Amazin' Ramadan Special - Celebrate heriatge flavours with a modern & healthy twist!

Tuesday, 29 December 2015

KAWEN BAJET TETAP DISAYANGI

Simple. Tiada pelamin mahal mahal pun

Tengah syok syok scroll facebook, aku terjumpa tips atau panduan untuk bakal pengantin yang nak buat majlis perkahwinan yang betul betul ikut badget. Al maklumla nak simpan duit untuk beli rumah pulak lepas kahwin. So kepada sesiapa yang nak kahwin dan berhasrat nak beli rumah lepas kahwin, sini sini.. aku ada 16 tips untuk korang follow. Disebabkan family aku pun baru lepas walimah ni, so aku boleh la bagi pendapat sikit sebab aku urus majlis tu dan aku nampak dengan mata dan kepala aku sendiri yang duit itu mengalir macam air je kalau tak reti nak badget. Seriously . . . (-.*)


SATU . .
Kad kawin jangan tempah yang mahal, kita saja syok sendiri. Lepas kenduri semua orang buang ke tepi.
* Aku sokong seratus peratus dengan statement nih. Memang betul pun. Kalau aku pun, bila dapat kad jemputan, sebelum majlis.. aku simpan elok sebab nanti senang nak rujuk pelan lokasi untuk ke majlis. Bila dah habis majlis, ntah ke mana letaknya. Time adik aku kahwin, kad dia memang berdesign jugak la, design macam tiket flight air asia. Tapi dapat save badget dekat situ sebab aku yang tolong buat kad tu, aku tiru sejibik macam tiket dan edit sikit sikit tapi yang ada senget benget tu, hantar kedai untuk dibetulkan, then print. Kertas kad dan sampul kad beli sendiri. 700 keping kad dapat disiapkan untuk jemputan tapi 500 keping print, lagi 200 keping fotostat atas kertas bewarna kuning sahaja. Nanti korang tengok contohnya kat bawah okey. 


DUA . .
Kenduri buat sehari baik lelaki atau pihak isteri. Sekalikan lebih jimat, kita bukan anak menteri.
* Sekali lagi aku sokong. Macam adik aku haritu, memang dia buat sekali majlis untuk pihak pengantin lelaki dan perempuan. Bila majlis disekalikan memang meriah dan ramai orang. Ehem ehem, hadiah pun berlambak :D Bila sekali majlis, pengantin tak payah nak sewa banyak salinan baju, make up bagai..  Dekat situ dah save badget.


TIGA . .
Baju kawin lebih murah sewa dari buat, lebih hebat kalau baju kawin boleh pakai pergi kerja. Joyah Vegas dah pernah buat.
* Okey, yang ni terpulang kepada memasing. Tapi lebih baik sewa kot dari nak tempah dress berlabuci berkilauan bagai. Nak pakai sekali je pun. Tak kan kau nak pakai dress berlabuci pergi kerja. Agak tak masuk akal. Tapi kalau nak tempah dress yang boleh pakai untuk kali kedua ketiga, Makk okey je, janji jangan membazir. Nak beli rumah kan lepas ni.


EMPAT . .
Jangan berlumba  hantaran siapa lebih banyak, pakat dengan calon suami dia bagi lima kita balas tujuh dengan berus giginya sekali.
* Lagi sikit hantaran tu lagi bagus. Tak ada nak pakat reramai orang untuk bawak dulang hantaran time menghantar pengantin. Lagi satu, kalau banyak hantaran ni, kena fikir banyak nak bagi apa.. Nak gubah lagi. Banyak jugak duit keluar. Buat hantaran pun boleh cecah 1k kalau tak reti badget. Hantaran masturah just guna bunga plastik yang lebih time tunang dulu dan tambah beli bunga sikit. Aku gubah. So save badget.


LIMA . .
Tetapkan jumlah tetamu, kawan ofis, sedara dan jemaah surau dah memadai. Jangan jemput satu stadium bola.
* Yang ni aku nak tergelak, walimah haritu.. encik abah memang jemput ramai gila kawan kawan beliau. Badget untuk makanan banyakla keluar. Alhamdulillah makanan cukup sebab kami tak guna katering. Kami guna konsep rewang. So makanan boleh ditapau. Serius, aku kahwin nanti pun.. Jemputan memang tak boleh nak control |hihihi|


ENAM . .
Jangan buat majlis waktu cuti sekolah, semua jadi mahal. Mak andam kata semua dah penuh tempahan, itu jadi mahal.
* Yes. Semua jadi mahal. Time ni bukan setakat mak andam ambil peluang, peniaga yang jual barang barang basah, pengusaha doorgirf pun akan ambil peluang untuk menaikkan harga. So buat majlis sabtu ahad dan pastikan isnin seterusnya tu hari budak sekolah dan hari bekerja. Tak kesahla kalau sedara mara tak dapat cuti. Nak buat macam mana kan. Kita nak save badget.


TUJUH . .
Guna bunga plastik bukan dosa, takyah bunga segar sangat, bukan boleh buat ulam makanan.
* Bunga yang fresh tu mahal kot. Time akad nikah masturah, dia ada pegang sejambak bunga fresh. Bunga lily dan matahari kot. |hahaha| Tu pun berapa kuntum  je dah 30 hinggit. Pegang time akad nikah je pun. Membazir je rasa. So korang, pakai bunga plastik je. Hantaran tu pun, hiasannya pun pakai je bunga plastik. Cantikk hape.


LAPAN . .
Buat bajet dulu baru survey katering, jika tidak mereka akan bagi cadangan makanan paling mahal dan 'grand'
* Ni untuk mereka yang nak pakai katering. Selalunya orang yang tinggal di rumah taman pakai katering sebab lagi mudah. So tak salah pun nak pakai katering cuma kena pandai badget. Berapa ribu ringgit untuk makanan.. Then, survey katering yang sama dengan badget kita ada. Jangan terlebih badget, sudah! Makanan siap ada ayam, daging dan ikan. Air berjenis jenis dan berbalang balang. Pehh!


SEMBILAN . .
Cenderahati bagi yasin bercetak nama kita sudah cukup, tak perlu botol kaca ada ikan di dalamnya.
* Cenderahati yasin tu sekarang 50sen pun bole dapat. So tak salah pun kalau nak bagi tetamu yang tu je. InsyaAllah, berkat pasangan pengantin dan keluarga. Tak payah bagi cenderahati mahal mahal, ikut yang mana kita mampu je.


SEPULUH . .
Buat origami pandai, takkan hantaran nak mintak orang gubah.
* Bila gubah hantaran sendiri, kita akan berasa puas tengok hasilnya. Tak payah nak upah untuk orang lain gubah. Kalau kita mampu gubah simple, itu pun dah okey. Letak letak dan selit selit je bunga plastik atas dulang hantaran tu. |huuu|


SEBELAS . .
Buka satu akaun khusus untuk Projek Kawin. Masukkan dana dan jangan belanja lebih. Jangan guna kad kredit sama sekali.
* Yang ni idea yang bagus jugak. Sedikit sedikit lama lama jadi bukit. Actually aku pun tak ada akaun khusus ni lagi, tapi bakal suami aku dah ada sebab orang tengah berusaha penuhkan dana kan. Okey chaiyok chaiyok. Tak boleh jadi ni, kena ada satu akaun khusus jugak ni.


DUA BELAS . .
Jangan hadir Pameran Perkahwinan, nanti dari nak kawin sederhana jadi majlis kawin macam kitalah anak raja. Tawaran mereka boleh buat kita rasa rugi tak terima, ayatnya, " alah kawin sekali ni saja, apa salahnya"
* Selalu macam tu la bila dah buat lawatan ke pameran perkahwinan, macam idea tu terus berdesup masuk dalam kepala. Pelamin nak buat macam ni, hantaran nak buat macam tu. Lepastu tawaran daripada wedding planner manis macam madu kelulut encik abah ditawarkan, rasa macam tak sampai hati nak tolak. So cost tanpa sedar makin meningkat. Badget lari. Nasibla dekat sungai petani mahupun kluang tu tak ada pameran perkahwinan tapi tak tahula masa akan datang ni.


