melayang atau bergolek tapi datangnya melalui usaha. Aku ni pun bukanlah rajin sangat kadang tu datang mood malas, satu apa aku tak nak buat. |Hahaha| Itu aku tapi korang.. Aku tak tahu. Tapi insyaAllah, selagi Allah bagi nikmat untuk aku bernafas.. Aku cuba tidak mengecawakanNya :')

Dengan semangat encik abah dan puan ibu yang aku bawa ini, aku akan buat yang terbaik untuk mereka. InsyaAllah |Alalalala, touching lah pulakkk! Hoho| Segala apa yang aku buat dan lakukan, niatku hanya untuk Allah. Lillahi Ta'ala. InsyaAllah kawan-kawan, pasti ada kejayaan untuk kita walau apa yang kita lakukan. |Heii! Aku tak tipu la!| Tak percaya cuba sendiri. Cuba tau jangan tak cuba pulakk (^_____^)

Oleh itu, dengan ini saya Anis Khalilah Bt Abdul Rani berjanji akan dapatkan sepuluh 'A' untuk spm tahun 2013 bagi mengharumkan nama sekolah ini. |Hahaha. Dah macam berjanji time sekolah menengah dulu la pulak. Padahal tak dapat pun sepuluh 'A'| Okey-okey serius, InsyaAllah, aku sedaya upaya akan lakukan yang sehabis baik untuk semester tiga ni. InsyaAllah. Kawan-kawan ayuhh kita maju! |Semangat. Semangat. Semangat.| :)

Sorry lah antara gambar tak ada kena mengena dengan entry yang aku tulis ni. Cerita tentang kasut tu nanti la ye? Belum sampai masanya lagi nak story. |Huhuhu| Okey lah. Tahniah buat kawan baik aku Siti Norfatihah dan Ainis Salwani sebab. Sebab. Sebab. Korang tanya lah diorang sendiri :p Semoga pemilihan Allah itu akan membawa korang ke jalan syurga. Amin. Jadi isteri yang solehah. |Oppsss! eh belum. Eh belum!| (*..*)

Dahla, makin banyak pulak aku melalut. Jaga diri. Jaga solat. Jaga hubungan dengan Allah. Jaga hubungan dengan ibu abah dan jangan lupa jangan hubungan dengan orang sekeliling. Penting tau orang sekeliling sebab diorang banyak mendoakan kita. Assalammualaikum awak-awak. Maaf andai terkasar bahasa :]

" Jika kita usahakan sesuatu dengan keikhlasan, nescaya ganjaran yang kita terima juga setanding dengan apa yang kita usahakan."

abah
ibu
masturah
zulaikha
syauqi

sentiasa. selalu dirindui.

Saturday, 23 November 2013

sepuluh ringgit.


terima kasih encik bakal zauj
sebab
sebab
sebab
belanja topup. hee

korang nak tahu sebab apa tiba-tiba aku dapat topup free
sebabnya
aku banyak sangat mengeluh. katanya lah.
tapi. aku tak mengaku pun aku banyak mengeluh.
angkat bahu sambil geleng kepala.

alahai. mana aku tak membebel
baru berapa saat bukak intenet
tiba-tiba dah kena tolak rm8
packages apa tah dia bagi.
tak paham betul

anyway
thanks encik khairil azmi bin hussin.
fi hifzillah.

heyy sayang! come on lah!!


hanya kerana dia tidak mengalirkan air mata
jangan kamu sangka hatinya tidak menangis
hatinya mudah rapuh
walaupun luarannya nampak teguh
percayalah
dia banyak bertahan
dan menangis dalam diam
cuma
kamu tidak melihatnya
atau
kamu hanya pura-pura tidak melihatnya
sekian.

Wednesday, 6 November 2013

be strong.



"Jangan tangisi perkara dah lepas kerana ia dah berlalu. Jangan tertekan dengan masa depan kerana ia belum lagi sampai. Hidup tenang dengan apa yang ada sekarang dan jadikan ia istimewa."

suatu perjalanan.

InsyaAllah. Semoga semester depan ada lagi rezeki dari Allah. Amin.
Assalammualaikum semua. Alhamdulillah. Nampaknya bumi jelapang padi ni murah rezeki. Hujan :) Semoga rezeki bertambah-tambah juga untuk semua hamba Allah ni. InsyaAllah. Lama dah aku tak update kan? Biasalah orang malas. Macam tu la. Tambah pulak tak tahu nak tulis apa. So diam je lah. Bukankah diam tu lebih baik? ... Kan? (^____^)

Okey, hari ni aku nak kongsi sikitlah tentang perkembangan aku. |hahaha. Dah macam artis lah pulak. Poyo!| Okey, concentrate sikit -.-" satu nov haritu result exam semester dua keluar. Nak kata berdebar.. Tak lah sangat sebab mungkin dah puas berdebar kot lepas aku buat salah time jawab exam dulu. Mana tak gelabahnya, keluar dewan terus bincang jawapan then dapat tahu jawapan aku salah. Jawapan punya markah bukan satu dua tiga markah cik adik oiii tapi sepuluh lima belas markah. Huhhh. Entahlah. Menangis jugak bila rasa diri cuai sangat tapi nak menyesal buat apa kan? Dah hantar pun buku jawapan tu. Cuma aku amik pengajaran dan terus tawakal kepada Allah. Esok lusa exam subjek lain, tolong jangan ulangi lagi kesilapan yang sama. ~ cakap dekat diri dan bisik dalam doa (-.^)

Ingat lagi masa first subjek, valuation. Valuation ni memang bidang yang aku belajar. So untuk dapatkan dean list kena dapatkan 'A', tak kesah 'A-' ke, 'A+' ke janji 'A'.. Kalu tak, selamat tinggal dean list. Kebetulan valuation semester ni memang pure kira-kira. Aku memang surrender bab kira-kira. Entahlah. Bila kira-kira, aku jadi lemah longlai. |huhuhu| Lepas tu, dulu time kat inspen.. result semester dua, aku memang jatuh teruk. Aku tak tahu kat mana salah aku. Mungkin banyak main. |hahaha| So semester dua dekat uitm ni pun aku rasa tak sedap hati. Aku takut result tu akan kembali muncul dalam diri aku. Susah nak diceritakan bila dah jadi fobia dengan sesuatu. Kebetulan time valuation haritu, satu soalan yang bernilai dua puluh lima markah, aku rasa macam burn macam tu je sebab kecuaian aku sendiri. Tapi aku yakin Allah pasti bantu aku. " Alah Anis, mesti sir baginya lima belas atau enam belas markah untuk soalan yang kau salah tu sebab jalan kerja kau buat betul." Hati sentiasa berbisik positif untuk terus aku kuat. Wahai para malaikat, aku tahu.. pasti kau yang mendorong hati aku untuk berbisik sedemikian :') 

Untuk economics, frust jugak dengan subjek ni. Subjek dua yang terakhir. Bayangkan, balik-balik bilik terus bukak buku economics. Aku cek jawapan. |Hahaha| lepas tu jawapan aku salah. Soalan abcd je yang aku berani cek jawapannya. Dapat je tahu jawapan salah. Aku gelabah. |Padan muka kan. Siapa suruh cek.| Alah Anis, kau salah lima je dari tiga puluh soalan." |hahaha. Pandai pulak sedapkan hati sendiri| Then aku tutup buku. Aku simpan kertas exam economics terus aku study law. " Barang yang lepas tak usah dikenang lagi."

