Sunday, 2 October 2016

Tips Mengelakkan Kebosanan di Kolej



Assalammualaikum dan haiiii semua :) Serius sekarang ni tengah bosan tahap gaban dah sebab tak tahu nak buat apa |hahaha| Padahal diri sendiri tu malas nak buat benda yang boleh mengelakkan bosan. Tahu nak mengeluh bosan dan bosan. Istighfar la sikit. Okay, Insaf T.T So harini aku nak share sikit tips untuk mengelakkan bosan di kolej, Kalau sesuai, boleh je guna tips ni kat mana mana pun jika anda berada dalam kebosanan. Diantara tips yang dapat dilakukan adalah :


1. Movie time
|hahaha| Yang ni paling disukai dalam kalangan pelajar. Betul tak? Kalau yang kaki movie tu, kadang satu hari dia boleh  mengadap lappy. Eh. Tak makan pun tak apa? Kenyang tengok movie tu. So boleh je korang layan movie satu hari tu atau setengah hari.. Then, lepas tu sambung study atau sambung la buat assignment semula. Kalau asyik mengadap movie.. Kau rasa assignment kau boleh siap ke? |hahaha| Tanamkan dalam hati, "cuti cuti ni movie hanya untuk lapangan sahaja"

2. Shopping
Okay, masa ni la korang boleh ambil sedikit masa untuk pergi shopping beli barang barang keperluan. Yelah, lima hari kelas.. So cuti macam ni boleh la pergi shopping, shopping is a therapy. Betul tak? Tapi kalau shopping sampai duit habis, bukan dah nama terapi tu tapi boleh dapat darah tinggi Ooo.

3. Holiday
Actually, semester lepas aku ada buat short vacation dengan kawan kawan. Walaupun sekejap tapi ia membawa satu impak yang besar dalam hidup. Kau akan kenal kawan kau macam mana. So kalau ada cuti panjang sikit, try ajak kawan kawan buat short vacation. Memang seronok. Dapat release tension. kalau korang nak buat extreme activity pun okay. Contoh macam kat perak ni, aku suggest pergilah gua tempurung. Yuhuuu.

4. Bersiar siar
Bila kita belajar je, otak jadi penat.. So apa kata, okay je kalau nak pusing pusing satu uni tu.. Amik angin. Actually otak korang akan rasa ringan sikit sebab dapat hirup udara segar dan dapat tengok tumbuhan yang menghijau. Lagi satu, time cuti.. Student kan kurang.. So kurang sikit rasa rimas kan. |hahaha|

5. Tidur
Masa ni la korang boleh qadar korang punya tidur. Lima hari kelas, mesti tak sempat kan nak tidur. So inilah masanya. Tidur sampai puas okay tapi jangan la sampai tinggal solat ye |hihihi| Lepas korang dah puas tidur..Boleh la buat tips no 1 shingga 4. Okay?

6. Ulangkaji
Kalau dari no 1 hingga 5 korang tak nak buat, apa kata cuba yang ni. Yang ni pasti cemerlang la hidup korang time semester tu. Asal bosan.. Bukak nota.. Asal bosan bukak buku. Ulangkaji ni perlu sebab lecturer terang kat kelas, telinga tu bukanla 100% dengar dan alert kan? So ada baiknya study balik apa yang belajar kat kelas tu.

7. Siapkan assignment, tutorial dan lain lain
Cuti macam ni la kita boleh ambik masa untuk siapkan tugasan yang diberikan oleh lecturer. Nak jadi pelajar yang berjaya.. Kita kena pandai curi masa dan guna masa yang sebaiknya. Kalau tak percaya, cuba tanya orang yang berjaya, macam mana dia bahagikan masa.. Tak pun, try baca buku motivasi.. Apa kata mereka?

8. Duduk diam diam
Kalau dari tips 1 hingga 7 memang tak menarik minat korang, okay fine duduk la sampai kematu punggung tu |hahaha| Tahan la bosan sampai start kelas semula. Itu je la yang dapat aku bantu. Kalau jenis yang suka duduk diam, memang tak dapat la nak nolong nye.. ,


Okay la, ini adalah sedikit tips yang dapat aku kongsikan. Disebabkan bosan.. Maka terkeluarlah entry nih. Harap enjoy to read. Jaga diri. Jaga hubungan dengan Allah. Jaga hubungan dengan encik abah dan puan ibu. Dan jangan lupa ye, jaga hubungan dengan orang sekeliling itu juga penting. Assalammualaikum. Daaa :D 

14 comments:

  1. hahaha memang selalu bosan pada awal2 sem . Bila dah muncul segala test ,quiz, assignment ,presentation mulalah busy tahap perdana menteri huhu sis nangis ...

    https://hanismasturina.blogspot.my/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi. Betul tu.. Ini masih awal lagi.. siapla lepas ni. Haha

      Delete
  2. saya tag awak

    http://thezafirahnazri.blogspot.my/2016/10/october-bloglist-segment-by-fatinamdzfr.html

    ReplyDelete
  3. Semua aktiviti tu tinggal kenangan dah.. nikmatilah selagi bergelar pelajar ni.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenangan time student memang best. Betul tu sis ^^

      Delete
  4. hahaha..bosannnn jgkk =.=

    ReplyDelete
  5. skrg ni mmg tgh bosan ni. lepas tu blogwalking laa.apa lagi

    ReplyDelete
  6. kite joging sambil mkn cempedak goreng + air oren..best

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan. Best sangat disamping perut kenyang ^^

      Delete
  7. kite joging sambil mkn cempedak goreng + air oren..best

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah blog antara aku dan kau. Jumpa lagi :)