Amazin' Ramadan Special - Celebrate heriatge flavours with a modern & healthy twist!

Friday, 23 June 2017

Kad raya + Duit raya by blogger Shida ^^

Tadaaaaa kad raya bersama duit raya :D

Assalammualaikum dan haiii semua. Esok tinggal lagi sehari untuk ramadhan melabuhkan tirainya. Harap dapat berjumpa lagi ramadhan tahun depan. InsyaAllah ^^

Alhamdulillah, semalam sampai jugak kad raya pertama anis bersama duit raya. Lambat betul abang posmen.. Padahal blogger shida dah pos dari minggu lepas lagi. Risau jugak kak shida bila kad beliau tak sampai sampai. So semalam anis sampai je rumah.. Kad raya pun sampai |hihihi|

Terima kasih diucapkan kepada blogger shida. kad dan duit raya cantikkk sangat. rezeki lebih tahun ni. Alhamdulillah.

# tahun ni memang tak sempat nak join giveaway untuk dapatkan kad raya berbanding tahun lepas.. So kad raya dari blogger shida je yang ada. Lepastu giveaway abam kie pun tak sempat join. Sorry sangat sangat. Anis busy.. Jarang mengadap blog. Yelah, assignment kena hantar.. Thesis lagi.. Memang busy. Sorry ye T.T

Thursday, 22 June 2017

Giveaway Raya by Mrs Pip

KLIK BANNER UNTUK JOIN

Assalammualaikum dan haiiii. Jom join giveaway by Mrs Pip sebelum tamat pada 24 June 2017 nih! Syarat yang sangat mudah untuk diikut dan salah satu syarat yang perlu dipenuhi adalah, 

Kongsikan pengalaman terindah di bulan puasa yang pernah saya lalui..........


Bila orang tanya tentang pengalaman, mesti jem sekejap |hahaha| Tak tahu nak cerita apa? Terindah kah? Sat gi pi cerita yang orang lain rasa pengalaman tu suam suam kuku ja. Padahal bukan terindah sangat pun |hahaha|

Okay okay. serius serius :D

Actually pengalaman yang paling terindah sekali time bulan puasa yang tak akan anis lupa sampai bila bila.... Ketika bersama orang yang kita paling sayang masih hidup ;')

Sofiah Binti Abid.

Insan ini telah pergi mengadap Ilahi dua tahun yang lepas ketika bulan ramadhan. Allahu. Kiranya hari last puasa dah.. Beliau meninggalkan kami semua. Time tu, anis memang tak rasa apa apa... Puan ibu kejut anis dari tidur pagi tu dan beritahu... Tok dah tak ada. Anis hanya rasa bingung. Betulkah?!

Rasa tak ada apa apa tu hilang apabila anis lihat jasad tok yang sudah dikapankan diangkat keluar dari rumah. Yes. Ketika itu, baru anis rasa... "Ya, tok aku dah tak ada."

Biarkan kesedihan itu berlalu.......

Anis nak cerita tentang tok yang sporting gila. Puan ibu cakap tok garang tapi bagi anis.. Tok okay je tapi mungkin dengan cucu. So tak la garang sangat berbanding dengan anak anak sendiri. Dulu Anis tinggal kat Johor, so balik kampung time puasa dah hujung hujung... So tok pun excited la untuk menyambut kepulangan kami sekeluarga. Tok tak lupa untuk sediakan roti canai yang memang favorite kami sekeluarga bila balik berbuka puasa dan beraya di kampung. Serius. Roti canai tok memang terbaikkk. Lembut. Itu memang tak boleh lupa.

Buat pengetahuan semua, ketupat palas anis pandai buat tu pun hasil kesabaran tok. Tok ajar step by step time bulan puasa. Tabah betul tok ajar anis. Yelah, orang tangan keras memang payah la nak adopt benda yang kena lemah lembut je buatnya. Terima kasih atas kesabaran tok :)

Memang tak boleh lupa segala kenangan terindah bersama tok. Kena marah pun kenangan terindah tau sebab kenangan tu tak kan berulang balik dah... Masa tu dah berlalu. Actually, rindunya saat itu.  

Kini ramadhan kembali lagi dan semakin menuju ke penghujung dan peristiwa tu kembali segar dalam ingatan.

Semoga roh tok sentiasa berada dalam limpahan rahmat Allah. Kami pun akan ke sana kelak :')

Giveaway by Butik Julita Anje: SAYA NAK TOPUP FREE STILL BERLANGSUNG TAU!

Still berlangsung. Jom join!


Syarat sangat mudah. 

Jom join!

 Kita support Butik Julita Anje :)

 Nak join,

 klik banner dan ikut segala syarat.

Tamat pada 30 June 2017. 

Mana tahu rezeki raya untuk dapat topup free! ^^

 Good luck!

Wednesday, 14 June 2017

Percutian Menarikkk Di Pullman Kuching ! ^^

Pullman Hotel, Kuching

Assalammualaikum dan haiiii semua! ^^ Harini ingat nak cerita sikit tentang Kuching. Sebab apa Kuching? Sebab next year nak holiday kat sini. InsyaAllah, jika Allah beri rezeki lebih. So sekarang nak survey dan menggoogle sikit la tentang Kuching ni. Macam mana dengan tempat penginapan? Tempat makan mana yang best? Makanan apa yang patut dicuba sini? Macam-macam aihhh dalam kepala ni. Untuk memudahkan perancangan ni, memang kena buat persediaan la kan.. Sebab tak familiar dengan tempat ni lagi, maklumlah.. Baru first time kan nak jejak kaki ke Kuching ni. 

Google dan google, terjumpalah hotel best ni.. Nampak cantik dan begitu executive sekali uolls. Alang alang nak bercuti, better cari hotel yang selesa kan, biar puas hati. Ada satu hotel yang telah di short list kan.. Antaranya Pullman Hotel, Kuching. Serius, tengok feedback semua.. Memang terbaikkk! Pilihan memang tepat!

