Wednesday, 21 October 2020

Kehamilan Kimia atau Chemical Pregnancy


 

Assalammualaikum dan haiii semua. ^ dia macam tak bersalah je sebab dah lama tak update! |huuu| Apa apa pun kena faham la sebab memang iolls busy! ^____^ Lepasni lagi lagi busy tau. Fuhhhh. Okay la, malas nak membebel panjang panjang, nak share something ni tapi sebenarnya nak share benda ni lama dah, dari tahun 2019 . . Lama kan? Tapi sekarang baru berkesempatan nak taip.

Actually, siapa tahu tentang kehamilan kimia atau chemical pregnancy? 1st tu, aku sendiri pun tak tahu tapi bila jadi kat diri sendiri . . Barulah keinginan nak mengkaji tu ada. Sebab nak tahu kan. Lagi satu 99% aku yakin yang tak pernah mengandung lagi, mestinya ada study kan. Yelah, kalau jenis senang mengandung, memang tak ada fikir tentang ni. Tup tup kawen tak lama tu mengandung. Rezeki la kan dapat mengandung awal.

Tapi yang tunggu bertahun tu . . ? Aku yang tunggu setahun ni pun .. Tipulah kalau kata tak sedih duk menunggu macam durian tak luruh luruh. Usaha usaha dah cuma Allah tak mau bagi lagi. Ada la tu kan sebab Dia.

Kita mulalah, asyik mukadimah tak habis habis |hahaha| Macam ni . . Kalau korang nak tahu, yang tak tahu la kan . . Kehamilan kimia ni dah mengandung tapi tak lama tu gugur. Process implantasi (melekat pada rahim) dah berlaku tapi lepas tu turun darah. Kehamilan ni 50% hingga 75% selalunya gugur la. Simptom yang bakal ibu rasa macam orang mengandung lain mual, letih, pening kepala (ada juga tak rasa apa apa) cumanya simptom tu tak lama. Kehamilan kimia ni dapat detect dengan kehadiran hcg dengan menggunakan upt. Kalau nak buat ultrasound memang tak nampak lagi.

Kadang simptom mengandung dan nak datang haid memang seakan akan sama cuma kalau betul betul mengandung tu bila seminggu atau dua minggu dah lewat haid. Ni bagi yang haid normal la kan, yang tak normal, susah jugak nak detect. Sebenarnya, kehamilan kimia ni akan berlaku keguguran sebelum haid yang akan datang. Tu kadang orang tak tahu rupanya dia chemical pregnancy. Sebab mula turun darah . . Lepastu bersambung dengan haid.

So macam mana aku tahu aku 'chemical pregnancy?'

Ramadhan 2019. Bulan tu memang rasa lain macam tapi belum terlepas lagi red light. Tak apa la kan puasa macam biasa. Hati tu memang tak keruan nak cek upt. Maka cek la upt, keluar double line tapi samar samar. Dalam hati, pregnant nih. Alhamdulillah. 

Ku sangka panas hingga ke petang rupanya hujan di tengah hari. 

Dua hari lepastu turun darah, tak ingat la warna koko atau fresh merah. Terus refer klinik. Doctor sahkan mengandung dan ikut kiraan 5-6 weeks dah cumanya dia kata 'saya tak nampak baby awak menyorok kat mana?' |kuikuikuikui| Dia takut mengandung luar rahim je. Dia amik darah untuk double confirm. Aku ni darah still turun, rasa macam tak ada harapan je. Lepas 3,4 hari macam tu la . . macam ada darah beku keluar tapi nampak cam darah haid beku biasa je, aku tak reti nak assume apa. Sorry. Then aku cek upt balik, yes! naik single line dah. 

Sedihnyeeeeee!

So aku mula meng google kes aku nih dan aku dapat jawapan, mungkin ia kehamilan kimia. Tak apa lah, tak ada rezeki. Ada la tu kan ntah bila Allah nak bagi lagi. Dapat rasa sekejap pun bersyukur sangat sebab . .

Ya! Aku boleh mengandung! ^^ alhamdulillah.

Dua minggu berpantang jugak tapi berpantang cara aku lah, mana yang teringat boleh atau tak boleh makan . . Lepastu raya pulak kan. Dan aku berurut juga ketika tu untuk bagi badan segar balik. Tak rasa effect sangat kegugura tu sebab masih kecil . . Dia rasa macam datang haid bulanan biasa je. Alhamdulillah, Allah permudahkan segalanNya. Next month, aku masih menghitung untuk dapat berita gembira lagi . . 

Ohh ye, kalau korang nak tahu . . Kehamilan kimia berlaku disebabkan kualiti sperma dan ovum yang rendah menjadikan ia tidak kuat. Kalau panjang umur pun, takut lahir ia tak sempurna. So better dia jatuh dari bertahan kan. Tak apa, ada la tu yang lebih baik kan. ^ pujuk diri sendiri. Dari sudut positif, siapa yang pernah rasai kehamilan macam ni . . happy la sebab uolls boleh mengandung dan uolls yang pernah gugur lebih mudah mengandung berbanding yang tak pernah mengandung langsung. Dan bila berlaku kehamilan kimia, tak bermakna uolls suami isteri tidak subur atau disebabkan penyakit keturunan mahupun genetik. Jangan risau ya bakal papa & mama!

Antara sebab lain boleh berlaku kehamilan kimia ni termasuklah hormon yang tidak normal, rahim yang tidak normal, implansi di luar rahim (macam doctor cakap kat aku tu) atau jangkitan klamidia @ sifilis. Yang aku ni, aku tak tahu sebab apa, sebabnya aku tak rujuk dah doctor lepastu sebab lepastu haid aku ngam ngam berhenti 7 hari macam biasa. Kalau lebih dan darah still turun banyak, memang ingat nak rujuk hospital je. Korang jangan tiru macam aku pulak, bukan apa sebab takut effect susah nak pregnant pulak dilain masa. Dan last, kalau lepas 6 bulan keguguran ni korang tak pregnant . . Digalakkan jumpa doctor semula ^^

Walaupun kehilangan dirinya hanya seketul darah . . Kami tetap ada nama untuk dirinya.

Umar . Berbahagialah di sana.

2 comments:

Terima kasih kerana sudi singgah blog antara aku dan kau. Jumpa lagi :)