TIGA BELAS . .
Jangan guna DJ atau set karaoke. Pasang lagu Opik atau Maher Zain dan buat tetamu rasa cair telinga.
* Lagu daripada Opik atau Maher Zain memang best. Aku pun ada pasang angan angan jugak untuk pasang lagu lagu mereka sahaja time majlis perkahwinan aku nanti. Mesti tenang je kan. Berbalik kepada majlis perkahwinan adik aku, memang encik abah ada ambil DJ tp DJ kurang bercakap. Dia banyak pasang lagu islamik dan apabila rombongan pengantin sampai, terus dia pasang selawat. Alhamdulillah. Untuk Dj RM300 jugak melayang.


EMPAT BELAS . .
Masuk pertandingan bagi menang pakej honeymoon. Saya dulu menang pakej Berjaya Hotel, dapat honeymoon percuma ditaja.
* Yang ni bergantung kepada rezeki. Kalau nak pergi jugak honeymoon, honeymoon dalam negara sudahla. Malaysia pun best hapee. So murah dan save badget. Kepada sesiapa yang fulus dah kering lepas majlis, honeymoon dekat rumah pun okey. Dah tu nak buat macam mana tak simpan dari awal.


LIMA BELAS . .
Jangan buat Pinjaman Peribadi, semua yang pernah buat menyesal tak sudah. Depa malu nak cerita, nanti orang kata padan muka.
* Jangan main main la dengan pinjaman peribadi. Buat majlis ikut yang mampu sahaja. Pedulikan mulut orang lain. Beribu ribu pinjam untuk dihabiskan satu hari. Kesian bakal suami. So elakkan meminjam.


ENAM BELAS . .
Buang rasa malu, kawin sederhana itu Sunnah, kita bukan nak berlumba dengan orang lain.
* Perkahwinan sederhana itu Sunnah :) tak payah nak berlawan anak siapa letak wang hantaran tinggi, baju sampai tujuh persalinan. Pelamin sampai mencecah 3k. Masing masing berlawan. Macam mana nak beli rumah nih?! Beringat ingatla time buat majlis tu.



lima dulang hantaran berbalas tujuh



time majlis berlangsung



time majlis berlangsung



balai menyambut tetamu


ni khemah untuk laksa dan cucur udang



ni khemah untuk teh o dan putu piring


photobooth yang simple, memang jadi tumpuan kanak kanak



gazebo encik abah pun penuh



tadaaaa.. ni untuk para jempuran

*** Semoga tips dan paanduan ini bermanfaat untuk bakal mempelai. Assalammualaikum. Jaga hubungan dengan Allah. Jaga solat. Jaga hubungan dengan ibu abah dan jaga hubungan dengan orang sekeliling. Daaa :)

Segmen Bloglist #1 by Fieqa Adelova

             
                                                            klik.klik.klik

Firstly, akak dah usha lama dah segmen ni, dari first Fieqa publish tapi akak buat tak tahu sebab akak tak reti macam mana nak buat. Mana mana nak join.. |hahaha| Seriously lawak. Btw akak try la jugak, pikiaq macam mana orang lain buat.. More than one hours kot duk godek godek. |hohoho| Now, alhamdulillah.. Dapat jugak join segmen cikk Fieqa Adelova yang cantikk maniss ni ;) Dan cantikk hape banner tu. Pink gituu dan simple. I like it!


Okey, jom join Segmen Bloglist #1 by Fieqa Adelova nih. Mana tahu ada rezeki, semakin meriah followers anda semua :) Syarat semua tu just klik dekat banner tu ye. Good luck :D


Nak tag dua orang cikk adikk maniss. Jomla memeriahkan segmen cikk Fieqa nih. Terima Kasih :)

Monday, 28 December 2015

SEGMEN : JOM TAMBAH FOLLOWER

Assalammualaikum semua dan selamat sejahtera :) Baru first time join segmen kot. Bukan pandai sangat pun ni haa.. |hahaha| Try je la kan ^^ Tapi bagus jugak buat macam ni, boleh la tambah followers kan. Alhamdulillah. Mintak tolong ajar yang senior senior tu ye |hee|. Kepada anda semua yang nak tambah followers, mai la join segmen ni. Lepasni mesti bertambah tambah meriah blog anda kan :D Segala syarat syarat untuk join segmen, klik saja di banner okey ;) 

Terima kasih JMBELOG.blogspot.com.





    klik sini

Saturday, 26 December 2015

perlis.indera.kayangan.

walau negeri kecik tapi aku suka!
Assalammualaikum semua. Harini aku nak cerita sikit tentang negeri berbunian nih. |hahaha| Gurau je. Actually ada sorang sepupu aku ni tinggal kat sana. Tentera, biasala.. Asyik kena posting je. Last last kena hantar posting nuh.. Hujung peta. Dulu dia dan family tinggal kat kluang dan sekarang kat perlis. Okey dah. Bukan aku nak cerita tentang  perlis ni sebab pergi rumah dia. Tak pun -.- Time pergi perlis tu, aku tak tahu pun di mana terletaknya rumah dia. |huu| -..-"


Lama dah peristiwa manis ni berlaku dan ni adalah kali kedua aku jejak kaki di perlis. Aku pergi time tu 12 september 2015. Time tu baru settle hantar report kat uitm. Kononnya nak release tension la, tu yang keluar jalan jalan, Depa pun okey, aku on je. Janji nak bertolak pukul 10 pagi tapi banyak pulak alasannya pun.. So pukul 10.30 pagi baru bertolak. Sebenarnya, aku tak tahu nak pergi mana sebab keluar dari rumah, aku just plan untuk pergi tasik darulaman kat jitra tu je sebab aku tak pernah pergi walaupun dah sebulan lebih duduk kat alor setar. Pastu depa kata, petang petang baru syok p sana.. Kalau time tengah hari.. Panas kot. Tak kan nak round tasik tu panas panas. Pastu aku pun cakap, kita pergi kuala kedah je la.. Dekat je. Kat kuala kedah pun, time panas panas bukan ada apa. Aku pun surrender, tak tahu dah nak p mana (-.-)


So hari tu, jalan je laa.. Jauh jugak, memang tak ada tempat nak tuju.. Nak pergi aman centre, tak bukak lagi, lagipun masih dalam construction. Mati akai jugak bila tak tahu nak pegi mana. Dah dekat dua jam perjalanan, aku tanya laa.. Jauh lagi ke nak sampai kuala kedah? Selamber depa jawab. kuala kedah dah lepas dah pun.. Kalau tak, masuk simpang tu tadi -..-" aiyaaa.. Dalam hati aku. Habis tu, kita nak p mana? Kita p kuala perlis la, jauh sikit. Pulak. Aku nak p yang dekat dekat ja, depa bawak sampai kuala perlis. Tak apa, aku ikut je laa. Matahari dah terpacak atas kepala dah ni =.="


Okey, tak lama lepastu sampai kuala perlis. Kuala perlis dan kuala kedah tak banyak beza pun. Ia laut dan tempat pelancong naik feri untuk ke pulau langkawi. Tapi family aku selalu ke langkawi naik dari kuala perlis sebab lagi dekat dan ambil masa sekejap je berbanding naik kat kuala kedah. Kuala perlis dan kuala kedah memang famous dengan masakan laut. Memang the best. Time praktikal, dua dua tempat ni aku pernah kunjungi untuk iftar. Yang penting, orang belanja la kan. First makan kat kuala perlis, safwan belanja sempena birthday dia dan kali kedua dekat kuala kedah, time ni office belanja. Makanan memang sedap dengan ikan bakar lagi, sotong celup tepung, tomyam, sup, siakap tiga rasa dan macam macam lagi. Harga pun okey. Tak mahal sangat dan tak murah sangat. Harga mampu milik. Makan pulak tepi laut.. Berdesis telinga mendengar alunan ombak menghempas batu di tepian. Rasanya makin rancak jari menyuap nasi ke mulut |hihihi| :D