Hotel ini terletak di tengah-tengah Bandar Kuching. Di sini katanya boleh enjoy dan lihat pemandangan dan panaroma bandaraya Kuching dan sungai yang sangat awesome. Sesiapa yang memang ada hobi macam ni, bolehlah try Pullman Hotel ni. Bila tengok panorama yang cantikk dan awesome ni, insyaAllah.. Hilang stress yang terbeban kat kepala tu. Serius weh!

Hotel ini mempunyai 389 buah bilik yang sangat luas. Banyak dan luas kan? Memang sesuai untuk pengunjung apabila musim cuti sekolah bermula. Yang bestnya, konsep  yang diketengahkan adalah contemporary. Tambahan pula, hotel ini berdekatan dengan Kuching International Airport dimana  jaraknya hanya lah kira-kira 11km . So bila sampai je kat arrival hall nanti, ambil teksi terus ke Pullman Kuching. Mudahkan? Pullman Hotel memang memudakan pengunjung okay. Tak tipu.

Bila lihat review pelanggan yang pernah ke sana pun  rata-rata bagi feedback yang positive gitu. Service pekerja di sana tip-top, ada wifi, swimming pool bersih dan banyak facilities yang disediakan yang akan membuatkan pengunjung semua gembira dan puas hati. Bagi membuktikan apa saya cakap betul atau tidak? Tunggu apa lagi.. Jomlah book Pullman Kuching Hotel on traveloka dengan segera. Kat website or apps ni, harga lebih murah dan berbaloi!! Harga berbaloi dan murahhh lagi, siapa tak nak kan? So anda akan lihat dan nilai sendiri apa yang saya perkatakan tadi.
Bab makanan pulakk, di sana nanti.. Makanan yang boleh cuba adalah makanan seafood di Top Spot Seafood Centre Kuching. Dari Pullman Hotel boleh jalan kaki ke sana sebab tersangat dekat. Lebih kurang 0.1 km. Tak payah jalan jauh-jauh untuk dapat makanan sedap, Top Spot Seafood kan hado!  Ramai yang puji Top Spot Seafood adalah the best seafood in town. Memang wajib pergi dinner di sana la kan. Satu menu yang perlu cuba ialah ketam masak telur masin. Adussssss terliur la pulak. Rasa nak terbang ke sana je sekarang. Terover pulakkk.. |hahaha|. 

Top Spot Seafood

Selain itu, tempat yang nak terjah adalah di Teh Tarik Cafeteria. Kata orang, kedai ini tersangat lah ramai orang. Kena bertabah sekiranya nak rasa pisang goreng cheese dan mee kolok yang superb sedap di sana. Kalau ibu mengandung, terpaksa la tunggu sampai dapat. Yelah, pembawakan budak punya pasal tu.. Sampai terbang ke Kuching.

Tapi.kalau malas nak cari makanan kat luar, di Pullman Hotel pun ada restoren. Antaranya ialah Restoren Puzzle. Di sini menu dan masakan lebih kepada international  cuisine dan  focus pada asian cuisine. Di buka pada setiap hari dari pukul 6.00 petang  hingga 11.00 malam. Selain itu, ada juga Cafe Chat. Dapat lepak sini memang best sebabnyaa anda akan dapat menikmati panorama city views. Sesuai untuk santai sambil menikmati pelbagai jenis coffee, tea, fresh juices dan snack yang sihat dan homemade ice cream. Open every day, stat from 8.00 pagi hingga 10.00 malam. 

Cafe Chat

Terdapat juga Restoren Nu Er Hong. Di sini kita boleh menikmati masakan ala cina modern sambil menikmati view Bandar Kuching yang awesome. Waktu operasi bagi lunch hour adalah 11.30 pagi  hingga 2.30 petang manakala dinner hour pada 6.00 petang hingga 10.30 malam.

Settle bab makan!! Pergi sana takkan lah nak stay hotel saja kan. Tempat- tempat menarik yang wajib pergi adalah Sarawak Culture Village. Bak kata orang, sekiranya anda datang Sarawak tapi tak pergi ke Sarawak Culture Village ni memang  tak sah la. |hihihi|. Di situ lah tempat khas untuk kita mengetahui tentang rumah-rumah Sarawak dan adat-adat orang Sarawak. Yang best ada pertunjukkan khas untuk setiap jenis kaum mereka sekali tau. So anda dapat belajar dan dapat mengetahui lebih luas tentang kaum di Sarawak ni. Ilmu tu. Hahh. Ilmu penting tau ^^

Sarawak Culture village

Bagi yang nak pergi Sarawak sekejap-sekejap je ni.. Rasanya dapat pergi Kuching Civic Centre pun dah memadai kot. Naik menara ni kita dah boleh menikmati pemandangan 360 darjah bandar Kuching dan kawasan kelilingnya. Dengan hanya RM2 kita sudah boleh lihat dari jauh Gunung Serapi, Gunung Sabtubung dan bebrapa gunung di Kalimantan. Seronok kan? Lagi seronok andai dapat bawak anak-anak ke sekali.

Kuching Civic Centre

Langkawi dibanggakan dengan replica Helang. Di Kuching tak kurang hebatnya, Kuching boleh bangga dengan  Tugu Kuching. Haaaaa…Kena ambil gambar tau kat sana nanti untuk membuktikan diri tu pernah datang ke sana!! Yeayyy!!

Tugu Kuhcing

Aktiviti terakhir before balik semenanjung semestinya shopping!!! Apa lagi hobi yang paling best bagi kaum Hawa kan? First sekali, singgah kat Kuching Waterfront untuk beli cenderahati atau ole-ole buat keluarga terchintaa dan kawan-kawan kesayangan. Di sini, ada banyak kedai-kedai kraftangan menarik seperti hasil tembikar, tikar mengkuang, hiasan dalam rumah dan macam- macamlah.