" Ya Allah, jauhkanlah aku dapat 'c' untuk subjek economics, dapat 'b' pun syukur alhamdulillah." Inilah doa untuk aku hilangkan risau bagi subjek economics. Kawan-kawan, sesungguhnya.. Berdoalah. Sebab dengan doa, Allah akan tahu yang kita betul-betul nak kan sesuatu. Dengan berkat doa ini, bukan sahaja doa aku, malahan doa ibu abah, awak, pensyarah dan kawan-kawan semua alhamdulillah, Economics Allah bagi 'b+' bukan 'b' syukur. Semoga aku akan jadi orang yang bersyukur tak kira ketika senaang atau susah. Amin (*___-)

Hasilnya, tengok gambar kat atas. Alhamdulillah. Dean list lagi untuk kali keduanya. Kawan-kawan doakan aku supaya terus dapat dean list setiap semester dan berjaya dapatkan anugerah naib canselor ye? InsyaAllah. Jika rezeki Allah memihak kepada ku. Andai tiada doa ibu abah dan doa kalian semua, bukan mudah untuk dapatkan semua ni. Alhamdulillah. Untuk semester ini, kawan baik aku.. Intan Shafinaz bt Roseland jugak dapat dean list. Syukur. Kegembiraan aku, hanya Allah sahaja yang tahu. Kepada kawan-kawan lain yang kurang berjaya tu, cuba lagi terutamanya adik aku yang paling aku sayang dan tersangat comel tu, Saidatul Suhana. Usaha lagi, kamu hampir-hampir sampai dah di puncak kejayaan. Akak yakin.. Kamu boleh. InsyaAllah.

Kawan-kawan sekalian, Allah maha membantu. Terus yakin kepada Allah. Allah sayangkan kita. Ingat tu. Allah uji kita semahunya tapi ingat, tanpa disangka-sangka Allah bagi sesuatu tanpa kita jangka. Itu adalah hadiah balasan kesabaran kita. Fikir positif. Aku harap, apa yang aku kongsikan membuka minda kawan-kawan semua bahawa doa adalah sangat penting dalam kehidupan seharian kita. Dan nak berjaya, amalkan solat hajat serta suntik motivasi yang positif dan membina dalam diri. Bukan cakap bukan-bukan kat diri tu. Sentiasa puji dia tapi jangan puji diri depan orang ramai. Tu namanya bangga diri :P

Aku bukanlah terbaik sangat pun. Nak berkongsi sikit-sikit bolehlah. Sama-samalah kita amalkan. Ehem-ehem, nak berjaya jugak.. solat jangan tinggal. Jangan melawan cakap ibu abah. Kalau dah melawan tu, pandai-pandailah p mintak maap ye :) Okeylah, cukuplah aku membebel sampai sini. Habis pulak yes aku ni. |hehehe| Jaga diri. Jaga solat. Jaga hubungan dengan Allah. Jaga hubungan dengan ibu abah dan jaga hubungan dengan orang sekeliling. Maniskan senyuman di bibir bukan maniskan gula dalam minuman ~ tetiba.

p/s : kepada khairil azmi bin hussin, andai ada rezeki saya untuk dapat anugerah naib canselor, datang jangan tak datang majlis konvo saya. ~ ia juga berbaur ugutan ;) Assalam.

Thursday, 24 October 2013

lapan ringgit punya pasal!


Tak pasal-pasal hari ni kena tolak rm8 untuk internet. Dahla  bukan untuk dua puluh empat jam. Tapi sampai pukul 11.59 malam ni je. Ya Allah. Stress aku dengan digi ni. Tak pasal-pasal lapan ringgit melayang. Nak amik kesempatan agaknya. Baru nak budget-budget kredit T-T
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
- Tak apelah. Redhakan.

Sunday, 13 October 2013

flight mode -.-


Tahan. Tahan dan tahan. Sekarang setitis dua titis boleh dikira lagi. Mungkin suatu ketika nanti titisan itu tidak akan boleh dikira lagi.

Aku boleh! Ahh. Itu semua palsu semata-mata. Tipu. Saja nak sedapkan hati.

Abah seakan mengerti semua ni. " Jom p kutip nyok kat kebun." Aku tersengih.

Bila keluar, hati dan akal tidak terlalu memikirkan apa yang telah terjadi.

Aku akur.

Tiba malam.

Apabila mata sukar untuk dilelapkan tiba-tiba terdengar sayu suara adikku berzikir.

Tenang.

Allah hadirkan ketenangan untukku melalui dia.

Allah hadiahkanku dengan sebuah dugaan tetapi dalam  masa yang sama

Dia hulurkan bantuan untukku mengharungi dan meniti dugaan tersebut

Tapi

Aku tidak pernah memahaminya atau dalam erti lain

Aku tidak pernah mensyukurinya.

Keampunan dariMu amat aku dambakan.

Sekian.

Saturday, 12 October 2013

antara hati dan minda :')


Tadi bukan main banyak benda aku nak taip tapi sekarang dah hilang.
Malasnya nak fikir-fikir macam nak jawab exam pulak.
Stress~
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Kuatkah aku untuk setuju dan lakukan semua ni?
Aku sendiri masih menimbang hati dan minda
Sama ada boleh atau tidak?

Kadang aku tewas
Lantas mengatakan

TIDAK

Aku tidak boleh melakukan itu secara drastik.
Aku tidak boleh berubah secara tiba-tiba
Aku harap kau faham

Jangan pernah bermain dengan hati
Kerana

Hati

Hati ini bukan mudah untuk merelakan semua ini.
Aku ibarat bagai dipaksa untuk melakukan semua ni.
Aku tidak tahu siapa mangsa siapa pemangsa

Yang aku tahu, aku kena jugak buat semua ni
Walaupun bukan atas kerelaan aku sendiri.

" Andai ini semua baik untuk saya, awak dan agama kita. Saya redha. "

" Lillahita'ala "

Friday, 11 October 2013

hitam atau putih. tamat.


Assalammualaikum semua. Alhamdulillah. Selesai semuanya. Dah dua hari aku kat rumah. Final exam? |Hohoho| Hanya gelak besar. Entahlah. Doalah mudah-mudahan aku dan kawan-kawan yang lain memperolehi keputusan yang cemerlang. InsyaAllah. Setakat mana kita usaha, sebanyak itulah Allah akan beri. Fair. Tapi andai kata rezeki tidak menyebelahi aku.. Aku akan terima. Ada la tu kesalahan yang aku buat dan orang tak maafkan lagi. Sebab tu jadi effect pada exam aku. Mungkin. Fikir positif (^____^)

Bila fikir balik tentang exam.. Risau pun ada. Ntah apa-apa je lah yang aku jawab. |Huhuhu| Sengaja tulis banyak-banyak tapi tak tahu betul atau tidak. Okey. Kita tunggu result. Semoga Allah permudahkan. Ibu cakap, doalah banyak-banyak. Dah usahakan? Ibu Khairil cakap, solat hajat banyak-banyak. Anis boleh. InsyaAllah. |hahaha| ~ Teringat pulak ntah bila punya nasihat. Tak silap aku semester akhir time kat inspen dulu. Lama dah kan? Still kuat di ingatan :)

25 Nov 2013 bermula semester baru. Baru semester tiga. Semoga membuka lembaran baru bagi aku. Mematangkan aku dalam kehidupan dan membuka mata aku secelik-celiknya. Jangan takut untuk menghadapi kenyataan di hadapan. Jangan gembeng sangatlah :p ~ Kata-kata memang berapi-api dan berkobar-kobar tapi korang tak tahu kan hakikat yang sebenar? Korang tak kan pernah tahu (^____-)

Okey lah kot setakat ini. Semoga aku lebih tenang di rumah ini. Wajah ibu abah dan adik-adik dah depan mata, terubat segala-galanya. Mungkin tak lah gembang sangat macam kat perak. Sebabnya bila aku teringat, akan keluar semua wajah orang yang aku sayang di minda. Stress kot. Kalau nak gembeng pun kat rumah ni, sikit-sikit je lah kot. :')

Yang penting aku kena kuat. Kuat. Kuat macam lion. Dan garang macam lion. |hahaha|

Jaga diri. Jaga solat. Jaga hubungan dengan Allah. Jaga hubungan dengan ibu abah. Jaga hubungan dengan orang sekeliling. InsyaAllah. Hidup anda semua akan diredhai dan dirahmati. Assalammualaikum. 