Sambung balik tentang cerita aku tadi, nanti terlupa pulak cerita tu sampai mana. Aku sampai je tepi laut, tengok je la laut. Time tu air tengah pasang. Banyak bas persiaran kat tepi tepi tu, mungkin hantar pelancong ke terminal feri tu kot. Yela, nak melancong ke langkawi ;) Cuaca panas time tu, bila tengok laut.. Bestnya. Tapi depa tak berhenti pun. Setakat tengok laut dengan kenderaan masih bergerak. Hampa jugak. Aku diam je laa. Aku tanya lagi, nak ke mana lagi? Dah jauh dah ni. Depa jawab, kita jalan je laaa.. Aduh! Jauh dah ni dalam hati aku. Perlis dah kot. Bila sampai perlis ni, panas dan angin dia lain macam sikit. Kiri kanan dah hutan. Aku dah jumpa macam macam signboard dah ni, PADANG BESAR, GUA KELAM ~ Cave of The Darkness, yang paling terkejut THAILAND. |hahahhaha| Jangan p sempadan thailand sudah. Last last, kenderaan di tuju ke gua kelam :) Alhamdulillah. Gua kelam ni jugak aku sampai untuk kali keduanya. Time tu pernah pergi tapi kecik lagi, dalam umur 5 or 6 tahun macam tu laa. Disebabkan depa tu tak pernah pegi lagi, tu yang singgah gua kelam sat. Gua kelam ni macam biasa,. Dalam gua ada sungai. |hihihi|


Nak masuk dikenakan bayaran RM1 untuk dewasa dan 50sen untuk kanak kanak.. Murah je. Gua ni tak ada la panjang macam gua tempurung, dia biasa biasa je.. Tak sempat nak takut takut dan jerit jerit. Tapi dalam tu tak ada lampu, tu yang di namakan gua kelam. Tapi tak tahula kalau lampu tu rosak. |hohoho| Gua kan batu kapur kan? So tak payah nak hairan sangat kalau tiba tiba baju basah bila keluar dari gua. |hahaha| Biasala air dari batu kapur. Time aku pergi tu, pelik sikit.. Lepas perjalanan dalam gua, keluar tu akan jumpa hutan, boleh la sesiapa nak berjongging kat situ sebab ada track.. Lepastu ada pondok berehat. So rehat rehat kat situ lepas penat berjalan. Hutan tu memang tak terurus sikit la berbanding aku pergi kecik kecik dulu. Memang cantik. Air sungai pun bersih. Sekarang macam dah kureng sikit. Tengah syok berborak tiba tiba hujan turun. Bukan hujan main main ni.. Kemain lebat beb. Takut jugak. Kat sejam jugak tunggu hujan reda. Lepastu angkat kaki la, redah je walaupun gerimis. Bukan apa, aku takut bukit tu runtuh je. |hahahaha| Korang tahu apa yang pelik? Aku keluar dari gua untuk ke tempat parking, kat situ hujan tak selebat hujan yang kat dalam tadi. Tar tu tak basah kuyup pun. Mungkin kat dalam kawasan hutan, taburan hujan lebih banyak berbanding di luar. Kuasa Allah. Siapa kita untuk menidakkannya :)


***  [info] Gua kelam diberi nama oleh pelombong cina yang yang melombong bijih timah di situ. Mereka terpaksa menggunakan lampu ketika berada di dalam gua tersebut.

*** [info] Dibuka pada tahun 2008

*** [info] Dibuka pada hari selasa sehingga ahad dari pukul 8 pagi sehingga 5 petang. Hari isnin ditutup untuk kerja kerja penyelenggaraan.


Memandang waktu zohor dah masuk untuk kawasan negeri  perlis, kitaorang decide untuk singgah masjid dan solat dulu. Lepas solat baru sambung balik perjalanan. Aku rasa, depa tu ada hati nak bawak p padang besar tapi aku cakap padang besar panas. |hahaha| So tak jadi la pergi. Bukan apa, aku dah lapar kot. Dah pukul 2 petang.. Dahla pagi tu tak breakfast pun. Untuk elak terus kebulur, Berhenti kejap tepi jalan, beli air nyok. So jalan diteruskan sampai ke bandaraya alor setar. Best cuci mata tepi jalan dengan pemandangan bendang yang sangat cantik.. Dengan parit tepi jalan tu, Besar dan air penuh. Boleh dikatakan parit tu sungai kot. |huuu| Sampai alor setar baru berhenti makan. Makan kat tat nasi ayam. Mintak char kuey tiaw special, di baginya char kuey tiaw biasa. Masalah pendengaran betul. Disebabkan lapar, makan je laa (*.*)


Jam di tangan sudah menunjukkan pukul 5.30 petang, okey balik office je la sebab nak sambung buat rating. Ot la kan. Dah puas enjoy, kena sambung buat kerja la pulak. Tiba tiba mulut aku pulak tersebut tasik darulaman. |hahahaha| okey, sambung perjalanan ke jitra. Yahooo. Jauh jugak, aku ingat dekat je. Lepastu lalu depan istana anak bukit. Cantik betul istana tu. So macam jakun sikit. Then sampai satu simpang tu, ke kanan p KTU [kolej tentera udara] ke kiri ke jitra. Depa ambil ke kiri. Depa suruh aku ingat jalan sebab lepas ni nak pergi tasik tu senang, aku ni? Tak adanya nak hafal bagai ;p


Sesampai kat tasik tu, first aku tengok adalah orang. Ramai gila. Kebanyakan yang lepak situ family bersama anak anak. Lepastu mungkin student poli, student ipg.. Dan budak budak airforce. |huuu| Depa tu yang bagitahu aku, bukan aku pandai pandai. Kalau tengok yang rambut ala ala kurang tu, tudm la tu.. Senang je nak cam |hahaha| Kat tasik tu, aku tengok tak ada apa pun.. Kebetulan hari tu ada program.. Memancing kot. So kawasan jadi kotor dengan sampah sarap. Plastik makanan dan minuman. So kawasan jadi kurang cantik. Ingat nak lepak tepi tasik tu, memandangkan kotor. Lepak kat atas je laa. Sambil tengok kawasan sekeliling, sambil tu duk berborak. Kalau hari cuti, tempat tempat rekreasi macam ni selalu buat aktiviti. Contoh kat tasik darulaman ni buat aktiviti memancing.. Macam dekat taman jubli emas ada buat program untuk orang muda. Sebab sebelum sampai jitra, jumpa taman jubli dulu.. Depa ajak berhenti sekejap memandangkan aku tak pernah pergi, tapi malangnya, sekali lagi aku tolak. Tengok macam ramai orang. Aku jadi malas. Ramai orang tengah main wau.. Mungkin itu salah satu aktiviti yang program tu jalankan. Depa cakap kat situ ada kolam dan dalam tu ada ikan besar besar. Kalau rajin, boleh je ke situ sambil bagi ikan makan dari petang petang tak ada buat apa apa kan :).


