Sunday, 30 October 2022

44days already !!!


Alhamdulillah . Ngam ngam 44 hari iolls hari nih . Syukur .  Untuk kelahiran baby kedua nih ❤️ Abang ngam ngam 2 tahun, lahir pulak adik buat teman bermain . MasyaAllah .

Allah sebaik baik perancang ❤️

So di sini, untuk dijadikan kenangan untuk masa hadapan bagi mengenang detik detik kelahiran baby kedua kami, aku coretkan di sini . . Nanti boleh baca balik . Sungguh, lain anak lain ragam nya tapi sakit bersalin tu tetap sama |hahaha|

Dan tak lupa juga . .

Sekali lagi, baby boy !!! Syukur ❤️

Ini dia . .  

Rentetan Kelahiran ‘Aathif  ~ nama diberi

14/9/2022

9.30am

Tanda darah turun time ni tapi sakit memang tak ada . So boleh tidur dulu . Lepastu bangun boleh kemas rumah, mop lantai, sapu lantai dan masak . Buat senaman sikit utk cepatkan bukaan andai kata Allah takdir baby keluar harini . Time ni dah bagitahu husbnd kt tmpt kerja dn kak yati in case jap lg ada rasa sakit sakit ke . Ohh ye, Sebelum subuh ada jugak tanda tapi tanda asyik membuang je laa. Today, im 39weeks 2days 😍

Kak yati dh mula resah gelisah sebab risau tetiba sakit nak teran je. Berapa kali ulang . . “ nis, anak xsamaaa .. tkt nnt jd apa2 kee “ sbbnya aku degil xnk pegi hosp . Sbb risau cek bukaan sakit mmndgkn aku tak rasa sakit apa lagi .


5.30pm 

Petang ni siap berjalan lagi utk cepatkn bukaan . Jauh jgk sambil tu ibu call . Memang tak rasa pun jauh jalan . Time ni dah rasa sikit sikit contraction . Decide lepas magrib nak pegi hosp. Rasa sakit sikit sikit macam ni kot nnt hosp bagi balik. Rasanya laaa .


7.45pm

Settle solat gerak terus ke hosp, siap bawak ariiq . Yela mungkin tak ada apa apa kan sbb tak sakit sangat. Naik LR sendiri sebab xnk bg ariiq ikut masuk hosp. 


9.30pm

Sakit makin lama makin sakit . 2-5min sekali . Rasa macam baby akan keluar 15hb nih . . Sambil tunggu nak swab dan doc cek, sambil buat penafasan jamumall ajar . Serius mmg nmpk bby makin turun. Sakit makin sakit tapi cool dulu, rekax , layan . . Sbb contraction ni kena layan, kalau x rasa lg sakit .


11.30pm 

Doc panggil utk swab, xlama tu pggl masuk pac utk cek bukaan smua. Jntg bby smua ok .. bukaan 5/6cm . Time ni husbnd dh naik .. sbb sblm ni g anta ariiq balik .. bg ariiq mnum ssu then tdo baru g hosp balik . Time husbnd sampai mintak air ... roti ngn kurma buat alas perut. Makan pun terhenti henti bila contraction dtg.


Allah


15/9/2022


12.30am

Masuk bilik pac smula . Layan contraction . Pegi bilik air utk amik sample air kncg, bila cngkung rasa cm ada bnda nk kluar .. takut pulak . So tak amik pun sample air kncg . Nak naik katil macam dh xbole sbb rasa nk teran jee. Dpt naik katil, terasa nk teran tp slow je la sbb bnda xleh control .


Popp . Air ketuban pecah . Kelam kabut doc ngn misi tolak katil msk LR. Klm kbut jgk depa prepare barang2. Depa tak bagi teran lagi .. depa minta tahan kjp


3.41am 

Sekali teran . Alhamdulillah keluar baby soleh ni . Mudah . Keluar keluar terus mnngis ... letak ats ibu bnti nngis... misi agkt.. dia nngis balikk . Ada jahit ... xbyk dn xsikit


6.00am

Misi tolak masuk wad . Time ni husbnd g solt subuh . Alhamdulillah tunggu sampai selesai macam ank sulung jgk dulu . 12.30 tgh hari dh boleh discharge .


Syukur 🥰


Maaf untuk shorrt form . Mula tulis dalam notes then paste kat draf blog, nak betul kan balik . Allah malas sungguh diri hinih |hahahah|


Untuk kelahiran baby kedua jugak, aku nak share sikit tips mudah bersalin . Lagi senang dari bersalin anak sulung . Tak tipu tapi cam biasa laa . . Rasa sakit tu tetap sama la kan . Sakit nak bersalin, sakit gila |hahahha| sebab tu jangan apa apa kan anak aku 🤣


Jom tips !!!


1. Kalau boleh, sila khatam al quran . . Sekali pun takpe

2. Sentiasa doa mudah mudahan Allah permudahkan segalanya . Cakap selalu jugak dengan baby, moga mudah dia keluar .

3. Time sakit nak bersalin tu, ada dua cara pernafasan time contraction slow dan time contraction kuat . Tarik nafas dalam dalam... lepaskan nafas melalui mulut panjang panjang nafasnya . Boleh praktis sejak 7bulan ke atas teknik pernafasan tengok DISINI

4. Banyakan berjalan . Start baby dah matang tu, 37weeks tu boleh dah buat senaman, banyakan buat kerja rumah . Dah aktif time ni . . Tak kan jadi baby lahir tak cukup bulan . 

5. Mintak maaf dengan semua orang & mintak jugak mereka doakan agar perjalanan bersalin tu mudah dan senang .


Akhir sekali, selamat mencuba dan good luck! ^^


Last but not least, didoakan juga buat ibu ibu ttc moga dipermudahkan juga urusan untuk menimang zuriat sendiri . Jangan putus asa . Teruskan usaha dan berdoa . Nak dapat sesuatu yang baik memang susah guys . Sebab Allah nak kita betul betul hargai apa yg Dia bagi kat kita tu . 



Terima kasih kerana sudi singgah blog antara aku dan kau. Jumpa lagi :)