" Sekuat mana pun kita. Suatu hari nanti kita akan rebah dan tersungkur juga menyembah bumi. "

Tuesday, 1 October 2013

..... (".).....

Andai sekarang ini kau tengah mempersiapkan diri untuk menjadi zauj ku
Mencari ilmu Allah yang tiada kesudahan


Aku
Aku
Aku
Aku turut sama mempersiapkan diri untuk menjadi zaujahmu
Suatu hari nanti


Ilmu agama juga adalah sangat-sangat penting
untuk aku menjadi pendampingmu
InsyaAllah


Sabar dan tunggu
Ini adalah rahsia Allah <3

Monday, 23 September 2013

23.09.2013



Dear Zauj ~
Be my imam for my prayers
Be my qari and
Read the quran for me
Be the one who leads
Me to Allah.
That's all I' m asking for..

Yakin boleh. Allah ada.

Slip exam dah siap di print. Alhamdulillah. Untuk exam Jpam, aku dah duduki hari sabtu. Dua hari yang lepas. Jangan main-main, koko pun ada exam tau. |Hee| Aku harap subjek tu boleh sumbang A untuk aku. InsyaAllah. Selagi ada usaha, selagi tu kita boleh berjaya. Bergantung harap kepada Allah kerana Dia yang memberi segalanya buat kita.

Okey kawan-kawan, maaf untuk segalanya ye? Doakan aku mudah-mudahan Allah mempermudahkan segalanya. Aku start exam 26/9 hingga 8/10. Lepas tu dah boleh berjimba-jimba dah. Seronokknya. Tak sabar pulak rasanya. |hahahaha|

Esok nak settle dan hantar assignment economic dan law. Lepas tu dah boleh lah concentrate untuk exam. InsyaAllah. Aku cuba untuk menjadi yang terbaik. Aku belajar dan aku berjaya semuanya kerana Allah. Kejayaan yang aku dapat hanyalah untuk ibu dan abah serta ia akan menjadi sebuah semangat buat adik-adikku agar mereka lebih kuat dan cekal untuk menggapai sebuah kejayaan. Kejayaan bukan datang bergolek.

Doakan aku tau kawan-kawan? Semoga tercapai apa yang aku impikan dan diidam untuk semester ini. Amin. Okey lah. Jaga solat. Jaga diri. Jaga akhlak. Jaga hubungan dengan Allah. Jaga hubungan dengan ibu bapa dan jaga hubungan sesama manusia. InsyaAllah, mudahlah kejayaan dan ilmu Allah mendekati kita. Selamat maju jaya untuk kawan-kawan seperjuangan juga :)

Saturday, 14 September 2013

sedia atau tidak

Jika dihitung hanya tinggal satu minggu lagi
Atau kurang
Tapi aku?

Masih mencari keseronokkan.
Masih dibuai mimpi indah
Yang tiada kesudahan.

Wahai diri, jangan kau menangis
Andai satu hari nanti kau terjatuh
Jangan kau meraung semahunya
Andai itu memang salah kau.

Usah kau telunjukkan jari kau
Ke arah mereka yang tidak bersalah
Jika memang semuanya salah kau.

Ingat tu wahai diri
Semoga kau menginsafi

Sekian.

Monday, 9 September 2013

kadangkala kesakitan itu membahagiakan ~


Badan mencari katil, mata menunggu sahaja isyarat dari otak untuk lelap.
Ahhh. Mengantuknya.
" Eleh, poyo je.. Siang tadi dah puas tidur. Ni nak tidur lagi. Lemaklah! " Bisik hati.
" Okey-okey. Relax lah. " Minda mencelah.

*                        *                              *                                           *                                         *

Malam tadi, tersentap sekejap. Sekejap ke?
Makan hati berulam jantung lagi.
Silap siapa? Silap sendiri.
Ketuk kepala.

Kenapa pakai baju ketat?
Aku tepuk dahi. Ketat kah?
Melalui realiti dan dalam gambar, tak kan berbeza.
Aku tepuk dahi lagi. ~ Tak tahu nak jawab apa.

Dinner tema apa?
Masquerade.
Hah? Mungkin dia tepuk dahi dia pulak.
Kena pakai mask atau topeng. ~ Aku jelaskan.

Kenapa pakai tudung tak tutup dada?
Hah? Pulak. Kena lagi.
Tutuplah. ~ Aku rasa, aku dah tutup sebaik mungkin. Serius.
Suka hati awaklah.

Sakitnya hati. Diam.
Malam-malam nak tidur. Fikir balik.
Salah aku ke ya Allah.
Ya. memang salah aku.

Setelah aku baca ni . . . ~ Link ku terima dari 'dia'
http://salafus-sholih.blogspot.com/2011/01/dari-grand-dinner-bertukaangr-grand.html?=1

Pagi td, celik mata.
Aku dapat mesej dari 'dia'
Ya. Dari tunangku berkenaan pemakaian mask.
Tepuk dahi lagi. Patutnya kena hindari semua tu. ~ Tapi aku tak tahu.

Ni makan dia bila tak tahu hukum.
Semoga Allah ampunkan aku dan kawan-kawan yang lain.
Amin.
Semoga bermanfaat.

*                                             *                                                *                                      *

Kepala otak degil memang susah la nak dengar. ~ Itu aku.
Lagilah orang tegur aku. ~ Kira macam kurang menyenangkan.
Macam tak dihargai pun ada. ~ Dah berubah kot untuk dinner kali ini.
Lastly, step by step dinasihati.
Lembut jugak akhirnya.

Tak sangka, dalam tak tahu masquerade tu apa.
pantas 'dia' cari ustaz google.
Tahu kebenaran pantas 'dia' bagitahu aku.
Terharu. ~ Gembeng.

Credit tu encik khairil azmi.
 " Selagi saya hidup, saya akan tegur bila apa awak buat, saya rasa salah di mata saya. Bila saya dah tak ada nanti awak tak akan dengar lagi dah saya marah awak buat itu ini. Lagipun, saya sebagai tunang awak, saya kena jaga awak. Nanti kalau ada jodoh nikah dengan awak.. Dah jadi suami awak tak kan saya nak biar kan je awak.. Macam lelaki dayus. " ~ Abaikan dan hiraukan ini. Yang penting ambil manfaat dari penulisan blog jalan salafus sholih. Itu je aku nak kongsi dengan korang. Sekian.