Kuching Waterfront

Hmmm.. Tak sabar rasanya nak terbang ke sana. Harap-harap semua perancangan berjalan lancar la… Duit tabung pun haraplah cukup. InsyaAllah. Sesampai sana nanti, Bolehla kiteee share gambar. Update status dan semua la!! Tunggu tau Kuching. Dan uolls pun tunggu tau gambar iolls dari Kuching, Khas buat anda semua. Assalammualaikum dan daaaaa ^_______^

Monday, 12 June 2017

Segmen 24 Jam Bloglist #26 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Julai, Ogos dan September 2017 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 12 Jun 2017, iaitu tepat jam 4.30 petang sehingga hari esok, 4.30 petang 13 Jun 2017. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 24 Jam Bloglist #26 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

10 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 Jun 2017.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Giveaway Annivesary Dan Duit Raya

KLIK SINI


Jom join! Hadiah best dan boleh blogwalking anti. Semoga ada rezeki di sini. InsyaAllah ^^ Happy anniversary buat sis ekin dan suami serta selamat ulangtahun buat abah sis ekin... Semoga kalian semua sentiasa berada dalam rahmat Allah. Amin. Selamat bergiveaway dan good luck. Akan tamat pada 29 Jun 2017

Giveaway Duit Raya RM100 By Elsaalicious & Sponsors

KLIK SINI


Assalammualaikum dan haiii semua. 17 Ramadhan dah harini kan? Sekejap je masa berlalu. Kurang separuh bulan dah untuk berhari raya. Baju raya dah beli ke? Jangan lambat beli, kang habis pulak saiz tu |hahaha| Sukacita untuk berpesan sikit... "Bersederhanalah dalam membuat persediaan berhari raya tu.. Ada duit lebih, sedekah pada orang yang lebih memerlukan. Jangan membazir." Pesanan ikhlas daripada Anis Khalilah ^^


Nampak banner kat atas beserta tajuk yang begitu menarik hati serta sanubari sekali? So petang ni, Anis nak join dan support Blogger Shaidatul Aireen untuk giveaway beliau kali ni. Hadiah duit rayaaaa!! Best :D So tunggu apa lagi, jom ramai ramai join, 10 Pemenang dicari!  Giveaway ni akan tamat pada 25 Jun 2017.

Ada lagi syarat yang perlu dipenuhi. " Ceritakan secara ringkas pengalaman seronok dan nakal anda masa zaman kumpul duit raya dulu."


Sebenarnya, nak kata kecik kecik dulu nakal time kutip duit raya.. Tak la sangat, sebab nakal bukan sebab duit raya tapi nakal sebab benda lagi. pengalaman seronok time kutip duit raya tu, tak ada la sangat sebab jarang kutip duit raya. Dulu raya, tiap tiap tahun balik kampung. Sepupu pulak, raya kedua ketiga baru balik rumah tok.. So feel nak kutip duit raya dah ke laut. Kesian tak ada kawan kan? Tapi kalau nak kutip duit raya jugak, cara kedua.. Kan family pergi raya rumah saudara mara.. So wajib ikut. Yang best nya raya rumah saudara mara nih, yang berusia sikit mesti dapat duit raya lebih |hahaha| Yang ni seronok bila bab kutip duit raya :D Boleh la tunjuk berlagak sikit kat adik adik. Yelah, kita dapat duit raya lebih ^______^


Bab nakal, tak ada la sangat time hari raya tapi malam raya, ada satu cerita ni. Nak tahu? Sebab terlebih nakal la, tak pasal pasal atas kelopak mata adik Anis bertanda. Yelah, happy esok nak raya :D Malam itu, puan ibu sibuk buat ketupat palas.. Kami time tu dua beradik sibukla tolong.. Tolong apa? Tolong menyibukk. Ketupat palas, bila nak rebus tu kena gunting hujung dia.. So Anis tukang gunting dan adik tukang pegang. Adik ni memang dia angkat ketupat tu tinggi, paras dahi dia la ketinggian ketupat tu.. So Anis nak gunting, Serius, Anis angkat gunting betul betul paras mata dia. Then gunting hujung ketupat. Bukan gunting hujung ketupat je dengan kelopak mata adik Anis gunting. Ya Allah, suka sangat la tu, tu macam macam jadi. Terus adik menjerit! Anis lepas terus gunting tu sebab terkejut. Nasibla, Anis tergunting sikit je tapi still ada tanda sampai ke hari ni |hahaha| Bila tengok dia, tengok tanda kat atas kelopak mata tu.. Gerenti teringat kejadian di malam raya... Tahun...  Anis dah lupa tapi umur Anis baru 4 atau 5 tahun, macam tu la.


Hiraukan saja tanda atas kelopak mata. Takut tak laku? Tak apa. Adik Anis dah kahwin dan dah ada anak pun. Alhamdulillah, laku. |Hahahaa| Kalau tak, mesti Anis menyesal sebab terbuat tanda kat atas kelopak mata dia |hohoho| Alhamdulillah juga sebab Allah sebaik baik penyelamat. Nasib tergunting atas kelopak mata.. Cuba kalau tergunting kat mata. Serius, menyesal seumur hidup. Anis memang nakal dulu. Bukan Anis sorang je nakal, adik pun nakal sebab kalau sorang nakal... Tak kan jadi apa apa kan? Orang kata, nakal time budak budak best sebab lebih adventure ~ ke nak sedapkan hati je. Lepas tergunting tu, terus encik abah bawak ke klinik dan esoknya... Hari raya macam biasa. Anis pun mintak maaf kat encik abah dan puan ibu serta kat adik. Janji tak nakal lagi. Lepas mintakk maaf... Nakal balikkk! |hahahha| Lumrah seorang anak kecil. 