Tepat pukul 6.30 petang gerak balik alor setar. Kali ni pecut naik highway laa.. Tak ada nya nak pakai jalan biasa. Time kat kepala balas, masuk balik jalan biasa. Alhamdulillah.. Aku dapat lalu depan KTU. So dapat la tengok kolej yang terletak di tepi bendang tu. Tahu la mana terletaknya blok yang pegawai dan mereka yang biasa biasa tinggal. Besar jugakk. Ala, macam biasa.. Macam kem tentera yang lain. Macam tu laa.. Aku ni pun, macam tak biasa. 25 tahun kot encik abah berkhidmat. Btw bila tang tentera, aku memang suka kerjaya ni.. Lagi lagi sebagai airforce. :D So bila dapat tengok KTU dari luar pun, okey dah. Nak masuk, boleh je tapi kena ada pas masuklaa.. Sticker bagai (-.*)


benda ni ada kat tepi simpang jalan tu. Dia dekat dekat dengan lapangan dorang buat latihan penerbangan.

Habis cerita tentang KTU, masing masing senyap tanpa bicara. Masing masing sibuk melihat mentari semakin menghilangkan diri di samping kenderaan terus memecut laju. Dah nak maghrib dah pun. Sampai office dah pukul 7.30 malam. Sampai office terus solat dan sambung kerja. Baru bersemangat nak buat kerja, padahal badan penat tu. Tapi disebabkan dah dapat reward sebuah kegembiraan, badan yang penat tu jadi tak penat. Rasa macam  nak terus kenang je memori tu. Itu adalah salah satu memori aku kat alor setar ni. Sebenarnya tak ada la banyak mana pun memori sebab aku duduk alor setar tak lama mana pun. Lepas aman centre siap, rajin jugak la aku ke sana. Teman fatin shopping, tak pun.. window shopping je dan  serius, aku masih belum berkesempatan lagi nak tengok wayang di aman centre. InsyaAllah, suatu hari nanti :)


Aku rasa dah cukup panjang aku menaip ni. |huhuhu| Maaf sangat kepada yang membaca tu. Aku malas nak buat blog berantai rantai atau bersambung sambung [bab 1. bab 2] sebab aku ni siapla berabad berdekad nak sambung cerita tu balik andai ada blog yang aku taip to be continue.. So korang faham kan maksud aku tu. Okey la, Jaga hubungan dengan Allah. Jaga solat. Jaga hubungan dengan ibu abah serta orang sekelililing. Fi hifzillah. Assalammualaikum :*


alor setar tower berhadapan dengan aman centre.

Plus minus, aman centre ni lebih kurang macam queensbay mall, penang

Thursday, 24 December 2015

semuanya tentang internship II !

Ada cinta di Alor Setar ;)

Alhamdulillah 5 July 2015 aku sampai di Alor Setar. Tekad dan bersemangat nak praktikal kat Aloq Staq! |hahaha| 6 July 2015, aku start turun site. Aku dan Intan di tempatkan Stargate, rumah depan Tesco Stargate je.. Berhampiran Tol Alor Setar Selatan. Detail aku bagi kedudukan rumah yang company sewakan tu kan? Sengaja nak uji ingatan ;) Aku sampai hari ahad tu, akak team rating tu ada.. Ada pun, dia sorang je. Tiga orang lagi balik rumah. Kebetulan time tu, bulan ramadhan.. Mungkin yang lain nak amik peluang untuk berbuka bersama family. Aku panggil akak ni, akak Ika.. Dia yang banyak tolong time sampai tu, dia ajak beli barang barang keperluan dan yang bestnya dia masak lauk daging paprik untuk berbuka puasa. Btw TERIMA KASIH akak! :D


Team rating time aku start praktikal ni ada dua group. Mereka ni adalah gabungan ex student dari UTHM dan UiTM. Hebat kan? Yang dari UiTM adalah senior aku sendiri. Tapi aku tak pernah nampak pun kat UiTM. Teruk gila aku nih! |hahaha| Firstly, biar aku kenalkan mereka dulu okey, supervisor dan dia merangkap ketua team hebat ni adalah Md Nor - UTHM > Safwan aka balak - UTHM > akak Ika - UiTM > Ashraf aka acap - UiTM > Rahmat aka amat - UiTM > Hezry - UiTM > Fatin - UiTM > Shira - UiTM > Wada - UiTM dan Intan lah, bff aku tuh :) Lepastu dah nak habis rating, budak kecik tu masuk. Adoii, siapa ek nama dia. Ya Allah, macam mana boleh lupa nama ang ni, Haa.. Fariz nama dia. |hahaha| Fariz ni pun dari Uitm tapi Fariz dan kak Ika ni dah ada degree cuma bezanya, Fariz dari Uitm Seri Iskandar dan kak Ika dari Uitm Shah Alam. Satu group di ketuai oleh Fatin dan satu lagi group diketuai oleh kak Ika :)


Pertama kalinya aku buat case rating ni, bulan puasa pulak tu. First expression aku, aku tak suka kerja nih! :( aku tak suka cakap dengan orang, aku tak suka lukis or draf floor plan, aku tak reti nak imagnasi bagai. Kau faham?! Bulan puasa kan lapar + haus, lepastu panas pulak tu, tambah pulak aku tak suka buat kerja tu. So dalam hati macam berapi api jugak la. Bila supervisor tanya, "Anis okey tak?" aku tersengih "Okey je." Nak jaga hati supervisor |hohoho| Time tu tak kenal lagi supervisor tu macam mana. Time first site tu, aku kena campak ke group kak Ika, Rasanya seminggu jugak sebelum aku join group Fatin. Seingat aku, first site aku kat Taman Ganding, Alor Setar. Inspect rumah kedai. Masa tu ada tiga orang, aku, kak ika dan acap. So bahagi bahagikan tugas la. Kak ika lukis pelan lantai, acap amik gambar property dan aku jadi tukang cakap serta bagi borang kuning kat owner. Pertama kalinya, memang tak reti cakap dan tergagap gagap, kak ika yang ajar macam mana cara bertutur dengan berhemahnya. Yela, bila orang dengar tentang rating aka cukai pintu, orang tak suka. Dalam otak mereka, mesti nak naik lagi cukai pintu. Tapi memang pun -.-"


Hari kedua inspection, aku masih dengan group kak ika.. Site kali ini di Taman Walid, Alor Setar. Haaa.. Jeng jeng jeng. Kali ni kak ika suruh aku lukis floor plan pulak. Terkial kial kot aku nak lukis. Panas pulak tu walau baru pukul 10 pagi. Akak kata, aku kena belajar. Si acap dah settle dah amik gambar dan bagi borang kuning setiap rumah kat taman tu, yang aku masih terkial kial lagi melukis.. Baru 5 buah rumah, berat nanaang sunggoh lah! Berkat kesabaran aku dan kak ika yang banyak tolong, aku selesai jugak siapkan draf floor plan rumah. Alhamdulillah :D Tak lama lepastu, aku dicampak join team Fatin pulak. Macam biasa, safwan aka balak suruh aku lukis floor plan, padahal si fatin elok je duk melukis. |dengki!| So aku lukis je la sebijik dua  bijik rumah, then bagi fatin habiskan lukisan. Balak tu suka betul tanya aku macam macam, apa tu MFA la, AFA la, nak kira macam mana kalau guna siling, tingkap, tile.. Nasibla maksud MFA dan AFA tu aku tahu. Tentang ukuran tile, tingkap, siling tu, aku surrender. Aku mintak dia terang. Alhamdulillah. Dapat ilmu di situ ;)


Awal September, lepas lebih separuh team rating ni sambung degree. Group dibubar lagi. Kali ni tinggal lima orang sahaja [md nor - safwan - fartin - intan - aku] So aku dan intan join group supervisor manakala fatin dan safwan satu group.Time ni la rasa lagi penat sebab dah tinggal lima orang dari sebelas orang. Kalau setakat site dalam bandaraya alor setar, boleh gagah lagi tapi kalau sampai ke Langgar dan Pokok Sena. Memang tak larat. Ditambah pulak rumah berterabur. Alamat berterabur. Pehhh! Susah nak cari. Time tu kena banyak banyak bersabar -.-" Time bekerjasama dengan md nor dan intan, aku tukang amik gambar property dan kadang bagi borang kuning serta bagi keterangan kat owner. Time ni aku dah okey sebab dulu aku dah pernah buat kerja ni dengan acap tanpa supervisor. So redah je la :) ~alah bisa tegal biasa. Lama kelamaan buat rating ni, perasaan suka tu dah ada sikit tapi bila owner buat perangai, aku lagi la buat perangai. Contoh macam owner tu marah marah ke, memang lepastu moody gila. Tapi nak buat macam mana, kena tahan je la. Kan aku dah kata.. Orang tak suka bila cakap tentang cukai pintu ni. Supervisor ajar, cakap kat owner.. Yang kita datang untuk buat bancian penduduk -.0