Sunday, 1 September 2013

. Tabarruj .

Perlukah semua ini??

Tabarruj ialah membuka sesuatu dan menampakkan sesuatu untuk dilihat oleh orang lain. Ia juga beerti memaksa diri untuk membuka sesuatu yang harus disembunyikan. Namun begitu ia memberi maksud yang khusus, iaitu menampakkan perhiasan dan kecantikannya kepada lelaki lain yang bukan mahramnya. Oleh kerana bersolek ada kaitannya dengan aurat, maka syariat menetapkan beberapa hukum seperti yang terdapat dalam hukum aurat.

Firman Allah Swt :

“ Dan janganlah kamu berhias (di depan lelaki bukan mahram) dan bertingkah laku seperti orang-orang jahiliyyah yang terdahulu. ”
(Surah al-Ahzab ayat 33)


Rasulullah saw juga bersabda :
“ Aku telah melihat di dalam neraka, aku melihat kebanyakan penghuninya wanita. Sebabnya mereka sedikit yang patuh pada Islam dan Rasulnya, kurang taat kepada suaminya dan kuat bersolek. ”


p/s : Teruk aku kena marah oleh kerana benda ni. Ntahlah. Orang cetek ilmu.. Macam ni lah. Yang penting, sekarang ni aku dah sedar dengan kesilapan aku ni. InsyaAllah. Aku tak akan ulangi lagi.

" Yang layak tengok awak mekap tu hanyalah suami awak dan bukan lelaki lain! " Tergamam aku seketika.

" Terima kasih sebab tegur saya. Sebab marah saya. Sebab merajuk dengan saya dan sebab cemburu dengan saya. Saya menyesal dengan sikap saya :') "

mrka <3

Thursday, 29 August 2013

The Prestigious Night

Assalammualaikum semua. Malam ni aku nak kongsi sikit la tentang dinner fakulti aku tadi. Alhamdulillah berjalan dengan selancarnya. Dinner ni student part three yang handle. Buat kat hotel you. Gojess tak? |hahaha| Okey. Gambar kat atas ni adalah budak-budak kelas aku. Comel tak adik-adik aku? Mestilah comel kan? Menu untuk dinner pun best. Alhamdulillah. Tak sia-sia  bayar rm30. 1st kena bayar rm40. Pehh mahal. Siapalah yang mampu je? Dahlah duit banyak keluar semester ni. Memang tak la kan aku nak pergi dinner. Lepas tu, agaknya tak dapat sambutan, dorang turunkan harga kepada rm30. |huhuhu| Tu pun aku tak nak pergi jugak tapi dah kena paksa. Relakan aje lah (-.-)" ~Stress

Nasib baik tema tak pelik-pelik. So aku adalah baju kurung tu ha. Lantaklah baju biasa-biasa je.  Aku dah malas nak fikir. Mana tak nya.. Satu minggu sampai dua dinner. Satu lagi dinner untuk kolej. Tema dia 'Rawang Ria Raya.' Balun je la pakai baju raya. Dinner malam tu hanya sentuhan solekan  di wajah oleh dua orang roomates aku ni. Aku tengok muka kat cermin pun nampak janggal. Biasalah orang jarang make up. O.0

Untuk dinner malam ni, sentuhan pada wajah dan selendang. Kali ni lagi janggal aku tengok muka kat cermin. Dah lain bebenor dah. Ini aku tengok sendiri, cer orang lain tengok. Memang dorang akan terpegun sekejap la. Betul ke aniskhalilah ni? Dah macam opera cina dah aku tengok. Sentuhan kali ini dari tiga orang roomates aku iaitu ema, puteri dan saidatul. Habis dorang kerjakan aku kali ini (-.0)

Puas aku makan kali ini. Alhamdulillah. Makanan pun terlebih cukup. Seronok la jugak. Dahlah kot kali ini, aku kena tidur dulu sebab esok aku ada trip ke Melaka. Ya. Melaka Kota Bersejarah. Pergi sana dengan tiga buah bas. InsyaAllah. Doakan kami selamat pergi dan balik ke destinasi kami tujui ye? Amin. Okey lah awak-awak. Jaga diri. Jaga solat. Jaga akhalak. Rindunya kat ibu dan abah serta adik-adik :')

Monday, 26 August 2013

26.08.2013

Terjumpa pulak dengan senior inspen. Kak atin and kak alia :)
 
Alhamdulillah :)

Alhamdulillah untuk permulaan semester ini tidak sia-sia dengan usahaku. Usaha yang Allah buahkan hasil untuk lebih kuat aku berjalan dalam bidang pengurusan hartanah. Syukur sekali lagi. Pointer? Sikit je dan biasa-biasa je. Syukur kepada Allah itu nombor satu okey. Doakan aku supaya lebih cemerlang selepas-selepas ini. Doakan aku supaya lebih kuat menimba ilmu Allah ini. Doakan aku supaya jauhkan aku sifat berputus asa. Terima kasih kawan-kawan. Kejayaan ini bukan milik aku tetapi milik Allah.

To ibu abah ; Terima kasih ibu. Terima kasih abah. Di atas doa dan restu kalian berdua. Dalam setiap doa. Dalam setiap solat. Terima kasih sekali lagi. Abah ibu, maafkan segalanya ye salah dan silap anakmu ini. Diri ini mengakui memang banyak menyusahkan ibu dan abah. Tapi. Tapi dan tapi hati ini sudah terniat untuk membahagiakan menggembirakan ibu dan abah dulu. InsyaAllah. Ya Allah. Tolong jaga ibu dan abah serta adik-adik ku jika suatu hari nanti aku tak termampu lagi :')

To awak ; Terima kasih juga di atas doa dan semangat yang diberikan. Saya tidak akan melupakannya sampai bila-bila. InsyaAllah :')

Walau saja-saja. Sebenarnya ada motif.

Bird's eye view of the beauty of Harbour Bridge on Observatory Hill, Sydney
Adam Aryan tersenyum melihat isterinya yang tekun memakan aiskrim. "Macam sedap sangat je." Bisiknya di dalam hati. "Apa abang tengok saya macam tu? Nak ke? Tak cukup ke aiskrim kat tangan abang tu? Kalau tak cukup, saya nak p beli lagi." Pantas dia mengangkat punggungnya. Laju lengan ditarik lembut oleh sang suami. Kening Hawa Insyirah berkerut. Akhirnya sepasang mata mereka bertaut. Adam Aryan mengukir senyuman dan dibalas oleh bidadari hatinya. "Kenapa sayang bawak abang ke sini?" Akhirnya persoalan yang paling susah baginya terlerai juga. "Sebab saya sayangkan abang!" Ringkas Hawa Insyirah menjawab sambil tersengih. Terserlah barisan gigi yang teratur dan cantik miliknya. Berdebar dan bergetar jantung lelaki di hadapannya. "Itu je?!" Tanya Adam Aryan sepatah. "Yup!" Jawab isteri. Pendek dan ringkas. Geram pulak Adam Aryan dengan tingkah laku isterinya. Leka dengan aiskrim perisa coklat dan ditambah sedikit dengan perisa vanillanya itu. Isterinya bagai bertahun-tahun tidak pernah memakan aiskrim. Pantas tangan lelakinya merampas aiskrim ditangan Hawa Insyirah. Wanita itu sedikit menjerit. Terkejut mungkin. "Awak ni spoil betul la, saya baru nak menikmati. Lagipun baru nak release tension ni. Relax la wak" Tangan cuba untuk mendapatkan kembali aiskrim milikinya. "Err.. Ni untuk Muhammad Khairi Amsyar. Awak lupa ke kat dia? Saya bawak balik saki baki aiskrim ni untuk dia ye? " Adam Aryan tersenyum nakal. Ada sahaja benda yang mahu diusiknya. "Huhh. Ala awak ni, dia kan kecik lagi. Dia tak makan aiskrim Tak berkhasiat. Ibu dia je yang makan ni. Bak la balik aiskrim saya." Dengusnya geram. Terasa bagai nak cubit pula bila melihat lelaki itu asyik tersenyum.