Jom kongsikan cerita raya anda pula. kami nak masak untuk berbuka ni.. Daaaaa. Selamat berbuka dan selamat bergiveaway! Good luck! ^^


Instagram: anis_khalilah

Facebook: Anis Khalilah

Email: annyss_annyssa@yahoo.com

Tuesday, 6 June 2017

GIVEAWAY BY MAKBAPAKKAUHIJAU

KLIK UNTUK JOIN


Jom ramai ramai join dan support. Tamat pada 20 Jun 2017. Good luck! ^^

Rezeki bulan Ramadhan

Alhamdulillah. Jom serang blog kak shida


Assalammualaikum. Tadi bukak bukak blog, terperanjat plus terharu tengok ni. Syukur sangat. Dapat kad raya dan menang duit raya pulak. Join segmen blogger Shida haritu. Tak sangka jugak boleh menang. Rezeki ramadhan kan. Semoga semakin bertambah rezeki kak shida sekeluarga. InsyaAllah. So, jom la ronda ronda blog blogger shida kita ni ^^

Sunday, 4 June 2017

GIVEAWAY POSKAD ANIMASI AIDILFITRI BY BONDE ZAIDALIFAH

KLIK SINI

Semoga ada rezeki nak dapat kad ni. InsyaAllah. So, korang apa tunggu lagi? Jom join jugak ^^ Tamat pada 5 Jun 2017 - 12.- tgh. Good luck ! ^^

Ramadhan / Syawal 2017 Giveaway by Kasihkuamani

KLIK SINI

Selamat berpuasa semua. Harini dah ramadhan yang ke sembilan. Sekejap je kan? So duduk saja saja cuti cuti ni, jom support kak sha? Kita join " Ramadhan / Syawal 2017 Giveaway by Kasihkuamani " Tamat pada 7 Jun 2017. Good luck! ^^

Tuesday, 30 May 2017

Giveaway Kad Raya by Zafirah Nazri

KLIK SINI


Jom join. 10 pemenang dicari untuk memenangi kad raya. Yeayyy! tamat pada 18 Jun 2017. Good luck! ^^

SEGMEN "SAYA NAK KAD RAYA" BY DUNIASHIDA.COM

KLIK SINI UNTUK JOIN

Apa yang buat kita gembira lagi selain dapat duit raya time hari raya? Haha. Of course la bila dapat kumpul kad raya. Seronok sebenarnya bila tradisi kad raya ni still orang guna walaupun sekarang teknologi sangat canggih. Feeling dia lain tau bila dapat kad raya berbanding dapat ucapan message atau whatsapp. So siapa nak kad raya dari blogger Shida kita ni? jom join sementara satu hari ni tak habis lagi ^^

Sebelum tu, kena jawab dulu soalan dari blogger Shida kita ni :

Apa keunikan Blog Shida atau apa yang menarik bagi pandangan korang?  "

Sejujurnya ...

Satu : Anis suka tengok blog sis shida sebab teratur dan simple. Nampak macam tersusun. Tak serabut la kan. Pemilihan warna yang lembut buat blog nampak lagi menarik

Dua : Bila bukak blog sis shida, tak perlu tunggu lama untuk loading. Ringan dan paling Anis suka, iklan tersusun dan tak serabut.

Tiga : Isian blog, penuh dengan ilmuan. Dan pengalaman yang sis shida share tu, mahal harganya dan tak lokek untuk berkongsi terutama tentang shortvacay shida. Terbaikkk

Empat : Apa yang ada kat blog sis shida, LENGKAP. Nak apa? Contact? Tutorial blog? Tips? Klik je.. Semua ada.

Lima : Sekali lagi, blog sis shida nampak kemas. Haha. Benda yang kitee suka.. Memang ulang banyak kali laa.. 

Jom join.. Akan tamat pada 1.14 pagi (Rabu) Mana tahu rezeki menyebelahi korang, boleh duit raya. Good luck dan selamat bersegmen semua ^^

Sunday, 28 May 2017

Perubahan Tarikh TAMAT - Giveaway Saya Nak Topup FREE

Untuk join. Klik Sini

Assalammualaikum dan hyeee semua blogger yang kacak dan gojesss. Harini dah masuk ramadhan kedua dah. Syukur. Ada ke harini yang tak puasa tu? |hahaha| So harini nak menaip la sikit walaupun ada je assignment tak siap lagi dan nak kena hantar 5/6/2017 ni.. Rasa memang lambat lagi tapi pejam celik, pejam celik.. Sekejap je dah nak 5/6/2017

Serius, bulan 5 ni memang busy. Dengan assignment, empex.. Hah? Apa tu empex? Empex tu Estate Management Property Exhibition. Nanti la aku update tentang exhibition ni kalau free. InsyaAllah. Tak janji. Empex ni just untuk degree estate management je. Korang jangan tertukar pulak, estate management dengan plantation ye, kos ni bukan kos perladangan. Estate management ni dia lebih kepada bangunan. Bukan apa, ramai sangat tertukar antara estate management dengan plantation..

Tak nak cakap banyak banyak sebab lapar |hahaha| ` tetiba. Okay la, nak bagitahu berita baik ni.. Anis nak extend atau panjangkan lagi tarikh tamat content Giveaway by Butik Julita Anje - SAYA NAK TOPUP FREE sebab haritu banyak hari jugak Anis terpaksa  private blog sebab masalah tertentu. Bukan setakat blog, dengan facebook pun terpaksa deactive tau dak. Biasala, orang dengki. Tak Faham dengan sikap manusia ni. Disebabkan itu jugak, Anis yakin.. Mesti ada rakan blogger nak join contest ni tapi tak dapat nak detect blog Anis. So Anis mintak maaf sangat sangat. Dan sebagai tanda minta maaf, Anis extend lagi tarikh tamat contest.. 