Kalau kena nasib baik, ada orang ajak masuk,, Minum air dulu, |best tang hari raya!| kadang dapat rambutan seplastik. Kadang dapat air 100plus. Memang best :D Tu la, Allah dah cakap.. Dan bila ada kesusahan, Allah akan beri kesenangan kelak. Alhamdulillah. Kalau kena hari tak baik, kena marah dengan owner, kena kejar anjing, kadang basah kuyup dengan hujan, tak pun kena inspect rumah yang aku rasa rumah hantu |hahaha| Sabar aje la. Orang kata, itu semua pengalaman. Lepas settle inspection kat site, selalunya hari jumaat.. Kitaorang masuk office untuk lukis floor plan guna microsoft visio, buat site or location plan dan valuation. Memang mencabar nak buat semua tu time baru baru belajar. Lepastu dah teror dah |hahaha| Buat data semua dah pandai. Team rating memang banyak mengajar aku. Kalau aku la kan, time kat site.. Md nor yang banyak mengajar aku dan kalau kat dalam office, balak yang banyak mengajar. Terima kasih untuk kedua dua mereka :D



Ni floor plan

Floor plan ni siap dilukis menggunakan microsoft visio. 1st aku guna visio ni memang fail, mana tak nya.. Dulu time kat inspen.. Aku suruh ainis yang buat kerja aku sebab aku tak suka melukis, buat ukuran bagai nih. So bila sekarang dah praktikal dengan firm, pandai pandaila belajar. Tapi problem ni sekejap je dah boleh settle sebab team rating banyak membantu. Mereka banyak mengajar cara nak buat kerja dengan lebih cepat dan mudah. Lepas selesai floor plan, dah boleh buat kiraan untuk cukai pintu bagi setiap property. Kiraan pun, Kena hati hati time buat kiraan.. Kalau salah letak harga, ang tanggung la.. Kira balik semula. Kalau aku ot sampai malam, Aku akan cuba elakkan buat kiraan sebab takut tersalah kira. So aku lebih prefer buat floor plan ke, location atau site plan. Hurmm.. Ingat budak praktikal tak ada ot ke? Kitee kena kot. Punyala sayang kat firm. Tapi alhamdulillah.. Aku bukan dapat elaun praktikal yang RM300 sebulan tu tapi aku dapat gaji macam staff rating yang lain. Rezeki kan? ;)


* Borang kuning
* Gambar property
* Pelan lokasi
*Pelan lantai
* Kiraan


Benda nih semua amatla penting sebelum submit ke majlis bandaraya alor setar. Bila kerja rating ni selesai, heaven gila hidup. Rasa macam mata ni tak payah lagi mengadap pc, tangan ni tak payah lagi main printer, sketch floor plan.. Otak ni tak payah lagi duk mengira. Seronoknya laa. Tapi serius, bila dah sebulan dua bulan tinggalkan site.. Perasaan rindu tu datang balik untuk turun sita. Bagi aku, kerja site ni bebas cuma kena pandai jaga waktu. Itu sahaja :) Time last dekat alor setar, supervisor belanja makan.. Tak mintak ea.. Dia yang nak belanja. Siapa suruh dia berjanji dengan intan. |hahaha| btw memang seronok bila ada orang belanja makan. |hihihi|


aku tak ingat aku order apa time last dengan supervisor. huu

report for semester 6. cover dia memang wajib kaler tu okey. huu


Untuk siapkan report aku pun, berjiwa dan bercinta jugak. Kena settle pulak sorang sorang. Mula mula memang stress. Mana nak siapkan kes rating, report lagi. Asal nak mula buat report, orang bagi kerja, tak buat.. Takut dorang kecik hati, habis macam mana? okey fine, aku tolong dan aku buat. Sampai sepupu aku pesan, selesaikan report dulu sebab dah tak ada masa. aku mula buat report seminggu sebelum hantar kot. Memang kelam kabut gila buat. Case study aku pilih kat kuala nerang nuh sebab soalan dia nak tanah tujuh hektar. Mati la nakk. Aku pun balun je laa.. Asalkan aku buat. Aku tak kira time tu, team rating agak busy sebab ada submission .. Aku pun busy buat report, aku paksa salah seorang dari mereka cari di mana letaknya subject property aku nih. |hahaha| lantakla janji kerja aku siap. Nasib dia cari.. Jumpa. |kejam jugak aku nih| -.-


Dorang ni, banyak jugak tolong untuk siapkan report. Apa yang tak kena, dorang tegur.. Kalau cara menipu tu nampak sangat, dorang perbetulkan. Yela, dorang lagi banyak makan garam dulu berbanding aku. mestila dorang tahu kan? Sampai saat saat akhir aku nak hantar report, dorang still tolong, nampak tak semangatnya dorang untuk tolong aku dapat A tu adalah sangat sangat tinggi. |hihihi| Alhamdulillah. I got it! :D Terima kasih untuk semuanya. Sebelum mengakhiri tulisan, aku kenalkan mereka, sebahagian je ni.. Yang lain tak tahu pergi mana. Selamat malam.. Jaga hubungan dengan Allah. Jaga hubungan dengan ibu abah dan jaga hubungan dengan orang sekeliling. Assalammualaikum  (-.0)


dari kiri - intan, fatin, acap, shira dan hezry


*** Yang baik jadikan teladan yang tak baik tu jadikan sempadan. 

****Aku tak simpan dendam atau kecik hati ke apa ke sepanjang bersama korang. Maaf untuk semuanya dan terima kasih untuk segalanya. 

***** Manusia mana ada yang perfect kan.

Friday, 27 November 2015

semuanya tentang internship I !

semuanya bermula di sini!

Tanggal 8 Jun 2015, untuk kali keduanya aku praktikal untuk course penilaian cuma bezanya sebelum ni aku praktikal di Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta dan ia di bawah kerajaan. So untuk diploma ni, aku cabar diri aku ke swasta. Kat JPPH dah rasa, so macam mana pulak bila kerja di bawah swasta ni. Aku akan cuba yang terbaik. Bismillahirahmanirahhim :)

Untuk hari pertama di Rahim & Co Sungai Petani, Kedah. Aku di perkenalkan dengan staff staff dan paling gerun bila bos panggil masuk bilik bagi sesi memperkenalkan diri. Nasiblah bukan aku sorang praktikal kat situ. Intan ada sekali, so hilangla rasa kekok tu. Alhamdulillah, bos okey.. Dan staff pun okey :) Lepastu dapat admin pun sama baya. Memang ngam habis lah. Okey di Sungai Petani, aku di letakkan di bawah miss syafinaz, aku paggil kak pinat ja. |huuu| Pada mulanya, kak pinat ni agak pendiam tapi dah lama lama kenal, cik valuer ni okey je. Tak lokek langsung dengan pengalaman yang beliau ada. So dari situ aku banyak tanya tentang valuation report, actually tak ada la banyak mana pun aku tanya |hahaha| Minggu pertama tu, aku banyak baca report sahaja. Dengan mengkaji report. Ceh, mengkaji! tak boleh blah ayat. aku tahu lah yang company valuation swasta ni banyak buat purposes untuk financing dan auction. Kalau JPPH banyak buat kes duty stamp, pengambilan balik tanah, real property gain tax ;)