"Lagi satu zaujahku tercinta.. Yang awak nak release tension ni nak buat apa? Awak dah sebulan kot habis exam. Graduated dah pun. Banyakla cantik muka awak tu nak release tension sebab exam." Adam Aryan mencebik bibirnya. Tangan Hawa Insyirah sudah terangkat. Nak saja dia debik tengah belakang suaminya.  Dia cuba bawak bersabar. Akhirnya dia tersengih. Lawak pulak melihat gelagat suaminya. Ibu muda itu berfikir sejenak untuk membalas kata-kata jejaka kacak di hadapannya. "Aikk. Saya memang banyak cantik pun. Tapi awak yang berterus terang dulu kan? saya cantik selama-lamanya kan?'' Matanya terus memandang suami. "Perasan la awak!" Adam Aryan ketawa. Ada gurau di hujung kata-katanya. Air muka pada wajah isterinya sudah bertukar. "Ya sayang, awak cantik selama-lamanya. Dan hanya untuk saya." Matanya tidak berkelip memandang Hawa Insyirah. "Romantiknya!" Jerit Hawa Insyirah pantas merampas aiskrim yang hampir cair di tangan suaminya sambil ketawa. "Aduhh. Awak ni.. Spoil betul lah." Tiba-tiba tawa Hawa Insyirah terhenti. Mata memandang Adam Aryan.

Tanganya memegang erat tangan Adam Aryan. Sebenarnya, saya ajak awak ke sini sebab saya nak kenang balik kenangan kita bersama. Kenangan kita lima tahun yang lalu. Sebelum kehadiran Muhammad Khairi Amsyar dan sebelum kita diijab kalbulkan. Dah jauh kita melangkah bersama-sama kan?" kepalanya dilentukkan di bahu Adam Aryan. Tangan Adam Aryan erat merangkul pinggang Hawa Insyirah. Mindanya dibawa ke dalam ceritera cinta isterinya. "Awak." Panggil Hawa Insyirah perlahan. "Ya sayang." Jawab suaminya perlahan. "Terima kasih kerana sanggup tunggu saya masa saya belajar dulu." Ada getar dihujunng bicaranya. Adam Aryan sudah tidak keruan. "Ala sayang, janganla menangis. Tak bestla macam ni." Hawa Insyirah tersenyum. "Mana ada." Jawabnya pendek. "Awak dari dulu kalau menangis.. Bukan nak mengaku. Dalam telefon boleh la tipu saya. Sekarang, tak boleh tipu. Dahla. Cerita pasal lain la." Adam Aryan dah mula membebel.

"Izinkan saya untuk meneruskan apa yang terbuku di hati saya ye awak. Maaf." Isterinya masih berdegil. Suami disebelah hanya mampu menuruti. "Terima kasih juga kerana sudi teman saya sambung belajar di sini, sudi berkorban untuk cita-cita saya di sini walaupun ketika itu kita rushing giler lepas majlis perkahwinan kita. Tapi tak sia-sia kan kita rushing. Allah permudahkan kehidupan kita di negara orang. Dulu saya ingat lagi, awak bagitahu saya yang awak tak nak teman saya ke sini. Sedih giler awak tahu tak. Saya jugak nak berterima kasih kat awak kerana.. Err. Tunggu sampai rumah nanti la ye." Hawa Insyirah tersenyum. Air mata kelihatan bertakung di tubir matanya. Adam Aryan memandang isterinya dengan pandangan kasih sayang yang tidak terhingga. Terharu dengan pengakuan isterinya. "Walau ke mana awak pergi sayang.. Saya tetap ikut awak. Saya wajib di sisi awak. Saya wajib lindungi awak. Terima kasih juga untuk segalanya." Perlahan bicara jejaka tinggi lampai itu. Mata Hawa Insyirah leka pula memandang air di hadapannya. "Terima kasih juga dengan kehadiran Muhammad Khairi Amsyar sebagai peneman saya ketika awak mencari rezeki. So tak lah saya bosan sangat." Bisik hatinya perlahan. Inilah ucapan terima kasih yang bakal Hawa Insyirah ucapkan kepada suaminya setiba di rumah nanti. Melihat wajah comel cahaya mata sulung mereka membuat dia tenang kembali  lagi-lagi saat serabut ketika belajar dahulu. Mereka berdua juga tidak menjangka bakal menimang cahaya mata secepat mungkin. Allah memberi, mereka berdua terima dengan hati yang terbuka walaupun ketika itu Hawa Insyirah terlalu sibuk dengan pengajiannya. Dengan sokongan suami di sisi, Alhamdulillah. Walau sarat dengan kandungan, dia kuat untuk meneruskan pengajian. Yelah, masak, kemas rumah semuanya encik zauj yang tolong buat. Memang seronok la kan. Terasa macam tiap-tiap tahun nak mengandung je :)

Hawa Insyirah cuba mengalihkan minda dan topik yang bermain-main di fikirannya. ''Mesti kita akan rindu kan tempat ni? Sebab tu saya ajak awak ke sini. Lagipun, esok kita nak balik Malaysia dah. Mesti tak sempat dah nak lepak-lepak kat sini." Bicara Hawa Insyirah. "Nanti ada masa, kita ke sini lagi. InsyaAllah." Balas suamianya. "Betul ni? Ha.. Saya nak buat pHd dekat sini lah. Boleh?" Satu idea terpancul keluar dari minda sang isteri. Adam Aryan terus menggelengkan kepalanya. "Awak ni sayang.. Tak penat ke study?" Hawa Insyirah hanya tersenyum. Ilmu sampai bila-bila tak akan habis..

Saturday, 17 August 2013

.tahunlepaspunyacerita.


Kenapa peta dunia?

Sudah lama berlalu. Hampir menjangkau setahun
Tapi
Ia masih tersemat dan terlekat kukuh di hati.
Aku tersenyum sendiri.
Ahhh. Budak hingusan. Apa saja yang aku fikir ketika itu?
Inginkan keseronokkan sahaja.

Ke mana kawan-kawan lain?
Mungkin di uws, sdyney?
Mungkin di qut, australia?
Mungkin di jphh? Dah kerja katakan.
Mungkin di private sector.
Atau di uitm?
Semoga korang semua berjaya dalam bidang masing-masing.
InsyaAllah.

Tadi terjumpa pulak ni,
Jangan gelak. Walau dah lama berlalu
Ia tersimpan beribu kenangan kita.
Ia kita <3
Tahniah kawan-kawan. Semoga berjaya.

Click atau tidak. Terpulang. Tapi itulah kenangan aku dan kawan-kawan. Assalammualaikum (",)

http://www.inspen.gov.my/inspen/v2/?p=11150

# Kerana kaki ini perlu jauh lagi untuk melangkah. Ia tidak akan terhenti di sini :)

Thursday, 15 August 2013

selamatharilahir.