Tarikh baru tamat contest adalah pada 30 Jun 2017

Sunday, 14 May 2017

Mid Term Holiday - Kelantan



Assalammualaikum dan hai semua ^^ Selamat berhujung minggu bagi negeri negeri yang cuti lagi harini. Sebelum ni, join segmen.. Giveaway je sebab itu paling mudah, Maaf sebab memang tak ada masa nak update entry diri sendiri |hahaha| Memandangkan laptop pun rosak, sekarang kat kedai, orang tu kata dua minggu nak baiki laptop tu.. RM370 melayang weh. Dahla, tak kerja apa.. Harap PAMA je la. Bila laptop rosak semua ada limit kalau nak buat kerja guna laptop. Hurmm. Tumpang ihsan kawan kawan je la kalau nak siapkan assignment atau tesis. Pinjam kejap laptop dorang. Terima kasih kawan kawan tapi buat sementara ni, aku banyak pinjam laptop ain sebab dengan dia lagi selesa tapi tu la, kacau dia nak tengok movie :p


So, tak apa la.. Kita tinggalkan cerita tentang ain gojess sebentar. Meh nak cerita tentang aku pergi kelantan haritu. Lebih kurang, tiga minggu yang lepas la. Alhamdulillah, tak sesak sangat sebab bukan cuti sekolah. Cuma cuti direct 1Mei tu je la. Tapi rasanya still okay kot jalan tu, tak la sesak sangat. Aku bersyukur sebab aku pergi dan balik dengan selamatnya. Pergi tu memang ada teman, Ain dan Fika sebab dorang orang sana tapi balik ke sungai petani tu la jadi sorang sorang. Nak tak nak, redah je la. Sebelum ni, biasa pergi kelantan naik bas dengan intan time kenduri ainis. Kira biasala jugak naik bas.. Orang kata dah boleh adopt dah persekitaran. Alhamdulillah ^^


27 April 2017 - Khamis
Malam tu, bas ke kota bharu pukul 9 malam, kami pun tunggu la kat stesen bas bandar u, seri iskandar. Actually untuk ke kota bharu, kelantan dari seri iskandar.. Aku suggest naikla bas perdana sebab lagi selesa dan luas walaupun, malam tu kami dapat site belakang tapi still tingkat bawah, kurangla sikit bergoyang dia. Malam tu, pukul 8.30 kami dah terpacak di stesen bas tunggu sampaila pukul 9, Bas tak sampai sampai lagi. Kat pukul 9.30 baru la sampai. Alhamdulillah, kalau tak mesti, rasa menyesal sebab aina pun dah sampai alor setar time tu |hahahaha| Tetiba ~


28 April 2017 - Jumaat
First time aku dalam bas rasa macam tak sedap perut je. Nasibla, memang jenis aku kalau nak jalan jauh tak suka makan makanan berat sebab takut terhambur pulak segala isi perut. Sebelum naik bas, aku rasa angin memang dah naik ke kepala, Mula pening pening. Aku dah aim, masuk grik aku kena tidur sebab takut lagi teruk pening aku ni. Dah sedia maklum dah jalan ke kelantan macam mana. Tapi itu la, bas berhenti kuala kangsar, aku terjaga.. Bas berhenti untuk rehat, aku terjaga. Last last, tak boleh jadi.. kejut jugak ain kat sebelah mintak minyak cap kapak. Fika bagi gula gula berangin. Okay la sikit.Alhamdulillah. Dalam pukul 4 pagi lebih lebih macam tu la, sampai pasir mas.. Daerah jajahan fika. Bas meninggalkan fika dan abahnya dengan lambaian tangan aku. |hahaha| Tipu je. Gelap. Fika tak kan nampak kalau aku lambai pun dalam bas tu :D

Then, sampai tanah merah. Ain dah terjaga, dia pun kemas kemas segala apa yang telah dikeluarkan dari beg malam tadi. Aku fikir, mungkin dah nak sampai ni. Lepastu, ain bersuara.. "dah nak dekat ni " Aku pun sibukla kemas kemas selimut aku |hahaha| Siap selimut! Memang aku bawak selimut sebab aku tak tahan dengan aircond bas. Tak lama lepastu, sampai la stesen bas kota bharu. Assalammualaikum kota bharu, semoga kedatanganku disambut dengan tangan terbuka. InsyaAllah :)

Aku dan ain pulang ke desa yang permai menaiki sebuah teksi. Okay, bukan teksi pakcik jusoh lagi ye :D Bila naik teksi ke kampung ni, teringat zaman kecik kecik dulu, abah tak ada kereta lagi.. So dari stesen bas ke kampung, naik teksi. Rasanya, yang dapat rasa aku dengan masturah je kot sebab zulaikha dan syauqi tak ada lagi masa tu. Sampai tu, kami disambut gembira oleh bonda ain yang tercinta. Alhamdulillah, sampai jugak di teratak ain dan keluarga untuk kali keduanya. Time tu dah nak kat pukul 6.30 pagi. Lepastu terus solat subuh. Borak borak kejap dengan ain dan maknya, aku rehat dan tidur |hahaha| Dalam bas, bukan nyenyak sangat pun tidur, so kena qadar balik ^^

Lepas solat jumaat, tapi kami pergi lambat sikitla.. Pergi mana? Kami pergi makan gulai. Seronok ain nak memperkenalkan aku dengan menu atau makanan time kenduri yang terdapat di kelantan. Dia kata, aku tak pernah rasa lagi macam mana. Haaa. Dia nak memperkenalkan sangat gulai kawah kat aku. Tapi aku pergi petang tu, perut hanya muat untuk isi bubur kacang dan gandum je sebab dah kenyang makan nasik bungkus yang kami hentam tengah hari. Memang kenyang lagi la cerita dia. Tak apa, malam ni boleh makan gulai kawah tu. Time kat  rumah kenduri tu, sepatah apa aku tak cakap, sengih je. Kalau dorang cakap laju laju, aku dah tak dapat tangkap apa dah dorang cakap , sabo je la ^_____^