Contoh, untuk financing.. Katakan bakal pembeli ni nak beli rumah, pihak bank akan lantik valuer dari swasta untuk buat penilaian ke atas rumah yang bakal dibeli. Valuer yang dilantik ni akan melawat periksa rumah tersebut dan akan membuat penilaian berdasarkan nilai pasaran. Apabila nilaian sudah ditetapkan, barulah bank boleh bagi pinjaman. Penilaian juga dilakukan untuk confirm kan betul atau tidak jumlah loan yang diminta oleh bakal pembeli, sama ada ia sama jumlah atau tidak dengan property yang bakal dibeli. Bab pinjaman ni, kadang bank bukan bagi pinjam full pun dari harga rumah. 70%, 80% dari harga rumah je kot kalau nak dapat pinjam pun, yang selebihnya usaha sendiri dan lainlah kalau orang tu kerja kerajaan, loan ni mudah sikit :) Tapi bab nak membeli ni mesti atas geran tu bersihla tanpa apa apa bebanan, kalau tidak, transaction memang tak smooth lah. |fulamakk weh, kalau salah penerangan aku ~ malu. hahaha| :D

Untuk kes auction, takut sikit. Mana taknya.. Kita buat lawat periksa rumah yang bakal dilelong. Siapa tak marah. Nak ukur bagai. Silap hari bulan tuan rumah sedia parang. Miss valuer ajar, untuk rumah lelong, kita panggil tuan rumah tiga kali sahaja. Kalau dia tak nak bukak pintu, itu dia punya pasal. Lepastu inspect property dari luar je. Then amik gambar, Untuk kes auction ni pun, bank akan lantik valuer swasta untuk buat penilaian. Valuer akan kira forced sale value aka nilaian paksa la. Yela sebab rumah dah kena lelong. So harga rumah akan jadi rendah dari harga asal. Btw rumah lelong ni untung tau kalau beli. Aku pun ada tanam angan angan nak beli rumah lelong. Janji ada cash dalam tangan. Tak semestinya rumah lelong tu berhantu. Adoiii @.@

Seronok kerja penilaian ni tapi hati kena sado sikitla sebab kadang kena marah atau maki dengan tuan rumah, biasala orang tak puas hati. Dan tu belum kena lawat periksa ladang lagi tu. Haa.. Lagi mencabar. Perempuan inspect ladang. Bahayaa dong! Kalau kena tang qerja.. Kena p jugak cheq oii. Ingat apa! Btw hari tu, aku ikut miss valuer inspect tanah pertanian kat padang golf. Tanah bercantum, nak cari lot dia macam payah sikit. Tanah kat tengah tengah pulak tu. So dia ada kiraan untuk tahu kedudukan tanah tu. Bulan puasa beb. Pukul 10 dah haus. Dugaan betul. Inspection yang tu paling aku ingat. Alhamdulillah ada dayah, student internship dari UTM. Dia teror lagi dari aku |hohoho| Cekap! :)

Selain pergi inspection, aku tolong dila aka admin rahim & co sungai petani register case ke, key in data masuk system dan banyak lagi la. Dari duduk macam batu bersurat tu kan, better tolong dia. Rasa cepat je masa berjalan kalau duk buat kerja tu. Aku ada jugak buat property management.. Tolong property manager cari condominium kat Penang. Biasalah condo dekat Penang, hebat hebat belaka. Mungkin beliau nak manage kot condo tu. Yang paling best, tolong valuer buat title search la kat land office |hahaha| Satu title search RM30 ye. Tak pun pergi Majlis Perbandaran Sungai Petani untuk amik resit cukai pintu. Cukai pintu ni berguna untuk confirm kan alamat property. Nanti pergi inspection, tak ada lah tersalah property. Kadang kerja sebagai internship student ni, tolong valuer buat kiraan sekaki persegi tanah tu berapa RM? Just estimate je kiraan tu. Estimate pun kena pastikan masuk akal deh! Harga mahal tapi lokasi kat pedalaman, tak masuk akal. Tak boleh jugak tu -.-"

Empat minggu jugak aku kat sungai petani sebelum kena transfer ke alor setar. Sedih beb bila kena transfer tu. Hati tak nak pun pergi tapi bila fikir yang kita nak belajar, so berkorban la sikit. Time internship kat alor setar, memang aku berkorban habis. Dari segi tenaga, air liur, air muka, malu, yang paling penting.. Aku korbankan kulit aku |hahaha| Sebab tu time kenduri masturah, sekeping gambar pun aku tak ada. Tapi aku tak kesah pun sebab aku puas buat rating ni, aku belajar banyak benda. Dan ni last la aku buat kes rating. Pro harta manjung nak cari orang untuk buat kes rating, aku surrender dulu la |hahahaha| So sesiapa yang berminat tu, boleh la try -.o

6 July 2015, aku mula praktikal di Rahim & Co Alor Setar. Sekelip mata semua berubah. Aku rasa macam baru masuk praktikal balik |huhuhu| btw hari pertama, bukan kat office tapi dekat site. Dah mula inspect rumah orang, kes rating kan aka cukai pintu. Macam tu la kerjanya. Bulan puasa weh! Memang penat. Nak mengadu kat siapa, KA lah selalu jadi mangsa. Kesian. Btw terima kasih :) Panjang lagi nak cerita tentang kes rating ni, nanti aku sambung dalam entry seterusnya ~ semuanya tentang internship II ! 0.0

Kita jumpa lagi. InsyaAllah. Jaga hubungan dengan Allah. Jaga hubungan dengan ibu bapa. Jaga hubungan dengan orang sekeliling. Mudah mudahan tenang hidup tu. Moga moga Allah redha kehidupan tu. Assalammualaikum :D


File yang akan di bawa ketika inspection. Lagi satu laser sebab nak tembak ukuran property untuk dapatkan keluasan.




Tuesday, 24 November 2015

He Call Me PRINCESS (^_____-)



Atas dasar hubungan kekeluargaan, kita berdua kembali rapat. Kau pernah kata, kita rapat macam belangkas. Lantas, kau bagi aku gambar dua ekor belangkas. Aku tersengih. Dalam hati, melampau betul.

Aku pun tak sedar bila hubungan tu semakin rapat. Kau sedar? Aku pasti kau pun tak sedar. Dalam masa yang sama, kau la bodyguard aku. Jadi mata, kaki, tangan aku senang cerita. Kadang orang tengah mark aku, aku tak nampak. kau nampak. Tu istimewanya kau!

Kau pernah berjanji nak kahwin lepas aku kahwin. Serius je dia ni.

Bila keserasian itu ada, kita mula keluar. Kau bawak aku pusing pusing satu negeri tu. Aku terharu dengan pengorbanan kau untuk aku. Aku rasa kau dah korbankan satu hari cuti kau buat aku. Terima kasih.

Kau bawak aku pergi tiga tempat. Tempat satu. Tempat dua dan Tempat tiga. Aku ingat kau nak bawak aku pergi tempat dekat dekat je sebab dalam perjanjian, jalan dalam negeri yang sama. Bila aku tanya nak ke mana? Kau kata, kita jalan je. Sampai aku terkejut nampak signboard negeri sempadan. Gila!

Dalam perjalanan, kau cerita kau. Aku cerita aku. Kita semakin mengenali. Banyak mulut kau ek. Aku terhibur. Lepastu, kita makan, kita solat dan sambung lagi perjalanan. Jalan mencari ketenangan. Tenang melihat ciptaan Allah.

Terima kasih untuk semua memori

Kau bawak aku lalu depan kolej kau. Galak betul mata aku tengok kolej kau sebab aku minat gila dengan pekerjaan kau sekarang. Aku bangga dengan kau. Kau suka tengok helicopter kan? Now helicopter depan mata kau. Selamat berkhidmat. Kau bayang je aku tengah tabik hormat kat kau.