Assalammualaikum semua. Selamat hari raya :) Alhamdulillah. Dah hari raya ke berapa ek? Aku sendiri dah lupa. Maklumlah, hari raya ke empat dah kena balik perak. So malas lah nak fikir tentang raya ni. Rayaku tahun ini adalah bersama assignment yang tiada kesudahan. |hahaha| Tak apalah, dah itu takdirnya.. Nak buat macam mana kan? So, alhamdulillah. Allah permudahkan segala urusanku. Tekanan diberikan hanya seketika. Hadiah dariNya membuatku tersenyum untuk selama-lamanya. Syukur :')

Minggu ni dua test dijalankan.. Building technology dan Islamic Thought And Civilization. Mudah-mudahan ia membuatku tersenyum lagi. InsyaAllah. Doakan ye. Minggu depan, ada test jugak. Di antaranya economic, valuation dan law. |Hohoho| selamat menjawab dan selamat maju jaya anis. InsyaAllah. Sekuat mana usaha aku, sebanyak itulah result yang bakal aku dapat. Allah itu maha adil. Okey kawan-kawan, tolong maafkan segala salah dan silap aku. 22 Sept ni bermula lah final exam aku. Sekejap je kan masa? Terasa macam dia kejar-kejar je aku ni. Aku pulak lari macam dah tak cukup tanah. Huhh. Inilah kehidupan. Jangan pernah mengeluh. Kuatkan semangat tu. Semua ni kerana Allah, ibu dan abah tersayang. InsyaAllah :D

Sebenarnya, entry ditaip adalah untuk... 
- yang kat atas tu just kata-kata aluan je |ahaks|

Selamat hari lahir. selamat hari lahir. selamat hari lahir khairil azmi bin hussin.
Semoga menjadi mujahid yang soleh. Tetap agama dan makin bertambah amalan dunia dan akhirat.
Jaga akhlak, moga-moga Allah sentiasa pandang. Orang tak pandang tak apa. Itu tak penting.
Jadi anak terbaik untuk ibu dan ayah. Dan 'be the best' untuk adik-adik.
Ikhlaskan untuk semuanya.
Mudah-mudahan kehidupan anda dalam ketenangan Allah dan Para Malaikat. InsyaAllah (".)

Okey lah. Nanti aku update lagi. InsyaAllah. Lepas ni mungkin aku akan busy dengan final exam pulak. Tak habis-habis dengan sibuk kan? |huhuhu| Tak apalah. Nanti dan kerja, mesti rindu pulak dengan kehidupan seorang pelajar. Di kesempatan ini jugak, aku mohon agar korang doakan kesihatan ibu dan abah serta adik-adik aku. Semoga mereka semua berada dalam kesihatan dan keadaan yang baik. Mohon sangat-sangat. Terima kasih kerana mendoakan mereka. Semoga Allah akan balas kebaikan korang semua. InsyaAllah. Jaga diri. Jaga solat. Jaga akhlak. Jangan lupa tau. Assalammualaikum :)

Tuesday, 30 July 2013

Tik tok tik tok



Assalammualaikum untuk semua :) 

Ramadhan semakin hampir untuk meninggalkan kita. Rebutlah peluang untuk beribadah pada bulan ini sebelum ia mengucapkan selamat tinggal buat kita. Ramadhan tahun depan, belum tentu dapat jumpa atau tidak. Tapi, insyaAllah mudah-mudahan panjang umur. Bulan yang mulia ni mintaklah apa yang terbuku di hati, insyaAllah Allah makbulkan. Dekan semester ni boleh? InsyaAllah. Selagi ada usaha, selagi tu Allah tak akan mengecewakan kita. Percayalah.

Malam ni 22 Ramadhan dan akan berganjak ke 23 Ramadhan bermakna, enam hari lagi kita akan menyambut lebaran. Gembirakah? Ada la sikit. |hahaha| Yes, memang cuti raya aku untuk buat assignment dan study untuk test. |hohoho| Entahlah, ntah sempat ke tak aku nak mengadap buku tp insyaAllah, buku tu kena baca. Kalau tak, siap sedialah dengan result test. Berani buat, berani lah tanggung. "If you lazy, you plan to fail." Ingat tu anis.

Malam khamis ni, kawan-kawan akan beransur kurang sebab dorang dah balik kampung dulu. Aku? Aku balik hari jumaat. Kaki ni bukan melangkah ke kedah tapi balik putrajaya dulu. InsyaAllah, pertemuan dengan kawan-kawan lama dulu kot. Hari sabtu malam ahad, insyaAllah baru balik kedah. Aiiyaa cuti sekejap je. |huhuhu| Okey, bersyukurlah. Student utp, lagilah.. Sekejap je cuti. Bila dah jumpa kawan-kawan lama, ingat nak terus ke kl, masjid india. Nak shoppingII dulu. Time belajar kat inspen, tak pernah miss kot dengan masjid india ni. Tapi itulah, sesak lah nanti. 

Okey lah kot sampai kat sini, nanti kita jumpa lagi okey. Sebelum tu, syukur. Syukur dan syukur sebab test town country planning aku lepas. Bukan apa, time jawab tu, condifent ehh silap confident aku tiba-tiba hilang. Entah ke mana perginya, aku tak tahu. Tak tahu. Aku tak tahu kenapa jadi macam tu. Mungkin aku buat salah kat orang then aku tak mintak maaf kot. Mungkin. Time jawab, aku tengok kiri. Aku tengok kanan. Tiba-tiba firasat aku mengatakan lecturer tengah tengok aku. |hahaha| sorry madam, "saya tak ada niat pun untuk meniru." Aku nampak jawapan kawan sebelah tapi aku pelik, kenapa jawapan dia tak sama dengan aku? Jantung dah mula bergetar. Irama apa, aku sendiri tak tahu. Ahhh. Masalah! Aku terus tinggalkan soalan yang menghilangkan keyakinan aku. Move to another question. Oleh sebab keyakinan makin hilang, aku pakai tulis je apa terlintas dalam fikiran. Dalam hati, "kalau salah.. Lantaklah!"

Lepas hantar test tu, hati berkata lagi, "mungkin aku boleh lulus tapi mesti markah dah dekat nak fail." Ntahlah. Benda ni memang buat aku risau. Kalau fail macam mana? Pertanyaan demi pertanyaan sampai aku sendiri susah nak beri jawapan. Ntahlah. Semalam dapat result test tu. Kuasa Allah, tak ada siapa kan yang jangka? Alhamdulillah. Dapat markah tertinggi. Tapi markah sama dengan dua orang lagi kawan aku. Kiranya berkongsi markah yang sama lah. Alhamdulillah. Okey lah, Jaga diri. Jaga solat. Jaga tingkah laku. Assalammualaikum :)

Saturday, 27 July 2013

18 Ramadhan sudah.

Sejak kebelakangan ini, ramai pulak budak-budak batch aku kat inspen dulu post gambar-gambar berkaitan dengan inspen. Kenapa ek? Rindu? Aku pun rindu dengan bangunan itu. Serius.


Permulaan pengembaraan kami adalah di sini. Rindunya. Hidup semewahnya. Pernahkah kami hargainya? Tanya hati.