Petang tu, balik je dari kenduri.. Solat asar semua.. Siap siap, terus ke jelawat. Sebab aku memang dah plan dengan ain nak pergi situ cari batu bata tampal |hahaha| Ni nama facebook nya Norazlina eshoppe, kedai ni ada jual batu tampal dan manik semua la. So memang aku borong semua la yang mana aku berkenan. Sampai kedai tu pun dah lambat sebab ain bagi guildline ke kedai tu, SESAT! stress aku |hahaha| Adik ain pun ikutla kami dengan redha walaupun sesat. Pergi dengan dua buah motor. Ingatkan lepas beli belah batu bata tu nak pergi pantai tapi pantai apatah namanya. Pantai irama kot |hahaha| so lepas membeli tu pun, dah dekat pukul 6.30 petang. Terpaksa balik. So balik tu jalan jalan dekat kampung je la :)

Ni la kedainya ^^

29 April 2017 -  Sabtu
Pagi sabtu ni, pukul 10 aku dan ain dah gerak ke bandar. Destinasi pertama adalah ke KB Mall memandangkan aku dan ain aka wedding planner aku |hahaha| konon kononnya dah sebulat suara nak cari jubah untuk groom to be di Elrah KB Mall. Alhamdulillah, saiz dan warna yang aku nak ada. Rezeki lagi sebab ada discount. So lepas beli jubah, terus ke kedai shawl. Aku pilih tiga warna dan harap seiring dan sekata la dengan baju aku nanti. Ain pun, asyik ulang, " tak menyesal kak anis? " |hahaha| settle shawl, terus ke kedai bawah, dia macam kedai manik manik dan hadiah kot. Tiba tiba ain tunjuk lace, murah.. Semeter RM20. Lace memang cantik. So kat situ, memang aku dah belanja dah duit. So puas hati ke KB Mall ^___-

Lepastu kami ke Pasar Siti Khadijah, area situ jugak.. Ain ajak pergi beli tiket balik sungai petani. Alhamdulillah, tiket untuk esok pagi ada ^^ Rupanya kat situ ada tempat beli tiket semua. Sebelum ni, aku tak pernah tahu pun. Selesai beli tiket, ain ajak beli barang dia kejap, apatah nama kedai tu.. Bukan hari hari, Haa.. nama kedai tu ke pasaraya ke apa, zon ria. Dekat situ, dapatla jugak aku beli sehelai baju kat sufyan. Murahhh je :D Memandagkan waktu pun dah masuk zohor, apa kata solat dulu, kami solat berdekatan dengan pasar siti khadijah sebelum round satu pasar. Niat di hati nak cari samping tapi tak pandai pulak, lepastu terlebih budget pulak. Last last, beli makanan je di pasar tersebut. Beli keropok keping, keropok lekor, ketupat, pulut apatah ain beli, dan macam macam lagi la (^___^)

Petang tu, dah janji dengan kawan, ex classmate masa diploma dulu untuk jumpa. Alhamdulillah, dia datang bawak nasi kerabu. Sedappp. Orang kata, rugi kalau datang kelantan tak makan nasi kerabu. Yes. Fresh dari kelantan. Sedap tak terkata. Dahla banyak, free pulak tu. Terima kasih suhaniza. Kenyang kak anis dan ain malam tu :D Actually duduk rumah ain, kenyang sokmo sebab mak ain asyik suruh makan je, yang kiteeee ni nak diet |hahahaha| Petang tu, dapatla jumpa suhaniza sekejap, borak borak.. Tanya khabar, lepastu, tiba la masa suhaniza hantar kami naik bas untuk balik, jam hampir menunjukkan pukul 4 dah, tiba tiba 

" kak anis, ambik barang orang kat tempat belakang su. " Ain
" Mana ada ain? " aku hairan sebab aku tengok tak ada barang pun kat situ
" Ada, barang orang beli kat zon ria tadi. " Ain
" Hah, sudah! Serius tak ada. " Aku

Aku dah agak, mesti ain tertinggal barang dia di pasar siti khadijah tadi. Yelah, sibuk dengan beli barang, on call dengan suhaniza lagi. Sudahnya, kami kembali ke pasar siti khadijah dan cari barang yang tertinggal dekat kedai dan gerai yang pernah kami singgah memandangkan ain tak ingat langsung barang tu dia letak dekat mana. Cari punya cari, tak jumpa dan last round kawasan tu, ain tanya satu kedai yang dia pernah singgah tadi.. tiba tiba mata aku terpandang plastik zon ria. Aku nak bagitahu ain tapi dalam masa yang sama ain tengah tanya tuan kedai tersebut. Alhamdulillah. Rezeki dia masih ada. So disebabkan bas seterusnya pun dah lewat, kami balik ke rumah dengan teksi. Yuhuuuu *..*


30 April 2017 - Ahad
Harini, bas ke sungai petani pada pukul 10 pagi. Sebelum 10 pagi, memang kami dah terpacak di stesen bas berdekatan dengan tesco. Syukur, alhamdulillah.. Allah permudah semuanya. Family ain pun terima kedatanganku dengan sangat baik. Terima kasih untuk semua layanan yang diberikan. Nanti kalau ada rezeki boleh datang lagi, insyaAllah. Kepada kawan kawan, saudara saudara dan umi di kelantan yang tak sempat anis singgah tu, anis mintak maaf. Memang kesuntukan masa dan tak ada transport. Anis pergi pun, kejap je. Memang nak cari barang semata dan saja nak kenal family ain dengan lebih dekat. InsyaAllah, nanti kalau anis datang lagi kelantan, anis singgah.^^