Serius. Aku sayang dengan hubungan yang kita ada sekarang. Aku tak nak ia terputus lagi tapi andai kau relakan, aku terpaksa. Biar darah yang mengalir dalam tubuh kau menjadi bukti hubungan kekeluargaan yang kita ada. Darah yang mengalir dah sama tapi aku tak pasti kau rasa atau tak apa yang aku rasa.

Aku tak jamin macam mana pengakhiran hubungan ni. Terputus macam tu je atau ada la khabar berita. Aku tunggu.

Tapi kau macam dah berubah. Aku tak kesah kalau kau nak jaga perasaan dia berbanding darah daging kau sendiri. Tapi jangan buat aku macam batu bersurat. Pertanyaan aku, kau tiup macam angin dekat kuala perlis. Kau ingat aku tak ada perasaan.

Bila aku mintak untuk menoktahkan semuanya, kau kata aku merapu. Kau nak macam mana sebenarnya? Kau nak jaga perasaan aku kan. Aku rasa better kau jaga perasaan dia.

Aku pernah buat keputusan untuk terus senyap tapi apakah daya aku, kau hargai aku. Kau banyak bantu aku. Tak kan aku nak terus tinggal macam tu.

Aku hargai kau
Aku sayang kau
Aku tak kan lupakan kau
Aku janji

Dan tolong rendahkan ego kau untuk ucap kata maaf. Dah lama aku tunggu. Tak kan aku je mintak maaf ~ no problem princess

Suatu hati nanti kalau aku pergi, bermakna aku nak kau bahagia tanpa fikirkan aku lagi. Hadirnya aku hanya seketika cuma untuk menduga. Mungkin. 

Kita satu keluarga, pasti kita akan berjumpa lagi dan bila kita jumpa ketika itu, pasti kita akan tersenyum sama sama apabila teringat kisah ini.

* idea dari langit maka terhasil lah nukilan ini. HAHAHA. Boleh buat novel ni. InsyaAllah.

selamat berbahagia.


Selamat Pengantin Baru. Welcome to our cute family ~ khairul azwan

Jodoh pertemuan, ajal maut.. Kau tahu? Aku pun tak tahu. Ha.. Ni adik aku langkah bendul aku dulu. |hohoho| Btw aku dah lama redha. Okey okey, Assalammualaikum semua. Harap sihat la hendaknya. Aku ni alhamdulillah. Bertambah tambah sihat okey. KA duk kata pipi makin tembam, okey fine.. Memang pun. Nanti pandai pandai la cover pipi pakai tudung. Mana tak tembamnya, duduk rumah, happy kot. Dulu duduk alor setar susah hati. Makan pun kena catu |tipu sangat, makan drive thru je weh| Tak tahu nak cakap macam mana, biarla pipi ni naik dengan jayanya ;)


Alhamdulillah, Masturah & Azwan dah sah sebagai suami isteri kira kira tiga bulan lepas. Syukur. This couple is halal. Baby? InsyaAllah.. Coming soon deh. Tunggu |hehehe| So dengan ini aku dah ada adik ipar. Syukur lagi sekali sebab adik ipar aku ni senang ngam. okey fine ` kak anis ye. First memang kekok.. Lama lama biasa dah. Allah dah kata, Dia akan permudahkan segalanya. Mula mula tu aku duk bebel jugak tentang aurat, sebab duduk serumah ngan adik ipar. Aku susah. Biasala, siapa tak kenal aku.. Membebel je. Dan syukurla si wan ni jenis mudah. Dia akan suruh masturah aka isteri kesayangan dia jadi spy dulu, tengok aku dan zulaikha dah tutup aurat ke belum.. Baru dia keluar dari bilik. See. Allah permudahkan? Aku dah kataaa..


Okey, berbalik kepada majlis mas dan azwan.. Mereka nikah 21 Ogos 2015. Save the date beb. Dan majlis 29 Ogos 2015. Dalam bulan ogos ni, aku memang busy giler. Kalah bride to be wehh. Serius. Dengan kenduri nabilah pun bulan ogos. Birthday KA dan syuaqi pun bulan ogos. Kes rating dekat office ditambah dengan ot. Hantaran mas dan wan, aku kena settle. Time majlis, photobooth pun aku kena settle. Adoiii. memang rasa nak marah sebab tension. Sebab itu ini aku. Tapi jangan risau, Allah ada.. Aku dapat selesaikannya satu persatu. Dengan tenang setenanganya. Majlis akad nikah serta resepsi mas dan azwan berjalan dengan selancarnya. Aku pun dapat cuti hari sabtu tu, supervisor yang baik hati tu bagi cuti. So yang tinggal kat office tu bertungkus lumus siapkan bahagian aku. Thanks kawan kawan ;) Dengan korang, aku dapat belajar apa itu erti persahabatan dan apa itu erti keikhlasan. Makin kecik team kita, makin aku mengenali korang, sorang sorang tau. Rindu wehh kita yang dulu dulu :) apa apa pun, semoga korang berjaya dalam apa apa bidang yang korang ceburi [md nor-safwan-fatin-intan] dan tak lupa jugak untuk shira. Terima kasih untuk semuanya :')


Time resepsi adik aku, alhamdulillah.. Ramai giler orang datang. Yang excited nya.. Hadiah dia pun berlambak |hahaha| tu yang paling paling aku suka. Orang kata, rezeki dia. Makanan pun banyak tau. Rugi KA dan family tak datang |huhuhu| ~ penat kite tunggu tau, sampai petang pulak tu. Kenduri haritu, fatin, intan dan shira.. sempat lagi datang tau. Lepastu balik office, sambung ot. |huhu| Ema pun datang. Dan siapa ek lagi datang.. Maafla kalau tak tersebut nama. Terima kasih sebab datang. Biasala, busy. Sampai sepupu kesayangan aku sampai pun still aku tak tukar lagi baju. Aku tersengih. Dia pun tersengih |hahaha| Dahla penipu kata tak dapat balik. Macam rasa nak bagi sejibik je @.@


Dan time majlis mempelai dua merpati sejoli ni la, hubungan aku dengan sepupu yang ni bertaut kembali menjadi rapat. Dulu zaman sekolah memang rapat sebab selalu mesej, lepastu habis sekolah.. Ntah. kitaorang terpisah. Salah siapa? Aku pun tak tahu. Rapat bukan sebab satu sekolah, aku sekolah kat selatan.. Dia kat utara. Jauh. Aku pun tak tanya kenapa terputus. Padahal dia kata no telefon aku memang dah dalam kepala dia, Aku pun tak berani nak korek sangat sebab dia ni, rahsia dia macam rahsia negara 0.0"


Pengantin lelaki sampai dalam pukul 2.40 petang macam tu la. Aku teman pengantin perempuam bertemu pengantin lelaki di persimpangan cinta. ~ cewahhh. Lepastu aku lari. Nasib ada mak ngah, seikhlas hati nak jadi pengapit masturah. Syukur. Aku terlepas. Sampai je pasangan pengantin depan rumah, bunyi mercun. Memang meriah. Kelihatan wajah adik kesayangan aku ni tersenyum bahagia disamping hero hatinya :) Lepas pasangan pengantin selesai makan, dorang sibuk nak pergi bergambar. Okey, fine. Pergilah. Aku ambik kesempatan merayap kat belakang rumah, berborak dengan sepupu. Diorang duk basuh pinggan, aku tolong tengok je :)


Thanks Qilah dan Zulaikha sebab banyak membantu dalam menyiapkan photobooth aku tuh. Idea jatuh dari langit kot. Malam tu, otak aku memang kosong, tak tahu nak design macam mana. Pagi tu, korek korek langsir lama puan ibu, nasib jumpa. Langsir tu dijadikan latar. Memang simple but nice. Okey, angkat bakul sendirik :p


Dengan ini, aku.. anis khalilah wakil bagi pihak keluarga dan kedua dua pengantin nak mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang membantu menjayakan hari bahagia anis masturah & khairul azwan serta terima kasih daun keladi juga kerana sudi datang untuk meraikan bahtera kasih mereka berdua. Ribuan terima kasih diucapkan. 