Sesiapa yang pernah bergelar pelajar inspen sebelum batch kami, mesti mereka tahu dua tempat ni. Okey, kat atas tu tempat tinggal kami dan gambar kedua tempat kami menimba ilmu. Ya. Hidup semewahnya. Pernahkah kami menghargainya? Aku mengaku, aku jarang makan apa mereka sediakan. Diet. Hahaha


Ni inspen kampus kedua. Seronok belajar dekat sini. Kami batch pertama yang guna kampus ni. Memang seronok lah guna semua baru. Alhamdulillah. 

Di Kampus ini,
Ukhwah Terjalin. Ilmu di Timba.Pengalaman Tercipta.

Thursday, 18 July 2013

Perjalananku disisi dirimu.


Semakin hari semakin sibuk. Lumrah seorang pelajar. Begitulah. Usah mengeluh. Teruskan perjalananmu. Teruskan perjuanganmu. Usah dan Jangan lagi pandang belakang. Terimalah. Sesungguhnya menjadi tulang belakang kepada mereka-mereka adalah sangat-sangat mulia. Jangan mengeluh sayang. Jangan mengungkit wahai diri. Kongsikanlah apa yang ilmu kau ada. Bukan kau memandang seorang demi seorang dan mengatakan, "Ahh dia tak buat apa-apa. It is unfair!" Sabar diri. Kau kena mengajar mereka bukan sesuka hati kau menuding jari dan membuat konklusi sendiri. Mereka semua memerlukan tunjuk ajar kau bukan ketidak puasan hati dari kau, diri. Maaf.

Ya. Dia selalu menasihati aku saban malam sebelum mata ini terpejam dan dijamu dengan mimpi-mimpi indah bahawa Redha dan ikhlaskan semuanya. Tak salah jika buat segalanya untuk mengajar. Jangan terasa diri diperhambakan. Betulkan niat untuk menolong. Allahuakhbar! Tahukah anda semua bahawa apa yang diri ini buat, Allah hadiahkan dengan sebuah nikmat yang tidak dijangka. Mungkin bagi sesetengah orang benda tu kecik tapi bagi aku, ia adalah sesuatu yang amat-amat berharga.

Belajarlah diri untuk ikhlaskan hati. Redha dengan segala kau beri. Bukan untuk kau simpan di dalam hati dan lama kelamaan ia menjadi sebuah dendam. Ingat wahai diri. Dengarlah wahai hati. Dirimu milik hakiki Allah. Bersihkanlah hati agar jika kau kembali pada Pencipta dengan hati yang bersih, kau takkan menyesal selama kau hidup di dunia ini dan kau tak akan minta untuk kembali semula ke planet bumi yang penuh pancaroba. Ingatlah wahai diri yang aku sayang. Hidup cuma sekali. Kau jangan pernah persiakan ini semua.

Okeylah. Assignment CTU perlu disiapkan. Maklumat dah dapat. Alhamdulillah. Terima kasih adik-adik tapi yang sedihnya assignment valuation. Awat susah sangat? Susahnya nak buat orang percaya. Akak, kami tak akan jual salinan geran rumah akak. Kami tahu salah disisi undang-undang. Percayalah kat kami ni. Kami cuma nak belajar. Allah permudahkan segala urusan kami :') 

Saturday, 13 July 2013

Keep Smiling :)

Candid. Candid. Candid.
Assalammualaikum semua :) tak terlambat lagi kan untuk aku ucap selamat berpuasa. Alhamdulillah. Sampai dah kita pada bulan yang paling banyak kita beribadah dan bulan untuk Allah mengampunkan segala khilaf kita. InsyaAllah. Selamat menambah amal ibadah. Maaf. Maaf dan maaf sebab dah lama tak amik port tentang blog ni. Busy lah. Tak tipu. Assignment dah berlapuk-lapuk. Tak sentuh pun lagi. Serius. Tengah pening memikirkannya. SubhanaAllah. Banyak sungguh alasanku. Harap dapat settle sebelum raya ni. InsyaAllah. Esok nak pergi inspect rumah orang. Dugaan betul untuk bulan puasa ni. Tak apalah. Allah uji sikit je pun :)

Aku tahu, mesti korang tertanya-tanya gambar kat atas tu kan? siapakah? Kat mana? |huhuhu| Yelah. Tu gambar aku. Tengah cuci pinggan. Yang sebelah tu? Ya. Dia tu memang suka ikut aku. Ke mana ada aku, di situ ada dia. |hahahaha| Doa yang terbaik untuk kami okey. InsyaAllah. Tak mau dah kawan lama-lama. Kerana HALAL itu sangat penting untuk kami terus bersama. InsyaAllah. 

Okey dah kot sampai sini je aku menaip. InsyaAllah. Nanti aku taip lagi okey. Jaga diri. Jaga iman dan jaga akhlak. Assalammualaikum.

Love has its own reason and that reason is unknown.

Sunday, 23 June 2013

salam nifsu syaaban.


Live okey :) SubhanaAllah kuasa Allah. Bulan sangat-sangat terang. Tambahan pula sekarang tengah jerebu. Bila tengok langit macam scary pun ada. Ntah macam mana bila kiamat nanti kan? Lagi takut. Malam ni menghayati bulan yang besar dan terang  pada 15 Syaaban 1434H. Mana tahu tahun depan tak diberikan kesempatan lagi ke. Siapa tahu kan? Apa-apa pun doa yang terbaik aje okey. Maaf untuk semuanya :')

" Dear Allah, I want to take a minute not to ask for anything from You but simply to say thank you, for all I have :') "

Friday, 21 June 2013

welcome back :)

Patutnya ada lima orang. Tapi time tu sorang lagi tengah tidur.  Penat puasa katanya. Ha3
Assalammualaikum semua. Macam mana? Okey? Alhamdulillah. Semoga kalian semua okey-okey sahaja. Ishh. Apa lagi ni nak taip? Sebenarnya  Mati idea :) Hari ni.. Petang ni la kan ada progam kolej. Dua-dua aku tak pergi. Eh, apa motif aku bagitahu korang semua ni. Okey-okey, lupakanlah. Tapi salah satu progam petang ni adalah derma darah. Aku suruh suhaniza, classmate aku. Alah, yang tudung warna kuning dalam gambar tu ha pergi derma darah. Cer korang tengok sat. |hahhaha| Lepas tu dia bagitahu aku, dia tak nak pergi derma. Katanya lagi.. Takut gemukk! Lawak kot. Ada ea orang derma darah jadi gemuk? Aku dah dua kali derma darah. Alhamdulillah. Okey je. |hahaha| Bangga la sangat tu (^______^)

Sepanjang dua tiga minggu ni, pelajaran. Alhamdulillah. Perjalanan pembelajaran pun dah naik gear dua. Boleh dikatakan semakin hari semakin sibuk. Itu belum masuk ada koko, kalu hari koko siaplah balik pukul tujuh. Rasa macam tak cukup nafas je. Tak laratlah main kejar-kejar! Tentang kehidupan aku? Biasalah manusia, Diuji itu perkara biasa. Tempuhi sahaja dengan hati terbuka. Kita layak diuji. Yang penting rindu ibu. Ya ibu. Satu perkataan yang selalu meniti di bibir. Rindu jugak abah dan adik-adik. Tunggulah dengan sabar, seminggu sebelum raya, baliklah saya. InsyaAllah (^_____-)