Petang tu, sampai sungai petani pun dah petang dan disambut oleh sufyan sekeluarga. Yeayyyy!!!! Esok, 1 mei 2017.. Kenduri anak maklang.. Kalau tak disebabkan maklang, mesti aku tak balik lagi |hahahaha| walaupun, nak ke kelantan ni, khairil macam berat hati jugak nak bagi pergi tapi biasala aku, degil. Nak jugak pergi |hohoho| Sebenarnya, plan dengan ain dan su.. Kami nak pergi siam.. Saja jalan jalan tapi Allah, tak izin. So tak apa, tak ada rezeki. Khairil pun, bila dengar siam.. Of course la sekuat kuat dia tentang |hahaha|

Alhamdulillah, selesai satu bab persiapan tu. Sebenarnya banyak lagi kena fikir. Tapi nanti nanti la. Okay la, nak share tu je walaupun dah tiga minggu dah berlalu. See you next entry. InsyaAllah. Jaga hubungan Allah. Jaga solat. Jaga hubungan dengan encik abah dan puan ibu serta jaga hubungan dengan orang sekeliling. Assalammualaikum. Daaaa (^____________^)

Wednesday, 10 May 2017

Senarai Peserta Giveaway by Butik Julita Anje - SAYA NAK TOPUP FREE!

KLIK SINI UNTUK JOIN!

Assalammualaikum dan selamat bercuti ^^ Harini Anis cuti, korang macam mana pulak? Cuti tak? Kalau cuti, boleh la berehat rehat kan an join giveaway Anis ni kan? So terima kasih kepada para blogger yang sudi join giveaway Anis. Tanpa membuang masa, Anis nak update nama peserta. Jom blogwalking ^^











Boleh join lagi tau, tamat pada 31 MEI 2017. Good luck semua! ^^
TAMAT : 30 JUN 2017

Tuesday, 9 May 2017

Blog Contest & Giveaway MAY 2017

KLIK SINI


Jom ramai ramai join. Tamat pada 6 Jun 2017

Giveaway Pikachu Luggage Tag by KasihkuAmani

KLIK SINI

Jom ramai ramai join sebelum tamat tempoh |hahaha| Okay, kitee nak jawab soalan blogger kite ni...

Anda suka tak kalau Sha buat Giveaway dan bagi hadiah buku? Kenapa?

Of course lah SUKA! sebab kan kak sha banyak buku |hahaha| tak ada kena mengena. Buku best sebab kita dapat baca dan simpan. Kalau tak simpan, kita boleh bagi orang lain. Lagipun, melalui buku, kita akan dapat ilmu. Betul tak?

Jom, join uolls !

Saturday, 6 May 2017

Giveaway by Butik Julita Anje : SAYA NAK TOPUP FREE!

Assalammualaikum semua dan haiii ^^ Seperti yang telah Anis janjikan, ada lagi satu giveaway yang akan Anis anjur dan ditaja khas oleh Butik Julita Anje. Hadiah kali ini tidak dirahsiakan, so tak ada la kejutan bagai kan. Semoga bila tiada rahsia tentang hadiah tu, dapatlah menaikkan semangat blogger lain untuk join. Okay, syarat sangat mudah.. Anis harap, ramai la dapat join. Jom kita tengok dulu syarat syaratnya :



1. Warganegara Malaysia
2. Follow blog antara aku dan kau  [nanti senang nak tahu apa apa perkembangan]
3. Buat entry bertajuk Giveaway by Butik Julita Anje : SAYA NAK TOPUP FREE!
4. Add facebook Butik Julita Anje
5. Add fecebook Anis Khalilah
6. Copy & Paste maklumat di bawah [kalau rajin, tambah tambah sikit ayat promote. InsyaAllah, markah lebih di situ tau 0.-]

BUTIK JULITA ANJE menawarkan pakej yang sangat menarik bagi mereka yang akan melangsungkan perkahwinan atau pertunangan pada masa yang terdekat ini. Antara pakej yang ditawarkan adalah :


Selain itu, jom kita tengok pelbagai jenis pelamin, hiasan bilik tidur pengantin dan hiasan meja makan pengantin bagi mereka yang masih tercari cari butik yang menawarkan pakej macam ini dengan harga yang sangat berpatutan.








Banyak lagi gambar gambar yang cantikk dan menarik untuk dijadikan contoh kepada bakal raja sehari yang berminat dengan pakej yang disediakan oleh Butik Julita Anje. So boleh tengok di facebook butik atau walk in.

Buat pengetahuan semua, butik ini terletak di Baling, Kedah dan kawasan yang available untuk diberikan perkhidmatan atau job cover adalah di Sungai Petani, Kulim, Perak, Penang, dan Perlis.

Untuk mengetahui maklumat lebih lanjut, boleh hubungi :

Facebook : Butik Julita Anje
Whatsapp : 019-4154756

Pakej lain :

Pelamin tunang : RM200
Pakej Promosi RM999
Pakej Promosi 1559

7. Tag 3 orang blogger lain dan pastikan beliau tahu
8. Tinggalkan URL penyertaan di comment berserta nama facebook anda ye ^^
9. DONE. TERIMA KASIH

Hadiah?!

Topup RM30 dan RM10. 
Terbuka kepada warga Facebook dan warga Blogger
10 Pemenang yang di cari

Tamat?!

penghujung bulan Mei 2017 [31 MEI 2017]
                               [30 JUN 2017]

Selamat maju jaya! ^^

[SENARAI PESERTA]

Friday, 5 May 2017

Hadiah Novel by Aku Si Peminat Buku

TADAAAA Hadiah dah sampai! ^^


Alhamdulillah, terima kasih buat blogger Aku Si Peminat Buku. Hadiah ni aku menang time join Giveaway : Jom Baca Buku - Novel Percuma dan alhamdulillah, aku terpilih untuk menang. Bersyukur sangat sebab aku suka baca novel ^^ Buat pengetahuan semua, blogger ni rajin buat giveaway yang berkaitan dengan novel, nanti korang boleh la join kalau nak novel percuma |hihihi| Semoga blogger ni terus dilimpahi rezeki dan berjaya dalam bidang blogging. InsyaAllah. Sekali lagi, terima kasih sangat sangat (^_______^)

