Tuesday, 30 July 2013

Tik tok tik tok



Assalammualaikum untuk semua :) 

Ramadhan semakin hampir untuk meninggalkan kita. Rebutlah peluang untuk beribadah pada bulan ini sebelum ia mengucapkan selamat tinggal buat kita. Ramadhan tahun depan, belum tentu dapat jumpa atau tidak. Tapi, insyaAllah mudah-mudahan panjang umur. Bulan yang mulia ni mintaklah apa yang terbuku di hati, insyaAllah Allah makbulkan. Dekan semester ni boleh? InsyaAllah. Selagi ada usaha, selagi tu Allah tak akan mengecewakan kita. Percayalah.

Malam ni 22 Ramadhan dan akan berganjak ke 23 Ramadhan bermakna, enam hari lagi kita akan menyambut lebaran. Gembirakah? Ada la sikit. |hahaha| Yes, memang cuti raya aku untuk buat assignment dan study untuk test. |hohoho| Entahlah, ntah sempat ke tak aku nak mengadap buku tp insyaAllah, buku tu kena baca. Kalau tak, siap sedialah dengan result test. Berani buat, berani lah tanggung. "If you lazy, you plan to fail." Ingat tu anis.

Malam khamis ni, kawan-kawan akan beransur kurang sebab dorang dah balik kampung dulu. Aku? Aku balik hari jumaat. Kaki ni bukan melangkah ke kedah tapi balik putrajaya dulu. InsyaAllah, pertemuan dengan kawan-kawan lama dulu kot. Hari sabtu malam ahad, insyaAllah baru balik kedah. Aiiyaa cuti sekejap je. |huhuhu| Okey, bersyukurlah. Student utp, lagilah.. Sekejap je cuti. Bila dah jumpa kawan-kawan lama, ingat nak terus ke kl, masjid india. Nak shoppingII dulu. Time belajar kat inspen, tak pernah miss kot dengan masjid india ni. Tapi itulah, sesak lah nanti. 

Okey lah kot sampai kat sini, nanti kita jumpa lagi okey. Sebelum tu, syukur. Syukur dan syukur sebab test town country planning aku lepas. Bukan apa, time jawab tu, condifent ehh silap confident aku tiba-tiba hilang. Entah ke mana perginya, aku tak tahu. Tak tahu. Aku tak tahu kenapa jadi macam tu. Mungkin aku buat salah kat orang then aku tak mintak maaf kot. Mungkin. Time jawab, aku tengok kiri. Aku tengok kanan. Tiba-tiba firasat aku mengatakan lecturer tengah tengok aku. |hahaha| sorry madam, "saya tak ada niat pun untuk meniru." Aku nampak jawapan kawan sebelah tapi aku pelik, kenapa jawapan dia tak sama dengan aku? Jantung dah mula bergetar. Irama apa, aku sendiri tak tahu. Ahhh. Masalah! Aku terus tinggalkan soalan yang menghilangkan keyakinan aku. Move to another question. Oleh sebab keyakinan makin hilang, aku pakai tulis je apa terlintas dalam fikiran. Dalam hati, "kalau salah.. Lantaklah!"

Lepas hantar test tu, hati berkata lagi, "mungkin aku boleh lulus tapi mesti markah dah dekat nak fail." Ntahlah. Benda ni memang buat aku risau. Kalau fail macam mana? Pertanyaan demi pertanyaan sampai aku sendiri susah nak beri jawapan. Ntahlah. Semalam dapat result test tu. Kuasa Allah, tak ada siapa kan yang jangka? Alhamdulillah. Dapat markah tertinggi. Tapi markah sama dengan dua orang lagi kawan aku. Kiranya berkongsi markah yang sama lah. Alhamdulillah. Okey lah, Jaga diri. Jaga solat. Jaga tingkah laku. Assalammualaikum :)

Saturday, 27 July 2013

18 Ramadhan sudah.

Sejak kebelakangan ini, ramai pulak budak-budak batch aku kat inspen dulu post gambar-gambar berkaitan dengan inspen. Kenapa ek? Rindu? Aku pun rindu dengan bangunan itu. Serius.


Permulaan pengembaraan kami adalah di sini. Rindunya. Hidup semewahnya. Pernahkah kami hargainya? Tanya hati.


Sesiapa yang pernah bergelar pelajar inspen sebelum batch kami, mesti mereka tahu dua tempat ni. Okey, kat atas tu tempat tinggal kami dan gambar kedua tempat kami menimba ilmu. Ya. Hidup semewahnya. Pernahkah kami menghargainya? Aku mengaku, aku jarang makan apa mereka sediakan. Diet. Hahaha


Ni inspen kampus kedua. Seronok belajar dekat sini. Kami batch pertama yang guna kampus ni. Memang seronok lah guna semua baru. Alhamdulillah. 