Tengok gambar di atas, bukan bermakna aku lupa kawan lama aku. Tolong sikit ea. Aku tak pernah lupa kawan yang sentiasa bangun dan jatuh bersama. Maksud aku kawan inspen yang sama-sama menuntut ilmu kat sini. Mungkin bila kelas dah tak sama, kolej kediaman pun dah tak sama, batas pertemuan di antara kami menjadi sangat-sangat limit. Nak amik gambar sama-sama pun jadi tak sempat.|Hahaha| Heii! Aku tak tipu lah! Apa-apa pun, selamat maju jaya kawan-kawan lama. Kalian sentiasa ada di dalam hati. Tak pernah lupa <3

Untuk kawan baru. Bukan kawan tapi adik-adik kot. |hahaha| Selamat maju jaya juga buat kalian. " Bukan senang nak jadi senang dan bukan susah nak jadi susah. " Apa da maksudnya? |Huhuhu| Apa-apa pun, nak berjaya mudah cuma.. Adalah syaratnya. Satu, paling-paling penting ni iaitu usaha dengan rajin. Lepastu doa. Mintak dan terus mintak, Allah akan beri apa yang kita mintak. Dia tak akn persiakan usaha kita. Percayalah :) Lastly, tawakal je. Amalkan surah yasin, ingatan sehari demi sehari akan menjadi lebih kuat. Serius. Ustaz Naim bagitahu, amalkan surah yasin dua kali sehari. Dengar tak adik-adikku? |hahahaha| Jangan nak degil-degil sangat. Kalian kebahagiaan ku di sini AP115 2A ;)  Syukur kepada Allah.

Salam jumaat untuk semua. Semoga anda semua berada di bawah payungan rahmat Allah. InsyaAllah. Hari jumaat, hari penghulu hari. Perbanykan amalan okey. Jaga diri. Jaga solat. Jaga hubungan dengan Allah. Jaga hubungan dengan ibu bapa dan jaga hubungan dengan orang sekeliling. Ingat tau. Jangan biarkan hidup anda semua berada dalam kesia-siaan. |Ada ke ayat macam tu?| Ahhh, suka hati lah! :D Assalammualaikum.

" Dan janganlah kamu berasa lemah, dan jangan pula kamu bersedih hati kerana kamu paling tinggi darjatnya jika kamu orang yang beriman. "
Al Imran 139

Sunday, 16 June 2013

sama semuanya.

Kata abah kepada anak perempuannya :

" Lelaki itu bukan untuk dibanding-bandingkan ketampanan wajah dan dimainkan hatinya
Sebaliknya untuk
Memimpin iman dan taqwamu."

Kata ibu kepada anak lelakinya :

" Perempuan itu bukan untuk direbut cintanya dan dimegah-megahkan kecantikkannya
Sebaliknya untuk kamu
Lindungi maruah dan kehormatannya."

Friday, 14 June 2013

they are my love.

Ingat semua yang tertulis di dalam ni indah-indah belaka?
Gembira belaka?
Bermacam-macam perasaan digambarkan di dalam ini.
Kesemuaanya perasaan aku dan bukan perasaan kau atau dia.

Perlukah kasihan pada blog? hahaha. Angkat kening.
Aku harap blog ini dapat bersabar dengan karenah aku.
Okey, sayang kau lebih.
Terima kasih atas segalanya.

Ibu,,
Semoga cepat sembuh ya.
Doa untuk ibu tak pernah dilupakan didalam sujudku.
Tanpa ibu. Aku, abah dan adik-adik macam mana lah.
Ibu segala-galanya bagi aku. Ibu sangat-sangat kuat. Rindu ibu.

Abah,,
Tak pernah jemu bekerja kuat. Abah jugak segala-galanya bagi aku.
Rindu abah jugak. Tak pernah lekang buat aku tersenyum dan ketawa.
Tak jemu membebel kat aku. Tetapi bijak memujuk walau bukan secara terangan.
Sanggup berkorban apa sahaja untuk anak-anak.

Adik-adik,,
Sangat membahagiakan aku. Kalau boleh, tak nak langsung berpisah.
Rindu kalian jugak. Kalian jugak adalah segala-galanya.

Semoga Allah panjangkan usia kalian semua. Semoga kalian baik-baik sahaja di sana. InsyaAllah. Tak sabar nak balik rumah walaupun baru seminggu tinggalkan rumah. Hahaha. (^_______^)

Suatu hari nanti bakal imamku juga adalah segala-galanya bagi aku. InsyaAllah <3

Thursday, 13 June 2013

Hope. Hope. Hope.


Assalammualaikum kawan-kawan :) Alhamdulillah dapat lagi jari ini menaip satu persatu perkataan di dalam blog ni dan menjadikan ia lebih menarik. |hahaha| Menarik la sangat. Okey, syukur jugak kerana dapat lagi menyedut udara segar ini. Yelah. Dekat sini mana ada pencemaran. Udara bersih je. Segar bugar kot. (^____-)

Sebenarnya, tak ada cerita apa pun nak update cuma nak bagitahu ni, doa dimakbulkan Allah. Alhamdulillah. Dapat jugak duduk sebilik dengan roomates lama. |hohoho| Sukanya. Okey, classmates pun yang lama punya. So tak payah susah-susah nak melting the ice. Yelah. Asal masuk semester baru, kawan baru, lecturer baru mesti kena ice breaking kan? Lecehlah. Aku kalau benda ni spoil betul lah. My name is Anis Khalilah Bt Abdul Rani. Miss can call me Anis. I am from Sungai Petani, Kedah. Lepas tu tanya kawan sebelah, "nak cakap ape lagi ek?" Sudah! (#.#)! "Introduce yourself" Tetiba kena tegur dengan lecturer. |hohoho|

Semalam lecturer building technology masuk dan edarkan lecture plan, aku tengok tajuk-tajuk yang bakal aku belajar. Tiba-tiba satu perasaan indah dan bahagia menyelinap masuk dalam mindaku. Adoii. Tengok building technology punya subjek pun boleh teringat kau. Ohh bekas senior. |kakaka| Ahh lupakan. Hanya mainan minda di siang hari. Semester dua ohh semester dua. Dah lama berlalu dua tahun yang lepas tetapi masih terpahat di sanubariku. Cewahh. (^_____^)

Semester dua kali ni. Jangan main-main dah. Kang berulang lagi kejadian semester dua yang lepas. Sakit yang menyakitkan bila tak dapat apa yang diimpikan tetapi kita tetap kena bersyukur. Tahu tak kerana apa? Sebabnya, bila kita tak bersyukur, Allah akan tarik balik nikmat yang Dia beri kepada kita. Nak ke macam tu? Sila tanya iman anda. Serius, macam tekanan jugak la bila tengok subjek semester ini. Ntahlah, rasa macam otak ni masih di awang-awangan mengejar mimpi yang tak pasti. ~ tetiba. -.-

Okeylah. Cukup lah kot setakat ni. Kalau aku dah busy lepas ni sorry lah ye. Bukan ku pinta jadi begini, jika takdirnya begini ku terima dengan hati yang terbuka. Pasrah dah redha. Jaga diri. Jaga iman dan jaga akhlak okey. Jaga hubungan dengan Allah. Jaga hubungan dengan ibu bapa. Jaga hubungan dengan orang sekeliling. Akhlak mencerminkan peribadi kita. Banyakan bersabar. Allah bersama kita. Jangan pernah lupa Allah. Assalammualaikum <3

"Make new friends but keep the old one is silver and the other is gold."
Terima kasih kerana sudi singgah blog antara aku dan kau. Jumpa lagi :)
 
 photo an15_zps6q1sivad.png