Tak lupa juga buat blogger Sis Hawa kerana memilih diri ini untuk menang dalam I Love Blogging With Sis Hawa. Alhamdulillah, terima kasih juga kepada para sponsors terutamanya yang sponsor Anis punya topup |Hihihi| iaitu blogger FeyLiez dan Abam Kie. Jom terjahhh blog beliau  ^^

PEMENANG MYSTERY CONTEST BY BUTIK JULITA ANJE ^^

calon calon di SINI

Assalammualaikum dan haiii! ^^ Tujuan entry pada petang ini ditaip adalah untuk mengumumkan PEMENANG Mystery Contest by Butik Julita Anje. Alahai skema nya aku menaip petang ni |hahaha| Actually, semalam dah tahu dah siapa pemenang dari penganjur tapi busy sikit semenjak dua menjak ni. Maaf ye sebab umum lambat tapi kalau sesiapa yang dah tengok facebook penganjur, memang beliau dah umum (^______^)

So tanpa membuang masa, aku nak umum 5 pemenang ni, 3 dari blog dan 2 dari facebook. So dah ready ke? Sebelum tu, Nak tahu hadiahnya ke? |hahaha| Niat di hati nak bagitahu tapi penganjur minta untuk dirahsiakan, yelah.. nama pun mystery contest, hadiah pun mystery la kan. Oleh itu.. Pemenangnya adalah :

BLOGGER :


FACEBOOK :

1.Bibi Raqibah
2. Ku Sabieyha

Tahniah kepada pemenang dan terima kasih juga kepada semua blogger yang join dan support Anis serta support Butik Julita Anje. Alhamdulillah. Yang kurang berjaya tu, jangan sedih.. Anis aailablekan buat giveaway lagi lepas ni dan penganjur yang sama jugak untuk sponsor hadiah. Suka tak? Nanti ramai ramai join okay ^^

So macam mana nak tuntut hadiah? Macam biasa, PM atau message sahaja penganjur okay.

BUTIK JULITA ANJE <---- Message atau PM di sini

Selamat pengantin baru dan selamat bertunang (^____-)



adalah butik pengantin yang sangat sangat berpatutan dan mengikut budget raja sehari. Pelamin hasil tangan butik tersebut memang meletopsss! Selain pelamin, butik ini juga menawarkan pakej sepersalinan pengantin lelaki dan perempuan, accessory pengantin, bilik tidur dan meja pengantin. Memang terbaikk! Available di Kedah, perak, penang dan perlis. Jom serbu untuk dapatkan PROMOSI yang tak masuk akal :D

Untuk mengetahui tentang Butik Julita Anje dengan lebih lanjut, boleh klik SINI dan SINI


Wednesday, 3 May 2017

TAHNIAH!! 10 Calon Terpilih untuk ke peringkat seterusnya - Mystery Contest by Butik Julita Anje

SEMAK SINI
Assalammualaikum dan haii semua ^^ Pertama sekali maaf sebab umum pemenang lambat. Cuti kan, aku pun jadi lupa dan penganjur yang ingatkan aku balik tentang pencarian pemenang. Thanks Butik Julita Anje. Seronok betul bila nak umum pemenang ni kan. Sebelum tu, Terima kasih kepada 22 orang peserta yang sudi join contest ni. Terima kasih sangat sangat. Actually, suka sangat dengan ayat karangan yang korang promote. Siapa yang ada promote dan buat karangan sikit sikit tu, kemungkinan besar untuk menang tu cerah |hihihi| :D

Okay, dari 22 orang, aku senarai pendekkan kepada 10 orang yang layak ke peringkat seterusnya. Dari 10 orang calon ni, 3 orang sahaja akan menjadi pemenang. InsyaAllah. 2 pemenang lagi dari facebook. Kita nak cari 5 pemenang. 2 orang dari facebook dan 3 orang dari blog ^^

Buat pengetahuan semua, 10 orang calon yang telah disenarai pendek seperti dibawah, 3 orang di antara mereka akan menjadi pemenang dan akan dipilih sendiri oleh penganjur. Rasa berdebar tak? |hahaha|

1.  https://missobsesi.blogspot.my/2017/04/mystery-contest-by-butik-julita-anje.html

2. https://nourayuadieb.blogspot.my/2017/04/mystery-contest-by-butik-julita-anje.html

3. http://yamanaimy.blogspot.my/2017/04/mystery-contest-by-butik-julita-anje.html

4. http://aimanziyad.blogspot.my/2017/03/mystery-contest-by-butik-julita-anje.html

5. http://tarotthefool.blogspot.my/2017/04/mystery-contest-by-butik-julita-anje.html

6. http://jombercontest.blogspot.my/2017/04/mystery-contest-by-butik-julita-anje.html

7. http://meinnameisthazrina.blogspot.my/2017/04/mystery-contest-by-butik-julita-anje.html

8. https://belogsjm.blogspot.my/2017/03/mystery-contest-by-butik-julita-anje.html?m=1

9. https://lovelysunshine93.blogspot.my/2017/04/mystery-contest-by-butik-julita-anje.html

10. http://cikmijah.blogspot.my/2017/03/mystery-contest-by-butik-julita-anje.html

Tahniah kepada 10 orang calon ini dan tahniah jugak buat semua. Jangan berkecil hati dan sedih ye bagi yang tak tercalon tu. InsyaAllah, ada rezeki kita buat giveaway atau contest lagi. Mana tahu, terselit rezeki korang. InsyaAllah. Kalau tak ada aral melintang, esok boleh tahu siapa blogger bertuah yang akan jadi pemenang. Doa bebanyak, mudah mudahan penganjur terbuka hati untuk memilih blog awak semua. Assalammualaikum ^^
Terima kasih kerana sudi singgah blog antara aku dan kau. Jumpa lagi :)
 
 photo an15_zps6q1sivad.png