Cukupla tu bebelan untuk majlis masturah & azwan. Yang penting aku dah tunai janji nak cerita tentang perkahwinan dia. Kan? Okey.. Dah la tu. Jangan ungkit ungkit lagi deh. Jaga hubungan dengan Allah okey. Jaga hubungan dengan ibu abah dan orang sekeliling. Assalammualaikum :*


Monday, 16 November 2015

kalau itu takdirnya . . .

Image result for release balloon


Alhamdulillah selesai part 6 for diploma of estate management

Praktikal pun selesai

Result pun selesai

Syukur 4flat

Dan

Allah izinkan untuk dapat anc (vice chancellor award)

Terima kasih untuk semuanya :)

i love you :*

Friday, 23 October 2015

which one. seri iskandar or shah alam?

keputusan. semoga dipermudahkan. amin
Assalammualaikum semua. Mudah mudahan anda semua okey. InsyaAllah :) Sedikit masa lagi kita akan berjumpa dengan hujung tahun 2015. Sekejap je kan masa? |huhuhu| Tahun depan dah nak kat 24 tahun dah aku nih. Apa aku nak buat lepas ni? InsyaAllah.. Aku akan sambung belajar lagi. Dah memang cita cita dan niat aku sejak dari Inspen dulu lagi.. Aku janji, aku akan genggam jugak segulung ijazah. InsyaAllah. Walau aku tengok ramai kawan kawan dah kerja, government lagi. Ramai kawan kawan dah tunang, kahwin, dan ada anak.. Tu semua tak mematahkan semangat aku. Uhmmm mungkin ada sikit tapi, move on je anis. Allah ada dan Dia adalah perancang yang terbaik.Akan tiba masanya jugak untuk aku lalui semua tu. InsyaAllah (-.*)


Okey, alam praktikal dah tamat pun sebulan yang lepas tapi aku still stay kat rahim & co alor setar ni, alhamdulillah la kan. Rezeki. InsyaAllah, hujung bulan ni aku akan kembali ke sungai petani dan jadi penganggur terhormat kat rumah. |hahaha| seronok dan beronok ronok la kan. Cuti. Siapa la tak suka cuti lagi lagi student macam aku nih. Tapi sesetengah student lain lagi suka bekerja sebab dapat income tapi kalau aku, aku suka duduk rumah. macam macam perangai pulak -.-"

Berkenan tajuk di atas. Which one? Allahu. Ntah. Runsing. Maka istikharah lah! Okey, kembali kepada Allah. Perancang segala kebaikan. Dan kata hati tak pernah salah. Percayalah. Setelah dikaji dan fikir pron and cons, aku memilih seri iskandar. Atas sebab apa? Ibu. Ya, sebab ibu dan jugak abah ;) tak lupa jugak sebab ain. InsyaAllah, aku akan bersama dia sampai bila bila. Terus bersama dia susah dan senang. Apa perangai dia sekali pun, aku akan telan sebab aku tahu dia ikhlas berkawan dan bersih hatinya untuk menyayangi aku sebagai seorang kakak. Alhamdulillah. Dengan keputusan ini, aku berserah kepadamu Ya Allah :')


Ya. Memang ramai dan boleh dikatakan semua kawan kawan aku sambung study kat shah alam, so buat apa aku kat seri iskandar.. Tak kan nak krikk krikk krikkk je. Tak apa anis, Allah ada :) Tak apa la, dulu ibu dah pesan, seri iskandar je.. Senang nak balik. Lagipun dua tahun je. Lepastu kalau study kat shah alam pun, memang boleh pergi kluang, tapi KA bukan ada kat kluang.. Lagipun malas nak ganggu dia kerja. So seri iskandar je. Usaha sungguh sungguh. Kekalkan prestasi macam diploma, malahan kena tingkatkan lagi dan insyaAllah berjaya. Amin (*.*)

Okey lah.. Sat g nak lunch dah. |heee| Jaga Solat. Jaga hubungan dengan Allah. Jaga hubungan dengan ibu abah dan jaga hubungan dengan orang sekeliling. InsyaAllah, Akan tenang hidup anda semua. Mudah mudahan. Amin. Assalammualaikum.

p/s : Lupa nak bagitahu, adik aku.. Anis masturah dah nikah tau. 21/8/2015. InsyaAllah. Nanti ada masa, aku update tentang perkahwinan mereka [Anis Masturah & Khairul Azwan] <3

Friday, 14 August 2015

PRACTICAL MODE



Assalammualaikum semua. Haiii! Nak taip lelaju ni. |hahaha| Kalau boleh sesimple yang boleh. Aishh budak ni, masa bekerja boleh pulak dia berblogger bagai. Actually memang dah lama aku tak jengah diary aku nih. Diary lah sangat kan. Nak jengah pun malas, apatah lagi nak menaip. |huuu| Alhamdulillah, aku sekarang dah nak dekat tiga bulan praktikal kat Rahim & Co Sungai Petani dan Rahim & Co Alor Setar, Kedah. Allah.. Bertuahnya badan sampai dua branch kan aku praktikal. |hahahha| kalau tak dapat 4flat lagi tak tahu la tu.. InsyaAllah. Rezeki ada di mana-mana. Yang penting usaha.. Kan? :)


Pengalaman yang aku dapat? Of course la penat. |hahahaha| tapi tak kurus-kurus pun walau duk buat kerja je. Okey-okey, dah tak main-main. Ni serius.. Sepanjang praktikal ni, memang ada best, tak best, penat, happy.. Semua la. Tapi tak apa, bukan lama pun kan 2 oct 2015, habisla praktikal. Opss aku kena ganti lagi dua hari sebab aku mintak cuti raya awal haritu. |hahaha| Maklumla nak kemas rumah, buat biskut, pasang langsir.. Nampak sangat menipunye.. |huhuhu| Cerita tentang persediaan raya haritu, teringat tok aku yang telah dijemput Allah pada 29 ramadhan. Al fatihah buat beliau. Memang sedih, Esok nak raya kot tapi Allah lebih menyayanginya. Aku dan family redha ;')


Berbalik kepada praktikal aku nih, first memang aku mintak Rahim & Co Sungai Petani, Sempat la jugak kat sebulan aku praktikal kat sana, staff memang best.. Yang lagi best rumah dekat kalau nak balik tu tapi disebabkan ada kes besar kat Alor Setar ni, tu aku kena transfer ke sini.. Buat kes rating. |hahahaha| Memang giler berjemur aku kat sini. Kerja asyik ke site je untuk inspection. Kalau praktikal kat Rahim & Co Sungai Petani, inspection sekali sekala je. Berjemur sekejap je. Inspect rumah pun untuk kes financing dan auction. Memang senang banyak la kan. |hahahaha| Sekali datang Alor Setar untuk kes rating. Hambikkkk Kau! Actually, syukur mesti kena ada sebab melalui ni semua aku belajar lukis floor plan yang dulu aku lukis pun aku tak paham, Visio dulu pun aku suruh Ainis buat sebab bab melukis aku tak suka. aku menyampah tapi sekarang, macam mana aku nak suruh dia buat? Pikir la sendirik ;)


Kes rating ni jugak mengajar aku banyak giler bersabar dengan karenah owner. Belum anjingnya lagi. |hahahaha| Apa orang kata? Pengalaman. Tak apa. Aku redha :D


# actually baru sempat update. sebelum ni dalam draft je.
Terima kasih kerana sudi singgah blog antara aku dan kau. Jumpa lagi :)
 
 photo an15_zps6q1sivad.png