Di Kampus ini,
Ukhwah Terjalin. Ilmu di Timba.Pengalaman Tercipta.

Thursday, 18 July 2013

Perjalananku disisi dirimu.


Semakin hari semakin sibuk. Lumrah seorang pelajar. Begitulah. Usah mengeluh. Teruskan perjalananmu. Teruskan perjuanganmu. Usah dan Jangan lagi pandang belakang. Terimalah. Sesungguhnya menjadi tulang belakang kepada mereka-mereka adalah sangat-sangat mulia. Jangan mengeluh sayang. Jangan mengungkit wahai diri. Kongsikanlah apa yang ilmu kau ada. Bukan kau memandang seorang demi seorang dan mengatakan, "Ahh dia tak buat apa-apa. It is unfair!" Sabar diri. Kau kena mengajar mereka bukan sesuka hati kau menuding jari dan membuat konklusi sendiri. Mereka semua memerlukan tunjuk ajar kau bukan ketidak puasan hati dari kau, diri. Maaf.

Ya. Dia selalu menasihati aku saban malam sebelum mata ini terpejam dan dijamu dengan mimpi-mimpi indah bahawa Redha dan ikhlaskan semuanya. Tak salah jika buat segalanya untuk mengajar. Jangan terasa diri diperhambakan. Betulkan niat untuk menolong. Allahuakhbar! Tahukah anda semua bahawa apa yang diri ini buat, Allah hadiahkan dengan sebuah nikmat yang tidak dijangka. Mungkin bagi sesetengah orang benda tu kecik tapi bagi aku, ia adalah sesuatu yang amat-amat berharga.

Belajarlah diri untuk ikhlaskan hati. Redha dengan segala kau beri. Bukan untuk kau simpan di dalam hati dan lama kelamaan ia menjadi sebuah dendam. Ingat wahai diri. Dengarlah wahai hati. Dirimu milik hakiki Allah. Bersihkanlah hati agar jika kau kembali pada Pencipta dengan hati yang bersih, kau takkan menyesal selama kau hidup di dunia ini dan kau tak akan minta untuk kembali semula ke planet bumi yang penuh pancaroba. Ingatlah wahai diri yang aku sayang. Hidup cuma sekali. Kau jangan pernah persiakan ini semua.

Okeylah. Assignment CTU perlu disiapkan. Maklumat dah dapat. Alhamdulillah. Terima kasih adik-adik tapi yang sedihnya assignment valuation. Awat susah sangat? Susahnya nak buat orang percaya. Akak, kami tak akan jual salinan geran rumah akak. Kami tahu salah disisi undang-undang. Percayalah kat kami ni. Kami cuma nak belajar. Allah permudahkan segala urusan kami :') 

Saturday, 13 July 2013

Keep Smiling :)

Candid. Candid. Candid.
Assalammualaikum semua :) tak terlambat lagi kan untuk aku ucap selamat berpuasa. Alhamdulillah. Sampai dah kita pada bulan yang paling banyak kita beribadah dan bulan untuk Allah mengampunkan segala khilaf kita. InsyaAllah. Selamat menambah amal ibadah. Maaf. Maaf dan maaf sebab dah lama tak amik port tentang blog ni. Busy lah. Tak tipu. Assignment dah berlapuk-lapuk. Tak sentuh pun lagi. Serius. Tengah pening memikirkannya. SubhanaAllah. Banyak sungguh alasanku. Harap dapat settle sebelum raya ni. InsyaAllah. Esok nak pergi inspect rumah orang. Dugaan betul untuk bulan puasa ni. Tak apalah. Allah uji sikit je pun :)

Aku tahu, mesti korang tertanya-tanya gambar kat atas tu kan? siapakah? Kat mana? |huhuhu| Yelah. Tu gambar aku. Tengah cuci pinggan. Yang sebelah tu? Ya. Dia tu memang suka ikut aku. Ke mana ada aku, di situ ada dia. |hahahaha| Doa yang terbaik untuk kami okey. InsyaAllah. Tak mau dah kawan lama-lama. Kerana HALAL itu sangat penting untuk kami terus bersama. InsyaAllah. 

Okey dah kot sampai sini je aku menaip. InsyaAllah. Nanti aku taip lagi okey. Jaga diri. Jaga iman dan jaga akhlak. Assalammualaikum.

Love has its own reason and that reason is unknown.
Terima kasih kerana sudi singgah blog antara aku dan kau. Jumpa lagi :)
 
 photo an15_zps6q1sivad.png